Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračné foto (Epoch Times, s dovolením Laury Shanklinovej a Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

Žena vo veku 61 rokov ručne postavila kamenný dom z miestneho materiálu a bez použitia elektrického náradia

Pred dvadsiatimi štyrmi rokmi, vo veku 61 rokov, Laura Shanklinová urobila nečakanú vec. S pomocou priateľa si postavila vlastný kamenný dom v Sonorskej púšti v Arizone. S použitím miestnych dostupných materiálov, tisícov kameňov a stoviek vriec cementu jej trvalo 18 mesiacov práce, kým mohla pozemok s rozlohou 88 metrov štvorcových nazvať svojím domovom.

Dnes 85-ročná Laura Shanklinová sa narodila v Západnej Virgínii a v priebehu rokov žila v New Yorku, Texase, Kentucky, Kalifornii, Rhode Islande, Vermonte, Chicagu a Arizone.

Laura Shanklinová, 85 rokov (So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

Dva roky študovala na fakulte dizajnu v Rhode Island a následne vystriedala množstvo zamestnaní. Po druhom manželstve mala možnosť pracovať v stavebnej firme, kde opravovala domy a predávala ich.

Ako sa stalo, že si kúpila pozemok uprostred arizonskej púšte, kde si mohla postaviť dom bez použitia elektrického náradia? Laura hovorí, že to má veľa spoločného s jej dcérou.

(So súhlasom Laury Shanklinovej)

Dcéra pani Shanklinovej sa zaujíma o kone. Myslela si, že to bude vhodný pozemok, pretože v blízkom meste Wickenburg je veľa koní.

„Miestni chodia jazdiť a venujú sa ropingu (chytanie teliat s lasom), čo bolo pre nás výhodné,“ povedala pani Shanklinová pre Epoch Times.

(So súhlasom Laury Shanklinovej)

Spolu s dcérou teda kúpili 42 akrov pôdy. Neskôr sa však rozišli a pozemok predali, ale Shanklinová si ponechala 2 akre pre seba.

Počas tohto obdobia sa Laura spriatelila s Arliem Swartzom, kovbojom z Montany, ktorý prišiel na pozemok na svojom koni.

Pozemok sa nachádzal v blízkosti dna zväčša vyschnutého koryta rieky, takže sa tam prirodzene povaľovali kamene všetkých tvarov a veľkostí.

„(Arliemu) sa myšlienka postaviť kamenný dom veľmi páčila a bol ochotný do toho ísť, rovnako ako ja,“ povedala. „Tak sme začali.“

(So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

V tom čase platili aj menej prísne pravidlá.

„Nemuseli ste vtedy mať žiadne špeciálne povolenie,“ spomína Laura. „Neviem, či by sme to mohli urobiť dnes. Potrebovali sme mať len povolenie na žumpu“

Dvojica sa pustila do práce, nazbierala tisíce kameňov, stovky vriec cementu, využila neďalekú nádrž na vodu a drevo z bývalého motela.

(So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

Laura sa podelila aj o ďalšie podrobnosti procesu výroby kamenného domu. „Mali sme vtedy len 62 rokov a oveľa viac energie. Žili sme na inom pozemku v prívese. A každý deň sme sem jazdili autom. Každý deň. Robili sme to nepretržite.“

(So súhlasom Laury Shanklinovej)

Arlie kládol kamene na steny hrubé čosi viac než pol metra, zatiaľ čo Laura miešala betón a opracovávala drevo, ktoré im darovali dobrosrdeční ľudia.

Až po inštalácii strechy mohli pripojiť elektrinu.

Po postavení domu zostal Arlie vo Wickenburgu, až kým vážne neochorel. Jeho dcéra ho potom odviezla späť do jeho rodného štátu Montana, kde v roku 2016 zomrel.

(So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

Pred domom sa nachádza veranda, ktorá je ideálna na vychutnávanie si výhľadu na krásy Sonorskej púšte. Okolo domu môžeme nájsť dva vianočné stromčeky, kaktusy, stromy palo verde a mesquite.

(So súhlasom Laury Shanklinovej)

Dom má veľkú obývaciu izbu s krbom v strede, kuchyňu, jedálenský kút a chladničku na ľavej strane. Sú tu dve spálne, kúpeľňa s umývadlom a toaletou a samostatná sprcha s kamennými stenami, ktoré sú v celom dome.

Sprcha je tvorená kameňmi po celom obvode (So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

Podľa Laury celý dom stál 30 000 dolárov. Suma zahŕňa cenu pozemku a náklady na výstavbu.

V súčasnosti obýva dom väčšinu roka, okrem leta, keď je v ňom veľmi horúco.

„Je skvelé vlastniť dom a nemusieť platiť nájom,“ hovorí. „Želala by som to každému“

(So súhlasom Bryana Barrowa/ Rockhopper Adventures)

O autorovi

Tyler Wilson žije a chodí po horách v Utahu so svojou manželkou a tromi deťmi. Vyučoval históriu a literatúru na štátnych aj súkromných školách. V súčasnosti učí na súkromnej škole a spolu s manželkou vyučuje svoje deti doma. Píše správy a príbehy o ľuďoch.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj