Piatok 20. septembra, 2024
Carlo Acutis známy ako „Boží influencerˮ, sa stane prvým svätým mileniálom (Foto: Neznámy autor / Wikipedia)

Zosnulý „Boží influencer“, ktorému sa pripisuje uzdravenie ľudí, bude vyhlásený za svätého 

Taliansky tínedžer, ktorý bol neformálne známy ako „Boží influencer“, sa stane prvým svätým mileniálom, oznámil 23. 5. Vatikán. Bol známy tým, že založil webovú stránku venovanú eucharistickým zázrakom. Carlo Acutis mal iba 15 rokov, keď v roku 2006 zomrel na chronickú myeloidnú leukémiu. 

Keď pápež František v roku 2019 vo svojej exhortácii Christus Vivit písal o potenciálnych nebezpečenstvách technológií a sociálnych médií, spomenul Carla ako príklad mladého človeka, ktorý „vedel využívať nové komunikačné technológie na odovzdávanie evanjelia, na odovzdávanie hodnôt a krásy“.

„Sme veľmi šťastní, pretože je to správa, na ktorú mnohí čakali. Carlo má ctiteľov po celom svete, a preto je to príležitosť na oslavu,“ povedala jeho matka Antonia Salzano. „Najdôležitejšie je, že vďaka môjmu synovi máme veľa ľudí, ktorí sa obrátili na kresťanskú vieru. Dôležitý je večný život.“

10. októbra 2020 mu bol pripísaný zázrak uzdravenia štvorročného brazílskeho chlapca Matheusa, trpiaceho vrodenou chorobou pankreasu. Matheus bol pred zázračným vyliečením veľmi slabý a podvýživený. Kvôli zriedkavému pankreasovému ochoreniu takmer nemohol jesť. „Zvracal takmer neustále, dve minúty po tom, čo niečo zjedol. Museli sme mu dávať špeciálnu výživu, aby si udržal aspoň nejaké živiny,“ povedala jeho matka, pani Vianna pre denník Amerika. Dieťa mohla zachrániť len transplantácia, ale na operáciu bolo príliš slabé. 

 „V ten deň Matheus videl ľudí stojacich v rade, aby si uctili Carlovu relikviu, a spýtal sa ma, čo robia. Povedala som mu, že ak chceme, môžeme sa ku Carlovi modliť za čokoľvek, pretože je v nebi. Matheus relikviu pobozkal a nahlas povedal: Prestaň zvracať! Mnohí ľudia boli svedkami tohto momentu,“ povedala. Podľa pani Vianny sa Matheus ešte niekoľko hodín cítil slabý, ale po omši bol nezvyčajne radostný a hladný. Keď prišiel domov, zjedol hovädzie mäso a hranolky. Nebolo mu zle.

„Bolo to prvýkrát v jeho živote, čo sa to stalo. Od narodenia po jedle zvracal, dokonca odmietal materské mlieko. Od toho dňa som vedela, že vďaka patrí Carlovi. Tá zmena bola príliš drastická a náhla,“ povedala.

Následne bol Carlo vyhlásený za blahoslaveného v Bazilike svätého Františka z Assisi.

V máji tohto roku Pápež František uznal Carlovi nový zázrak, pre ktorý bude vyhlásený za svätého. Ide o nevysvetliteľné uzdravenie Valérie Valverdeovej, mladej Kostaričanky, ktorá sa po vážnej nehode ocitla na pokraji smrti.

Valeria spadla z bicykla počas jazdy po ulici v centre mesta Florencia. Mladá žena musela podstúpiť urgentnú operáciu mozgu.  Nemocnica informovala rodinu, že jej stav je veľmi kritický a že môže kedykoľvek zomrieť.

Valeriina matka Liliana sa 8. júla vybrala na púť do Assisi a modlila sa pri hrobe blahoslaveného Carla Acutisa, ktorému zverila svoju dcéru a zanechala mu aj list s písomnou prosbou. V ten istý deň začala Valéria opäť spontánne dýchať a nasledujúci deň lekári zaznamenali obnovenie pohyblivosti jej horných končatín a tiež čiastočné obnovenie reči.

Dňa 18. júla 2022, 10 dní po matkinej púti, bolo mladé dievča prepustené z jednotky intenzívnej starostlivosti a výsledky CT vyšetrenia ukázali, že krvácanie do mozgu zmizlo. 

Priznanie druhého zázraku znamená, že blahoslavený Carlo Acutis môže byť povýšený na svätého, ale Vatikán neuviedol, kedy presne sa tak stane. Pápež František najprv zvolá konzistórium kardinálov, ktoré bude o kanonizácii rokovať. Po jeho schválení sa môže stanoviť dátum kanonizačnej omše a následne oficiálne uznanie svätosti v celej Katolíckej cirkvi. Carlo sa tak stane vzorom svätosti v digitálnom veku.

Prečítajte si aj