Pondelok 16. septembra, 2024
Ilaria Salisová (foto: www.comitatoilariasalis.it)
»

Zo súdnej siene do Europarlamentu – ako aktivistka Antify získala imunitu

Ešte donedávna hrozilo aktivistke Antify v Maďarsku viac ako 20 rokov väzenia. Ako kandidátka talianskej ľavicovo-zelenej aliancie si zabezpečila kreslo v Európskom parlamente – a získala tak poslaneckú imunitu.

V mnohých európskych štátoch vyhrali alebo získali veľký počet hlasov v európskych voľbách konzervatívne a pravicové strany. Napríklad v Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Bulharsku, Chorvátsku a Nemecku. Na prahu jasného víťazstva talianskej premiérky Giorgie Meloniovej a jej Bratov Talianska (Fratelli d’Italia, 28,8 %) došlo v súvislosti s talianskymi eurovoľbami a maďarským súdnictvom ku kuriozite.

Nicola Fratoianni, tajomník strany Talianska ľavica, krátko po voľbách podľa maďarského denníka Ungarn heute vysvetľoval: „Bez ohľadu na výsledky, ktoré ešte neboli potvrdené, je takmer isté, že Ilaria Salisová bude poslankyňou Európskeho parlamentu a verím, že bude zvolená lavínou hlasov.“

Ilaria Salisová je v Taliansku známa aktivistka Antify, ktorá je spájaná s viacerými útokmi ľavicových extrémistov v Budapešti vo februári 2023. Podľa správ maďarských médií bolo pri piatich navzájom súvisiacich útokoch vo februári 2023 zranených deväť ľudí, z toho štyria vážne. Polícia zatkla a neskôr obvinila troch podozrivých a neskôr obvinených, muža a ženu z Nemecka a 38-ročnú Talianku. V súvislosti s týmito udalosťami denník Epoch Times v tom čase informoval o pátraní v Maďarsku a Nemecku po členoch takzvaného „Kladivárskeho gangu“ Antifa.

Politický trestný prípad

Ungarn heute s odvolaním sa na budapeštiansku generálnu prokuratúru uvádza, že obete boli pre útočníkov neznáme, tí ich omylom identifikovali ako účastníkov podujatia „Deň cti“ a zaútočili na nich. Akcia sa v článku opisuje ako „akýsi neonacistický Woodstock, (ktorý) maďarské orgány v centre Budapešti zakázali, pretože nechcú podporovať nostalgiu za wehrmachtom“.

Útoky sa odohrali 9. februára 2023 na stanici Nyugati a na námestí Fővám, 10. februára na námestí Gazdagréti a na ulici Bank a 11. februára na ulici Mikó v 1. obvode. Pri útokoch bolo zranených deväť osôb, z toho štyri ťažko a päť ľahko. Podľa nepotvrdených informácií z maďarskej ľavicovo-extrémistickej internetovej stránky sa akcia 11. februára konala „v parku Normafa na okraji Budapešti“.

Prokurátor žiada 11 rokov väzenia

V januári 2024 taliansky denník Il Post informoval o prípade 39-ročnej Ilarie Salisovej z Monzy, ktorá je vo väzbe v budapeštianskej väznici s vysokým stupňom stráženia. Maďarská prokuratúra považuje Salisovú za členku krajne ľavicovej organizácie, ktorá údajne plánovala útoky proti krajne pravicovým extrémistom, obviňuje ju z účasti na „niekoľkých útokoch s ťažkým ublížením na zdraví“ a žiada pre ňu trest 11 rokov.

Podľa novín je však maximálny trest za obvinenia uvedené v obžalobe 24 rokov, a to najmä kvôli dvom priťažujúcim okolnostiam: „schopnosť ublížiť obeti na zdraví“ a „ublíženie na zdraví obeti“.

Samotná Salisová sa na súde k vine nepriznala. Z ďalších dvoch obžalovaných sa muž priznal a bol odsúdený na tri roky odňatia slobody. Bolo oznámené odvolacie konanie. Žena sa podľa denníka Il Post vrátila do Nemecka do domáceho väzenia.

