Streda 18. septembra, 2024
Exprezidentka Zuzana Čaputová počas diskusie v Brne 5. septembra 2024. (Foto: FB / Zuzana Čaputová)

Zuzana Čaputová v rozhovore prezradila, kde povedú jej najbližšie kroky. Vyjadrila sa tiež k súčasným fenoménom domáceho aj globálneho diania

Bývalá prezidentka skončila svoj mandát v júni tohto roku. Ešte predtým sa vzdala kandidatúry v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a odmietla špekulácie o jej pokračovaní v NATO alebo inej funkcii v politike. Bolo jasné, že jej kroky sa budú uberať iným smerom. Čo konkrétne bude jej novým poľom pôsobnosti, prezradila v rozhovore pre denník SME.

Semester na univerzite

Zuzana Čaputová uviedla, že svoje aktivity vidí predovšetkým na Slovensku. Angažovať sa plánuje v otázkach, ako sú ochrana klímy, pomoc rôznym menšinám a téme násilia páchanom na ženách. Ešte predtým, než sa tak stane, si vyskúša novú pracovnú výzvu na druhej strane oceánu.

„Prijala som ponuku ako hosťujúca členka Inštitútu pre medzinárodné štúdiá Stanfordovej univerzity. Tento program ponúka univerzita každý rok vybraným lídrom a líderkám zo sveta. Mala by som tam stráviť najbližší semester. Veľmi si vážim túto príležitosť, keďže ide o jednu z top univerzít na svete,“ ozrejmila. 

Podľa jej slov zámerom univerzity je umožniť študentom, aby sa mohli učiť od ľudí s politickou skúsenosťou. Študenti tak môžu lepšie pochopiť výzvy, ktoré pred nimi môžu v budúcnosti stáť, a procesy, ktorými môžu počas hľadaní riešení prechádzať. „Zároveň sa teším na našich krajanov, s ktorými sa tam pri rôznych príležitostiach stretnem. Takže najbližšie tri mesiace by som mala stráviť na akademickej pôde pri San Franciscu,“ doplnila.

Na otázku, či nemá potrebu verejne komentovať súčasné dianie na Slovensku, odpovedala, že necíti, že by to malo byť jej poslanie. „Nemyslím si, že bývalá prezidentka má byť politickým komentátorom jednotlivých politických udalostí. To však neznamená, že ako občianka a ako bývalá politička nevnímam, čo sa v krajine deje, že si v hlave neformujem názory a stanoviská k tomu, čím momentálne žijeme,“ skonštatovala.

Atmosféra v spoločnosti

Poznamenala, že momentálna situácia ju z občianskeho pohľadu znepokojuje, pričom vníma výrazne napätú atmosféru v spoločnosti. Podľa jej slov situácie, ktoré mali Slovenskom otriasť, vo výsledku spoločnosť neposunuli k väčšiemu pokoju, racionalite a vecnosti.

„Rozumiem tomu, že politické strany a politici potrebujú komunikovať svoju agendu, budovať svoju značku, ale nikdy by to nemalo byť na úkor dosahu na spoločnosť. Mali by si uvedomovať obrovskú zodpovednosť, ako politiku robia, čo to robí so spoločnosťou. Mnohí politici túto zodpovednosť nepociťujú,“ vysvetlila.

Exprezidentka verí, že vecnosť a vyhýbanie sa osobným útokom je správna cesta. Občania podľa nej majú povinnosť ozývať sa, ak vidia, že demokracia je ohrozovaná, musia však na nedostatky poukazovať tak, aby to nebolo spájané s nenávisťou a iným typom deštruktívnych emócií. Rozhádaná a rozdelená spoločnosť nedokáže účinne čeliť globálnym krízam, uviedla.

„Je to náročnejšia cesta, pretože sa začína v každom jednom z nás. V uvedomení si vlastnej zodpovednosti vrátane toho, že to musím rozdýchať, že si musím dopriať priestor medzi tým, čo na mňa dopadlo, a tým, ako zareagujem. Tam, v tom priestore nabrať ašpiráciu na múdrosť tej reakcie. A to nie je jednoduché. Áno, máme právo sa vyjadrovať k tomu, keď je demokracia ohrozená, ale máme povinnosť nerobiť to nenávistným spôsobom,“ poznamenala.

Mám pocit, že je tu istá objednávka po permanentnej revolúcii v našich hlavách, lebo počas revolúcie je jednoduchšie presadiť akékoľvek veci, povedala. Vyzvala ľudí, aby sa do takejto hry nezapájali. „Skúsme vnímať, že nás niekto pozýva do permanentného konfliktu, a mať nad tým odstup a nadhľad. A to sa nevylučuje s principiálnosťou,“ dodala.

Patriotizmus

Ak má niekto kritický pohľad na dianie v krajine, podľa exprezidentky to neznamená, že musí byť automaticky protislovenský. Vecnú kritiku k politike jednoducho považuje za nevyhnutnú, a nie nutne negatívnu. Ako najkrajšiu ukážku patriotizmu a lojality ku krajine spomenula ľudí angažujúcich sa a stavajúcich sa na obranu nejakej inštitúcie. Vtedy podľa nej ukazujú, že im na krajine skutočne záleží.

Napätie medzi koalíciou a opozíciou považuje za úplne prirodzené. „Otázka je, akú kvalitu má a ako to napätie vyzerá. To je asi v súčasnosti najväčší problém. Nepovažujem kritický pohľad na konkrétne kroky danej vlády za absenciu patriotizmu vo vzťahu ku krajine,“ podotkla.

Nebezpečenstvo sociálnych sietí

Dnešné sociálne siete, ktoré dominujú spoločnosti, označila za vážny problém už dnes, no najmä smerom do budúcna. Zdôraznila, že ľudský kontakt jednoducho nie je nahraditeľný.

„Stalo sa mi viackrát, že ľudia mi aj na osobných stretnutiach povedali, že síce so mnou nesúhlasia, ale sú radi, že vedia, čo si myslím, že som úprimná. Lebo som ich neurazila a nedehumanizovala. Toto bol môj pokus a cesta. Nie je to vôbec jednoduché. V ére sociálnych sietí, keď o vás, o mne, o každom koluje množstvo takých príbehov, ktoré nemajú s realitou nič spoločné, a tí ľudia často nevedia, ktorá z tých nálepiek k vám ešte patrí a ktorá nie,“ vysvetlila.

Exprezidentka jasne podporuje myšlienku regulácie sociálnych sietí. Ich súčasné fungovanie vníma ako bezpečnostné riziko. Pomaly však podľa nej nastáva posun, keďže Európska únia prijala opatrenia, ktoré sú jednotlivé štáty povinné implementovať. Víta tlak, ktorý rastie a poukazuje na mieru zodpovednosti sociálnych platforiem voči spoločnosti.

„Bolo zopár zaujímavých a inšpirujúcich pokusov na národnej úrovni vo Francúzsku, Nemecku alebo v pobaltských krajinách. Ale realita predbieha snahu o demokratickú reguláciu. Myslím, že ak sa ľudstvo nezobudí včas, tak vplyv sietí bude mať devastujúce účinky na bezpečnosť, mier, stabilitu, zdravie, čokoľvek,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Prečítajte si aj