Štvrtok 19. septembra, 2024
Dobroslav Trnka v roku 2022, ilustračná fotografia (Screenshot: YT / Monika Tódová)

Zomrel bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka

Dnes zomrel bývalý generálny prokurátor Slovenskej republiky Dobroslav Trnka. Informoval o tom denník Nový Čas, ktorému to potvrdila manželka zosnulého. Bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR dlhodobo bojoval s rakovinou. Mal 59 rokov.

Dobroslav Trnka sa narodil 9. novembra 1963 v Skalici. Vo svojich začiatkoch bol vyšetrovateľom vojenskej prokuratúry a členom tímu, ktorý po Nežnej revolúcii spolupracoval pri vyšetrovaní nezákonných aktivít vtedajšej polície a tajnej služby – štátnej bezpečnosti (ŠtB). Neskôr pracoval ako vojenský prokurátor a následne ho povýšili na šéfa Vojenskej obvodnej prokuratúry. V rokoch 1999 – 2004 sa stal námestníkom generálneho prokurátora SR. 

Post generálneho prokurátora zastával v rokoch 2004 až 2011. Počas tejto doby mal blízky vzťah s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom. M. Kočner dokonca v Trnkovej pracovni inštaloval nahrávacie zariadenie s kamerou.

Najznámejšie video zachytené týmto zariadením ukazuje rozhovor D. Trnku s toho času ministrom financií zo strany Smer Jánom Počiatkom. Bývalý minister tam vysvetľuje rôzne nekalé finančné machinácie vtedajších vysokých politikov a žiada generálneho prokurátora o krytie v kauze Lemikon. Na základe toho polícia 16. januára 2020 zadržala Dobroslava Trnku v jeho dome a bol obvinený zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Neskôr sa na verejnosť dostala nahrávka, kde M. Kočner hrubo vyčítal D. Trnkovi, že sa poza jeho chrbát snažil zobchodovať zvukové nahrávky z kauzy Gorila.

Podľa polície mal Dobroslav Trnka držať u seba nahrávky Gorily v rokoch 2007 až 2014, potom čo mu ich mal poskytnúť M. Kočner. „Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a M. K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory, obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu, sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

V roku 2022 súd zastavil trestné stíhanie D. Trnku, keďže nevydal nahrávku Gorily orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrovali túto kauzu, dlhšie než sedem rokov. Stíhanie bolo prekvalifikované na prečin a preto nakoniec vyhlásil celú vec za premlčanú.

Prečítajte si aj