Pondelok 16. septembra, 2024
Pracovník leští zlaté odliatky v zlievárni zlata v Sydney (David Gray/ AFP Getty Images)

Zlato: Víťazná investícia v neistom svete (Komentár)

Po celé roky sa politika centrálnych bánk zameriavala na znižovanie množstva držaného zlata a teraz musia obnovovať rovnováhu.

Prečo rastie cena zlata, keď svetová ekonomika nie je v recesii a inflácia je pod kontrolou? Túto otázku často počuť v investičných kruhoch a ja sa na ňu pokúsim odpovedať.

Na začiatku si musíme v tejto otázke urobiť jasno. Je pravda, že inflácia sa pomaly znižuje, ale nemôžeme povedať, že je úplne pod kontrolou. Pripomeňme si, že posledné údaje o indexe spotrebiteľských cien v Spojených štátoch boli 3 % ročne a že v eurozóne je to 2,6 %, pričom osem krajín vrátane Španielska zverejnilo údaje nad 3 %. Preto centrálne banky udržiavajú sadzby vyššie alebo ich znižujú veľmi opatrne.

Menová politika však zďaleka nie je reštriktívna. Rast peňažnej zásoby sa zrýchľuje, Európska centrálna banka (ECB) zachováva svoj „antifragmentačný mechanizmus“ a Federálny rezervný systém pokračuje v dodávaní peňazí prostredníctvom tzv. okna likvidity. Niet pochýb o tom, že menová politika je akomodačná.

V čase písania tohto článku sa cena zlata pohybuje nad úrovňou 2 400 USD za uncu, čo predstavuje nárast o 16,5 % od januára do 19. júla. V rovnakom období sa zlatu darilo lepšie ako index S&P 500, európsky Stoxx 600 a globálny index MSCI. V skutočnosti za posledných päť rokov zlato prekonalo nielen európske a globálne akciové trhy, ale aj index S&P 500, pričom drahý kov prekonal len Nasdaq.

Ide o obdobie oživenia a silnej expanzie akciových trhov. Na jednej strane trh diskontuje pokračujúcu akomodačnú a expanzívnu politiku centrálnych bánk, a to aj pri vysokej monetizácii dlhu vzhľadom na zvýšené deficity v Spojených štátoch a vyspelých krajinách. To znamená, že trh predpokladá, že Federálny rezervný systém a Európska centrálna banka nebudú schopné udržať znižovanie svojich bilancií vzhľadom na rastúci dlh a verejné výdavky v mnohých ekonomikách.

Zlato tak chráni mnohých investorov pred znižovaním kúpnej sily meny, t. j. infláciou, bez extrémnej volatility bitcoinu. Ak trh diskontuje ďalšiu menovú expanziu na pokrytie nahromadených deficitov, je normálne, že investor hľadá ochranu v zlate, ktoré má stáročnú históriu ako alternatíva k fiduciárnym peniazom a ponúka zabezpečenie proti znehodnoteniu meny s nízkou volatilitou.

Ďalším dôležitým faktorom je nákup zlata centrálnymi bankami. Spoločnosti JP Morgan sa pripisuje výrok: „Zlato sú peniaze a všetko ostatné je úver.“ Všetky svetové centrálne banky zahŕňajú do svojich aktív štátne dlhopisy krajín, ktoré slúžia ako globálna rezervná mena. To umožňuje centrálnym bankám na celom svete stabilizovať svoje meny. Keď čítame, že centrálna banka nakupuje alebo predáva doláre alebo eurá, neuskutočňuje transakcie s fyzickou menou, ale so štátnymi dlhopismi. Preto pri poklese trhovej ceny štátnych dlhopisov v rokoch 2022 až 2024 hrozia mnohým z týchto centrálnych bánk skryté straty alebo pokles hodnoty ich aktív. Aký je najlepší spôsob, ako posilniť bilanciu centrálnych bánk, a tým diverzifikovať a znížiť expozíciu voči fiat menám? Nákup zlata.

