Nedeľa 8. septembra, 2024
Po autonehode diagnostikovali I. Murphyovej fibromyalgiu, v súčasnosti ju už nemá. Na fotografii je I. Murphyová so svojím manželom. (So súhlasom Isabelly Murphyovej)

Žena sa zotavila z nevyliečiteľnej fibromyalgie: Po dvoch rokoch ťažkých bolestí vyliečená v priebehu jednej noci

„Cítila som, akoby moje telo bolo nástrojom mučenia, ako väzenie, ktoré ma väzní a mučí,“ uviedla Isabella Murphyová.

„Napriek tomu, že som bola v nemocnici, nikto mi nedokázal pomôcť. Bolo to fakt hrozné obdobie. Svoje telo som vnímala ako mučiaci nástroj, ako väzenie, ktoré ma uväznilo a mučilo,“ spomína Isabella Murphyová, ktorá prekonala fibromyalgiu.

I. Murphyová pochádza z Taiwanu a vyrastala v šťastnej rodine. Navštevovala dievčenskú strednú školu v Taipei a neskôr Národnú taiwanskú univerzitu. Po jej absolvovaní získala dva magisterské tituly z biotechnológie a počítačového inžinierstva na Connecticutskej univerzite v USA. Našla si prácu ešte pred dokončením magisterského štúdia a založila si rodinu v Spojených štátoch. V roku 2005 však došlo k autonehode, ktorá obrátila jej život naruby.

I. Murphyová so svojou rodinou na promóciách na Národnej taiwanskej univerzite. (So súhlasom Isabelly Murphyovej)

Len mesiac po nástupe do práce ju cestou domov zrazilo auto. Hoci neutrpela žiadne vonkajšie zranenia, utrpela poranenia mäkkých tkanív a ľahký otras mozgu. Lekári jej povedali, že nie je potrebná žiadna liečba a že sa pomaly zotaví. O deväť mesiacov neskôr sa však jej stav zhoršil a ovplyvnil dokonca aj jej schopnosť chodiť.

Vykĺbené kĺby po celom tele

Nakoniec sa rozhodla vrátiť na Taiwan, aby vyhľadala liečbu tradičnou čínskou medicínou, pretože západná medicína nedokázala jej chorobu vyliečiť. Našla skúseného ortopéda, lekára tradičnej čínskej medicíny, ktorý ju starostlivo vyšetril a upravil každý jej kĺb. Po liečbe už nepociťovala žiadne bolesti kĺbov.

Lekár jej povedal: „Všetky vaše kĺby sú vykĺbené, čo vám spôsobuje bolesť.“ Keď sa spýtala, prečo sa röntgenové snímky zdajú byť normálne, vysvetlil: „Vykĺbenia spadajú do rámca chyby röntgenových snímok, takže sa nezobrazujú, ale skutočne sú vykĺbené.“

Nanešťastie, v dôsledku oneskorenej liečby už mäkké tkanivá a väzy okolo kĺbov nedokázali tieto kĺby udržať v správnej polohe. Kedykoľvek sa pohla, kĺby sa opäť vykĺbili a lekár ich musel znovu napraviť.

Otec pani Murphyovej si prenajal byt v blízkosti bydliska lekára a požiadal ho, aby jej pomáhal s rehabilitačnými cvičeniami. „Počas týchto cvičení sa mi kĺby neraz vykĺbili, a tak som sa musela vrátiť k lekárovi, aby mi ich znovu napravil. Tento bolestivý cyklus sa stále opakoval,“ vysvetlila I. Murphyová.

Diagnóza nevyliečiteľnej choroby

Počas rehabilitácie sa u nej objavili závažnejšie neurologické príznaky. Rok a pol po autonehode začala I. Murphyová pociťovať intenzívne bolesti počas noci, často sa budila v agónii okolo tretej až štvrtej hodiny ráno. Aby zmiernila bolesť a trápenie, musela vstať a prechádzať sa, čím si uvoľnila stuhnuté svaly, a až potom mohla opäť zaspať.

Jedna spolupacientka, ktorá bola tiež v starostlivosti toho istého doktora tradičnej čínskej medicíny, jej povedala, že má podobný problém. Po 15 rokoch konzultácií s rôznymi lekármi jej nakoniec stanovili diagnózu – fibromyalgia.

Fibromyalgia je ochorenie charakterizované abnormálnym vnímaním bolesti, ktoré postihuje približne 2 až 8 % celkovej populácie. Pacienti pociťujú rozsiahlu bolesť a stuhnutosť, často sprevádzanú silnou únavou, ako aj poruchami pamäti, spánku a nálady.

Na odporúčanie spolupacientky sa I. Murphyová prihlásila do klinickej štúdie v Taipejskej všeobecnej nemocnici pre veteránov, jednej z najlepších taiwanských fakultných nemocníc. Po dvoch mesiacoch liečby sa však jej stav naďalej zhoršoval.

Spomína si: „Po prepuknutí fibromyalgie som si uvedomila, že bolesť kĺbov nebol až taký problém. Zdrojom môjho zúfalstva sa v skutočnosti stala fibromyalgia. Bolesť bola stokrát, tisíckrát, dokonca desaťtisíckrát horšia ako predchádzajúca bolesť kĺbov. Bolesti som pociťovala všade, keďže išlo o poruchu centrálneho nervového systému, ktorá ovplyvňuje všetky nervy vnímajúce bolesť v celom tele. Dokonca aj moje dýchanie, telesná teplota a regulácia cukru v krvi boli narušené. Často som omdlievala a musela som so sebou nosiť prenosnú nádržku s kyslíkom.“

Spoliehala sa na morfín, aby sa bolesti zmiernili

Ráno počas festivalu dračích člnov sa I. Murphyová prebudila s bolesťami a chcela požiadať zdravotnú sestru o morfium, no zistila, že nie je schopná hovoriť.

