Pondelok 16. septembra, 2024
Kváskový chlieb (Anikó Hanzlová)

Zoznámte sa s prospešnými účinkami kváskového chleba

Kváskový chlieb sa stáva pre slovenské domácnosti čoraz populárnejším. Poznáte jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie?

Ako si postupne hlbšie uvedomujeme hodnotu kvalitných potravín, prestáva nás odrádzať aj časová náročnosť prípravy domáceho a zdravého pokrmu. Po stáročia sa chlieb vyrábal len z troch prísad – z múky, vody a soli. Avšak chlieb z obchodu obsahuje aj iné prísady a mnoho ľudí priznáva problémy s jeho trávením.

Podomácky pripravený chlieb z kvásku má nezameniteľnú vôňu i chuť. Jeho príprava zaberie o niečo viac času ako s použitím droždia, pretože kvások dvíha cesto pomalšie. Z ceremónie pečenia chlebíka sa ale môže veľmi ľahko stať nový a radostný rituál, ktorý naplní dom krásnou vôňou a myseľ šťastím z dobre odvedenej práce a z vydareného bochníka.

Chlieb z kvásku s motívom (Anikó Hanzlová)

Kváskový chlieb je vyrobený kvasením cesta. Odborníci sa domnievajú, že táto forma kvasenia obilia vznikla v starom Egypte a bol hlavným spôsobom kysnutia chleba až do doby, kým ho nenahradilo pekárske droždie pred menej ako 150 rokmi. Niektoré z najstarších kváskových chlebov sa datujú až do roku 3700 pr. Kr.

Pokiaľ ešte nepoznáte priaznivé účinky domáceho kváskového chleba na ľudské zdravie, neváhajte sa začítať do nášho článku a možno sa vydáte cestou kváskovania aj vy. Niet nad dobrý pocit položiť na stôl vlastný zdravý chlieb upečený s láskou a naplno využiť benefity, ktoré kváskovanie ponúka.

1. Kváskový chlieb je nadýchaný, vláčny a stráviteľnejší. Nespôsobuje pálenie záhy ani nadúvanie. Vďaka rozkladaniu zložitých štruktúr lepku na jednoduchšie nezaťažuje trávenie. Má lepšiu štruktúru ako kvasnicový chlieb.

2. Má nižší glykemický index. Pocit nasýtenia nastúpi skôr a doba zasýtenia sa predĺži. Navyše, baktérie mliečneho kvasenia produkujú podľa vedcov kyseliny, ktoré môžu zabrániť zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

3. Zlepšuje zdravie čriev, podporuje ich peristaltiku. Má priaznivý vplyv na alergie, ekzémy a zvyšuje aj obranyschopnosť organizmu.

4. Rozkladá kyselinu fytovú nachádzajúcu sa v obale zrna, ktorá bráni vstrebávaniu minerálov.

5. Neobsahuje žiadne prídavné látky, iba múku,vodu, soľ alebo rascu.

6. Celozrnný kvások je zdrojom vlákniny a živín ako selén, kyselina listová, tiamín, mangán, meď, niacín a železo.

7. Vďaka prítomnosti kvasiniek a baktérií je tento chlieb naozaj jedinečný. Najčastejšie sa vyskytujúce kvasinky v kvásku sú:

Ukážky kváskových chlebíkov (Anikó Hanzlová)

Kazachstania exigua (Saccharomyces exiguous)
Saccharomyces cerevisiae
Candida milleri
Candida humilis

Z baktérií mliečneho kvasenia sa v ňom môžu vyskytovať tieto baktérie:

Lactobacillus sanfranciscensis
L. pontis
L. fermentum
L. fructivorans
L. brevis
L. paralimentarius

Naše staré mamy tiež piekli chlieb týmto spôsobom; nejde teda o vynález dnešnej doby. Jeho priaznivé účinky sú známe už niekoľko stoviek rokov. Kvôli kvalite potravín sa čoraz viac ľudí uchyľuje k nákupu lokálneho ovocia, zeleniny alebo mäsa u domácich pestovateľov či farmárov. Tí, ktorí majú možnosť vypestovať si niečo vo vlastnej záhradke, patria k tým šťastnejším. Chlieb si však môže upiecť doma naozaj každý. Netreba mať žiadne špeciálne zručnosti, ba ani výbavu, stačí iba chuť vyskúšať niečo nové a zároveň prospešné.

Len malé upozornenie na koniec. Môže sa pokojne stať, že po ochutnaní vlastného kváskového chleba pripraveného v teple domova už nebudete chcieť konzumovať ten kupovaný.

Prečítajte si aj