Salisová bola na prvé pojednávanie do súdnej siene privedená v putách na rukách a nohách, čo v Taliansku vyvolalo vlnu mediálneho pobúrenia. Noviny informovali o „neľudských“ podmienkach vo väzbe. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani si predvolal maďarského veľvyslanca. Tajani však uistil, že „jediný spôsob, ako postupovať, keď je taliansky občan obvinený z trestného činu v inom európskom členskom štáte, je dodržiavať pravidlá“ – bez ohľadu na jeho politické názory.

Taliansky minister zahraničných vecí tiež jasne uviedol, že je „absurdné“, že ľavicová opozícia, ktorá denne obhajuje nezávislosť súdnictva, teraz požaduje, aby vláda vyvíjala tlak na maďarskú vládu s cieľom ovplyvniť rozhodnutia sudcov.

Plán sociálnych demokratov

Ako informoval taliansky denník „Il Post“, v sociálnodemokratickej strane Partito Democratico už nejaký čas kolovala myšlienka dostať Salisovú z rúk maďarských orgánov činných v trestnom konaní tým, že by sa uchádzala o funkciu a prípadne bola zvolená do Európskeho parlamentu.

Nicola Fratoianni (Talianska ľavica) a Angelo Bonelli (Zelená Európa) opísali svoju myšlienku na Facebooku takto: „Ide o to, aby sa okolo kandidatúry Ilarie Salisovej rozpútala veľká a veľkorysá bitka, aby Európska únia hájila zásady právneho štátu a potvrdila nedotknuteľnosť základných ľudských práv na celom svojom území a v každom zo svojich členských štátov.“

Maurizio Gasparri, predseda vládnucej strany Forza Italia v Senáte, označil podľa Ungarn heute parlamentnú rozpravu o prípade Ilaria Salisa za „ideologickú“. Povedal, že namiesto obrany zatknutej občianky „ľavica využíva prípad na útoky na taliansku vládu a Viktora Orbána (…), súdruhovia sa to rozhodli spolitizovať, čo sa aj stalo“.

Takto sa do praxe dostali myšlienky červeno-zelenej aliancie (AVS, Alleanza Verdi e Sinistra). V apríli 2024 AVS v Taliansku zaradila Ilariu Salisovú na svoju kandidačnú listinu pre voľby do Európskeho parlamentu v severozápadnom Taliansku. Salisová bola zvolená do Európskeho parlamentu so ziskom približne 165 000 hlasov.

To znamená, že aktivistka Antifa má nárok nielen na kreslo v Európskom parlamente s hrubým platom viac ako 10 000 EUR mesačne, ale aj na poslaneckú imunitu. Teoreticky by maďarské súdne orgány mohli túto imunitu zrušiť a zároveň by generálny prokurátor mohol požiadať predsedu Európskeho parlamentu o povolenie pokračovať v procese proti Salisovej, uvádza Il Post.

Postup EÚ je nasledovný: žiadosť o zrušenie imunity sa predkladá výboru pre právne záležitosti Európskeho parlamentu, kde bude preskúmaná a bude vypracované odporúčanie, ktoré sa následne predloží Európskemu parlamentu na hlasovanie. Rozhodnutie si vyžaduje väčšinu hlasov a je oznámené príslušnému poslancovi EP a orgánom členského štátu.

Ešte pred niekoľkými dňami hrozilo Ilarii Salisovej ako hlavnej obžalovanej na maďarskom súde až 24 rokov väzenia. Teraz má táto aktivistka Antify a učiteľka na základnej škole zasadnúť v Európskom parlamente a rozhodovať o osude Európy. Šéf AVS Fratoianni uzavrel: „Teraz chceme, aby Ilaria bola tu v Taliansku – na slobode, s imunitou a pripravená vykonávať svoj mandát“.

Ilaria Salisová bola prepustená do domáceho väzenia v Taliansku. Podľa jej Facebookvej stránky je od 16. júna naspäť v talianskej Monze.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj