Zvonica katedrály vo Francúzsku ukrýva voňavý poklad; sušia sa tam obrovské šunky
Zvonica katedrály Saint-Pierre v meste Saint-Flour v centrálnom Francúzsku slúži ako sušiareň miestnych šuniek, pričom výťažok z nej ide na opravu miestneho organu a vitráží. Proti tomuto projektu sa postavili pamiatkári. Francúzska ministerka kultúry Rachida Datiová však rozhodla, že táto miestna aktivita môže pokračovať, informovala agentúra AFP.
„Určite viete, že cirkvi potrebujú na svoju činnosť peniaze a že dary sa výrazne znížili. Pred niekoľkými rokmi sme mali pokrokového kňaza, ktorého napadlo, že by sme tento priestor mohli využiť na získavanie peňazí. Táto iniciatíva je vo Francúzsku jedinečná! Vlastne v celej Európe,“ hovorí žena, ktorá v katedrále sprevádza.
Projekt katolíckej cirkvi bol zahájený v roku 2022. Šunka, ktorú vyrábajú, sa nazýva Jambon d’Auvergne a je miestnou špecialitou. Veľké šunky d’Auvergne, ktoré vážia približne sedem kilogramov, sa na niekoľko mesiacov zavesia do jednej z dvoch zvoníc katedrály Saint-Pierre, aby sa dokončil proces zrenia.
Podľa časopisu Life on La Lune je katedrála najvyššie položenou katedrálou v Európe, jej nádvorie sa nachádza vo výške 900 metrov nad morom. Zvonice sú tak vystavené suchým vetrom vanúcim z náhorných plošín Margeride a Aubrac. Veža je chránená pred teplom a svetlom a poskytuje ideálne podmienky na zrenie šunky. Kto vie, možno aj zvonenie zvonov dodá šunke istú božskosť,“ píše sa v článku.
O tieto „nebeské“ šunky je veľký záujem a za posledné dva roky na veži dozrelo približne 300 šuniek. Niektoré z nich si dokonca zakúpili michelinské reštaurácie či kuchyne v Elyzejskom paláci. Peniaze získané z predaja idú na opravu organu a vitráží v katedrále.
Problém s pamiatkármi
Námietky proti projektu vznieslo združenie pamiatkárov. Obávajú sa, že kvapkajúci tuk by mohol poškodiť drevenú podlahu a interiér veže, keďže gotická katedrála je chránenou pamiatkou. Ministerka kultúry Datiová nakoniec rozhodla, že skúšobný projekt môže pokračovať.
„Sme šťastní, toto rozhodnutie je víťazstvom pre všetkých,“ uviedol Daniel Blanquet, pokladník združenia priateľov katedrály. Rozhodnutie privítal aj Jean-Paul Rolland, rektor katedrály. Za dva roky katedrála na projekte zarobila 16 000 eur. Peniaze boli použité na renováciu organu a vitráží.
Šunka Jambon d’Auvergne
Jambon d’Auvergne je sušené bravčové stehno, ktoré sa solí, suší a dozrieva najmenej osem mesiacov, ale nikdy sa neúdi. Hmotnosť šunky vrátane kosti musí byť najmenej 6 kg.
„Ošípané sa kŕmia obilninami a olejnatými semenami, vďaka čomu má šunka mäkkú a suchú štruktúru a intenzívnu a jedinečnú chuť sušeného bravčového mäsa, lieskových orieškov a tónov cesnaku, ktoré zostávajú v ústach. Cesnak sa primiešava do soli, čím sa zlepšuje konzervácia šunky a zároveň napomáha rozvíjaniu špecifických chutí vo vnútri šunky. Po nakrájaní na plátky je šunka chudá, červená až tmavočervená, s veľmi malým množstvom žltého alebo ružového tuku. Chutné tenké plátky sa konzumujú s tvrdými syrmi alebo olivami,“ hovorí o šunke spoločnosť Taste Atlas.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK