Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke druhý zľava náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) pri príležitosti slávnostného privítania 336 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

Zo zahraničných misií a z operácií sa vrátilo 336 slovenských vojakov

Zo zahraničných misií a z operácií medzinárodného krízového manažmentu sa na Slovensko v uplynulom období vrátilo 336 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Pôsobili v Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, ako aj vo výcvikovej misii v Belgicku a Poľsku, námornej misii v Stredomorí či ďalších krajinách Blízkeho východu. Za nasadenie a reprezentáciu vlasti im v Leviciach osobne poďakoval vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.
        „Slovenskí vojaci dokazujú už niekoľko rokov, že sú významným prínosom, a teší ma, že týmto robia vo svete Slovenskej republike dobré meno. Pôsobenie v medzinárodných misiách a operáciách však znamená oveľa viac, ako len plnenie vojenských úloh. Je to predovšetkým znakom spolupatričnosti, jednoty a solidarity s našimi spojencami,“ uviedol minister.
        Prioritou je podľa ministra ďalší rozvoj ozbrojených síl, aby boli kvalitný výcvik a ľudská sila doplnené aj modernými zbraňovými systémami a kvalitnou infraštruktúrou. „Keďže rodinné zázemie je základom pre dobrú službu vlasti, do budúcna chceme napríklad otvoriť brány základní pre rodinných príslušníkov vojakov. Skvalitňovaním infraštruktúry a budovaním komunitného života chceme prispieť práve k tomu, aby aj príbuzní vojakov mali pocit, že sú súčasťou vojenskej rodiny,“ prezradil Kaliňák.
        Slovenskú republiku od jej vzniku reprezentovalo v rámci medzinárodného krízového manažmentu v zahraničných misiách a operáciách takmer 22.000 slovenských vojakov a vojačiek. Pri príležitosti slávnostného privítania príslušníkov medzinárodného krízového manažmentu boli približne 300 vojakom udelené vyznamenania, pričom viac ako stovke príslušníkov ozbrojených síl odovzdali Pamätný kríž vojnového veterána.

Prečítajte si aj