Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke modernizovaný spinálny systém Vitality/Vital. (Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Žilinskí ortopédi zaviedli do praxe modernizovaný spinálny systém

Lekári z oddelenia pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline použili ako prví na Slovensku pri zakrivení chrbtice u 18-ročného pacienta novú technológiu v podobe modernizovaného spinálneho systému. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Podľa primára oddelenia Juraja Popluhára pacient trpel deformitou chrbtice v predozadnom, takzvanom sagitálnom smere, ktorá sa nazýva Morbus Scheuermann. „Systém je technicky veľmi dobre vypracovaný, a to čo sa týka implantátov aj operačných nástrojov. Na našom oddelení sa tak vďaka modernizovanému operačnému systému na liečbu deformít chrbtice začala nová etapa,“ poznamenal Popluhár.

Moderný systém Vitality/Vital nadväzuje na úspechy predchádzajúceho systému Polaris 5.5, ktorý lekári vo FNsP Žilina používali od roku 2017. Systém na jednej strane zachováva overené princípy a techniky korekcie, na strane druhej prináša významné vylepšenia v konštrukčných vlastnostiach implantátov a nástrojov.

Svoje skúsenosti pri vývoji systému poskytli aj lekári zo žilinskej nemocnice. „Nasadenie nového systému nám umožňuje ošetrovať deformity chrbtice oveľa efektívnejšie a bezpečnejšie. Pred 21 rokmi sme na oddelení pediatrickej ortopédie zaviedli operačnú liečbu deformít chrbtice u detí a je našou povinnosťou túto liečbu rozvíjať,“ uviedol Popluhár.

Doplnil, že systém sa skladá z rôznych chrbticových tyčí, pedikulárnych skrutiek, háčikov a konektorov, ktoré umožňujú stabilizáciu chrbtice počas vývoja pevnej spinálnej fúzie s kostným štepom. Každý dizajn je prispôsobený anatómii pacienta, čím sa dosahuje maximálna bezpečnosť a efektivita zákroku.

Prečítajte si aj