Štvrtok 19. septembra, 2024

Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu, Robert Fico štvrtýkrát premiérom

Dnes prezidentka Zuzana Čaputová oficiálne vymenovala Roberta Fica za nového predsedu vlády Slovenskej republiky. R. Fico zložil sľub, a prevzal si menovací dekrét. Je to už štvrtýkrát, čo si Robert Fico sadá na stoličku premiéra Slovenska.

Následne prezidentka vymenovala jednotlivých ministrov. Koaliční partneri si podelili posty vo vláde v pomere 7 (Smer), 7 (Hlas), 3 (SNS).

Sľub členov vlády: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

Prezidentka vo svojom príhovore povedala, že jej úlohou je rešpektovať výsledky volieb a vymenovať vládu, ktorá zabezpečí fungovanie štátu. „Dostali sme sa do situácie hlbokej nedôvery v spoločnosti. Nech by som dnes menovala akúkoľvek vládu, časť občanov by bola nielen sklamaná, ale dokonca v obavách z toho, čo bude,“ uviedla.

Zuzana Čaputová ocenila, že nová vláda sa neplánuje odkloniť od proeurópskej politiky, avšak zdôraznila, že výzvy, ktorým čelila minulá vláda, stále pretrvávajú. Slovensko dnes podľa prezidentky potrebuje najmä posilnenie spoločenskej súdržnosti. Prezidentka povedala, že si želá, aby bola každá slovenská vláda úspešná a popriala novej exekutíve veľa síl.

Premiér Fico sa prezidentke za vymenovanie vlády počas svojho príhovoru niekoľkokrát poďakoval. Spomenul rôzne krízy, ktorými Slovensko prechádzalo počas uplynulých 30 rokov svojej existencie. Avšak „nikdy v modernej histórii Slovenska nepreberala vláda tak rozvrátenú spoločnosť ako dnes,“ vyhlásil nový premiér. 

Nikdy podľa neho vláda nečelila takej chudobe a rozvráteným verejným financiám a prisľúbil, že nová vláda sa nebude vyhýbať výzvam. „Budete vidieť profesionálny výkon a želám si, aby sme všetci spoločne mohli po skončení mandátu tejto vlády konštatovať nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie a že Slovensko bude aj pokojnejšie. Tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou.“ 

Ministri novej vlády

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) – ministerstvo vnútra
Boris Susko (Smer) – ministerstvo spravodlivosti
Ladislav Kamenický (Smer) – ministerstvo financií
Zuzana Dolinková (Hlas) – ministerstvo zdravotníctva
Robert Kaliňák (Smer) – podpredseda vlády a ministerstvo obrany
Tomáš Drucker (Hlas) – ministerstvo školstva
Denisa Saková (Hlas) – ministerstvo hospodárstva
Juraj Blanár (Smer) – ministerstvo zahraničných vecí
Jozef Ráž mladší (Smer) – ministerstvo dopravy
Richard Takáč (Smer) – ministerstvo pôdohospodárstva
Peter Kmec (Hlas) – vicepremiér pre plán obnovy
Martina Šimkovičová (SNS) – ministerstvo kultúry
Erik Tomáš (Hlas) – ministerstvo práce
Tomáš Taraba (SNS) – ministerstvo životného prostredia
Richard Raši (Hlas) – ministerstvo investícií a informatizácie
??? (SNS) – ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť 1. januára 2024

Prečítajte si aj