Rastúci nákup zlata centrálnymi bankami je základným faktorom, ktorý odôvodňuje nedávny nárast dopytu po tomto drahom kove. Centrálne banky, najmä v Číne a Indii, sa snažia znížiť svoju závislosť od dolára alebo eura a diverzifikovať tak svoje rezervy. To však neznamená de-dolarizáciu. To ani zďaleka nie.

Podľa Svetovej rady pre zlato centrálne banky v rokoch 2022 a 2023 zrýchlili nákupy zlata na viac ako 1 000 ton ročne. To znamená, že na menové orgány pripadá takmer štvrtina ročného dopytu po zlate v období, keď ponuka ani produkcia výrazne nerástli. Pomer produkcie voči dopytu bol podľa Morgan Stanley v júni na úrovni 0,9.

Podľa Svetovej rady pre zlato sa globálne oficiálne zlaté rezervy v prvom štvrťroku 2024 zvýšili o 290 čistých metrických ton, čo je najviac od roku 2000 a o 69 % viac ako päťročný štvrťročný priemer (171 metrických ton).

Najväčšími nákupcami sú Čínska ľudová banka a Indická centrálna banka, ktoré sa snažia vyrovnať svoje rezervy a pridať viac zlata bez toho, aby ohrozili svoju dolárovú pozíciu. Podľa údajov spoločností Metals Focus, Refinitiv GFMS a World Gold Council Čína zvyšuje svoje nákupy zlata už 17 mesiacov a od roku 2022 vystrelila svoje rezervy o 16 %, čo sa zhoduje s nárastom globálnej polarizácie a obchodnej vojny.

To však neznamená de-dolarizáciu, keďže Čínska ľudová banka má 4,6 % svojich celkových rezerv v zlate. Najdôležitejším aktívom sú americké štátne dlhopisy, ktoré tvoria viac ako 50 % aktív čínskej centrálnej banky. Jej cieľom je podľa miestnych médií zvýšiť zlaté rezervy na 14 %. To by znamenalo výrazné ročné nákupy zlata počas niekoľkých rokov.

Indická centrálna banka v prvom štvrťroku zvýšila svoje zlaté rezervy o 19 metrických ton. Ďalšími centrálnymi bankami, ktoré diverzifikujú a nakupujú viac zlata ako kedykoľvek predtým, sú podľa výšky uvedených zdrojov Národná banka Kazachstanu, Menový úrad Singapúru, Centrálna banka Kataru, Centrálna banka Turecka a Centrálna banka Ománu. V tomto období zvýšili svoje zlaté rezervy v Európe Česká národná banka a Národná banka Poľska a dosiahli tak najvyššiu úroveň od roku 2021. V týchto prípadoch je cieľom vyvážiť expozíciu v základni aktív väčším množstvom zlata a menším množstvom štátnych dlhopisov eurozóny.

Cieľom tohto trendu centrálnych bánk je zvýšiť váhu aktíva, ktoré nekolíše s cenou štátnych dlhopisov. Nejde o de-dolarizáciu, ale o vyváženie bilancie. Dlhé roky sa politika centrálnych bánk zameriavala na znižovanie držby zlata a teraz, po dvoch rokoch latentných strát z držby štátnych dlhopisov, musia obnoviť rovnováhu. V skutočnosti by sa dalo povedať, že svetové centrálne banky očakávajú rozsiahlu eróziu kúpnej sily rezervných mien v dôsledku nasýtenosti fiškálnej a menovej politiky, a preto potrebujú viac zlata.

Po rokoch presvedčenia, že peniaze možno tlačiť neobmedzene a bez toho, aby vznikla inflácia, sa menové orgány snažia vrátiť k logike a majú vo svojich bilanciách viac zlata. Mnohí zároveň očakávali, že obchodná vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi a globálna polarizácia sa v posledných štyroch rokoch zvrátia, a stal sa pravý opak. Zrýchlila sa. Skryté straty v portfóliu aktív štátnych dlhopisov teraz vedú všetky tieto centrálne banky k tomu, aby nakupovali viac zlata a snažili sa chrániť pred novými výbuchmi inflačných tlakov.

V ére vysokej korelácie medzi aktívami a neustálej menovej expanzie slúži zlato ako doplnok každého obozretného portfólia s nízkou volatilitou, nízkou koreláciou a vysokým výnosom.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj