Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (byuratdeniz/ bymur Getty Images)

Životný reset: začnite žiť pomaly a stabilne

Neustály zhon môže byť kontraproduktívny.

Všetci vieme, že si máme užívať každý okamih nášho života, ale v uponáhľanom svete je to niekedy skutočný problém a človek sa môže ľahko dostať do špirály neustáleho zhonu, ktorý z dlhodobého hľadiska skôr ubližuje.

Zamyslime sa nad slovami svätého Františka Saleského: „Nikdy sa neponáhľaj, všetko rob potichu a v pokojnom duchu. Nestrácaj svoj vnútorný pokoj pre nič za nič, aj keď sa ti celý svet zdá nekľudný.“

Niekedy sa nám úlohy, ktoré nás čakajú, môžu zdať príliš naliehavé, a preto sú naše dni plné stresu. Vďaka niekoľkým zmenám v našej každodennej stratégii však môžeme spomaliť a postarať sa o svoj život a životy ľudí okolo nás. Ku každému dňu môžeme pristupovať podobne ako bájna korytnačka – pomaly a stabilne.

To, že človek trávi svoj čas zbesilým preskakovaním od jednej úlohy k druhej, ešte neznamená, že robí pokroky v najdôležitejších oblastiach života. Strategické rozhodnutie venovať pokojnú, sústredenú pozornosť najdôležitejším veciam a starostlivo robiť jednu vec za druhou takmer vždy vedie k lepším dlhodobým výsledkom a určite aj k pokojnejšej existencii.

Kľúčové je určiť si, čo je pre vás najdôležitejšie a čo je najlepšou investíciou vášho času. Namiesto toho, aby ste sa stále ponáhľali, vyhraďte si pre seba pokojný čas bez obrazovky a premýšľajte o celkovom obraze svojho života a o svojich hlavných cieľoch a prioritách. Nájdite si čas na to, aby ste sa zamerali na svoju duchovnú pohodu, svoje role a povinnosti, spôsoby, ako sa zlepšiť, a návyky, ktoré by ste chceli rozvíjať.

Máme tendenciu náhliť sa a ponáhľať kvôli túžbe odškrtnúť si všetky položky na našom zozname úloh či splniť domnelé očakávania a preto máme pocit, že v priebehu dňa nie je dostatok času na to, aby sme zvládli to, čo si myslíme, že musíme urobiť. Takéto zbrklé konanie a zbesilé tempo však v skutočnosti nemusí viesť k zvýšeniu produktivity a určite vedie k nárastu chýb a stresu.

Počas každého dňa strategicky premýšľajte o zákonitostiach svojej energetickej úrovne. Napríklad ja mám tendenciu mať najviac mentálnej energie na tvorivé úlohy v skorých ranných hodinách, takže si tento čas vyhradím. Naopak, v neskorých popoludňajších hodinách mám tendenciu pociťovať útlm duševnej energie, takže si tento čas vyhradím na bezmyšlienkovitejšie úlohy, ako je skladanie bielizne a upratovanie domácnosti. Niektorí ľudia pociťujú príval energie vo večerných hodinách a považujú to za najlepšiu príležitosť na tvorivú prácu. Všimnite si, čo platí pre vás, a naplánujte si dni tak, aby ste čo najlepšie využili svoj energetický potenciál.

Niekedy sa stáva, že sa zaoberáme menej dôležitými úlohami a vedome alebo nevedome sa snažíme vyhnúť prioritám. Uvedomenie si vlastných priorít a priznanie si tendencie vyhýbať sa im môže pomôcť zjednodušiť zoznam toho, čo je skutočne potrebné urobiť.

Nakoniec si doprajte počas dňa trochu pokoja. Keď sa zdržíte náhlenia a zbesilého pobehovania od jednej úlohy k druhej, toho, že sa tvárite zaneprázdnene, ale v skutočnosti toho veľa nerobíte, svet okolo vás sa spomalí. Zdržte sa multitaskingu, vychutnávajte si prítomný okamih, starostlivo a metodicky vykonávajte dobrú prácu na jedinej úlohe, zdokonaľujte svoje sústredenie a skutočne spomaľte.

S pokojným duchom a jasnou mysľou pôjde všetko lepšie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj