Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke zrekonštruovaný interiér synagógy v Trenčíne vo štvrtok 20. júna 2024. (FOTO TASR - Daniel Stehlík)

Zrekonštruovaná trenčianska synagóga patrí na Slovensku medzi najkrajšie stavby svojho druhu (+Foto)

Na snímke budova synagógy v Trenčíne vo štvrtok 20. júna 2024. (FOTO TASR – Daniel Stehlík)

Zrekonštruovaná trenčianska synagóga z roku 1913 patrí medzi najkrajšie stavby svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v historickom centre mesta. Je zaradená do projektu Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva.

(FOTO TASR – Daniel Stehlík)

Projekt Obnova, rekonštrukcia a revitalizácia Synagógy v Trenčíne získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 1 738 102​​ € prostredníctvom Grantov EHP a Nórska (Granty EHP a Nórska slúžia na zníženie sociálnych a ekonomických rozdielov v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru a posilnenie vzájomných vzťahov s 15 členskými štátmi EÚ strednej a južnej Európy). Projekt bol spolufinancovaný v sume 306 724 € z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Jedným z partnerov projektu obnovy trenčianskej synagógy je Židovská komunita v Osle a projektovým partnerom je Židovský kultúrny inštitút.

Na snímke zrekonštruovaný interiér synagógy v Trenčíne vo štvrtok 20. júna 2024. (FOTO TASR – Daniel Stehlík)

Cieľom projektu je rekonštrukcia historickej budovy trenčianskej synagógy, vďaka ktorej sa zlepšil jej technický stav aj prinavrátil časť pôvodného vzhľadu. Národná kultúrna pamiatka sa zároveň stáva súčasťou mapy významných kultúrnych stánkov na Slovensku. V jej priestoroch vznikne kultúrne centrum, vďaka ktorému sa verejnosť dozvie viac o židovskej kultúre a jej bohatej histórii. Projekt je tiež nositeľom jasného odkazu v boji proti extrémizmu a nenávistným prejavom.

(FOTO TASR – Daniel Stehlík)
(FOTO TASR – Daniel Stehlík)

Prečítajte si aj