„Až vtedy som si uvedomila, že rozprávanie si vyžaduje koordináciu mnohých buniek. Všetku moju vôľu a silu pohltila snaha vydržať bolesť, čo spôsobilo, že som nebola schopná vysloviť ani jedno slovo. Došlo mi, že napriek tomu, že som v nemocnici, nemôžem dostať žiadnu pomoc. Bolo to skutočne desivé. Cítila som, akoby moje telo bolo nástrojom mučenia, ako väzenie, ktoré ma väzní a mučí,“ uviedla.

Bolesti fibromyalgie sa dali zmierniť len morfínom. Na susednom oddelení bola 35-ročná pacientka, ktorá bola neustále napojená na kvapačku, aby mohla kedykoľvek dostať infúziu morfia. Napriek tomu, že I. Murphyová pociťovala silné bolesti, váhala požiadať o vyššiu dávku, pretože sa obávala  závislosti od morfia.

Keďže neexistoval žiadny liek, lekári mohli predpisovať len lieky, ktoré pôsobia na centrálny nervový systém, ako sú antikonvulzíva, lieky na spanie a stabilizátory nálady. Všimla si, že spolupacienti po užívaní týchto liekov prešli drastickými zmenami osobnosti, ale ich stav sa takmer vôbec nezlepšil.

Neskôr spolu s ďalšími pacientmi vyhľadala liečbu akupunktúrou. Tá síce pomohla zmierniť bolesť a umožnila jej znížiť príjem morfia na polovičnú dávku, ale stále to nestačilo na to, aby sa vrátila do normálneho života.

Po roku a pol liečby na Taiwane, ktorá nepriniesla žiadne zlepšenie, sa I. Murphyová rozhodla vrátiť do Spojených štátov, aby mohla byť so svojím manželom a znášať bolesti do konca života.

Akupunktúrna liečba je v Spojených štátoch pomerne drahá, preto dúfala, že sa jej podarí nájsť spôsob, ako si ju aplikovať sama. Pri pátraní narazila na článok, ktorý napísala lekárka tradičnej čínskej medicíny na webe denníka The Epoch Times.

Deň pred odchodom sa jej túto lekárku podarilo navštíviť. Tá jej vpichla ihly do akupunktúrnych bodov zodpovedajúcich obličkám, pečeni, žalúdku, kostiam a kostnej dreni. Lekárka zistila, že krv, ktorá vychádzala, bola úplne čierna, čo naznačovalo, že tieto orgány neboli v dobrom stave. Opýtala sa jej: „Máte nejaké emocionálne bloky?“ I. Murphyová odpovedala: „Áno.“ Na konci sedenia jej lekárka povedala: „Vrátite sa do Spojených štátov, no nikto vás nezachráni. Musíte sa zachrániť sama.“ I. Murphyovej dala dva letáky Falun Gongu a navrhla jej, aby si preštudovala na internete, čo je Falun Gong.

Falun Gong pozostáva z piatich jemných cvičení vrátane meditácie v sede. Vedie praktizujúcich k pozdvihnutiu morálneho charakteru dodržiavaním princípov pravdivosti, súcitu a znášanlivosti, čím dosahujú fyzickú a duševnú rovnováhu. I. Murphyová uviedla, že si všimla vysoký morálny charakter tejto lekárky tradičnej čínskej medicíny, ktorú navštívila. Jej bezprostrednou prioritou však bola rýchla úľava od bolesti, aby mohla okamžite pokračovať v práci, a nie investovať čas do učenia sa čchi-kungu.

Prekonanie veľkej bolesti a myšlienok na samovraždu

Po návrate do Spojených štátov nemala I. Murphyová žiadnu opatrovateľskú starostlivosť a jej manžel musel cez deň pracovať. Pri domácich prácach si kĺby opäť vykĺbila, čo viedlo k dvojtýždňovému pripútaniu na lôžko. Nemohla ani zísť dolu, aby sa najedla; mala príliš veľké bolesti a nedokázala sa sama obliecť. Musela počkať, kým sa jej manžel vráti z práce, a až potom sa mohla najesť.

Zavolala svojej matke a vyjadrila svoje želanie vrátiť sa na Taiwan. Aj keď sa jej stav nedal vyliečiť, akupunktúra jej pomohla aspoň zmierniť bolesť a umožniť jej chodiť a jesť. Matka jej však návrat neodporúčala so slovami: „Nemám už žiadne peniaze. Všetky  sme minuli na tvoju liečbu. Ak sa vrátiš kvôli liečbe, budeme si musieť peniaze požičať.“

I. Murphyová tri dni veľmi plakala. Dokonca uvažovala o samovražde a spomenula si na príbehy z lekárskej fakulty o tom, ako lekári ukončujú svoje životy. Keď však pomyslela na to, ako by to jej rodičov zničilo, rozhodla sa: „Bez ohľadu na to, akou veľkou bolesťou trpím, musím žiť ďalej.“

Fibromyalgiu často sprevádzajú problémy s duševným zdravím. Zo systematického prehľadu vyplýva, že u pacientov s fibromyalgiou je viac ako trikrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia samovraždou v porovnaní s bežnou populáciou.

Svadobná fotografia I. Murphyovej. (So súhlasom Isabelly Murphyovej)

Prijatie pravdivosti, súcitu a znášanlivosti

V zúfalstve si spomenula na Falun Gong, ktorý jej odporučila lekárka tradičnej čínskej medicíny. Stiahla si z internetu videá Falun Gongu a robila podľa nich cvičenia. Keď sa však pokúsila o pohyb v drepe, opäť sa jej vykĺbil bedrový kĺb, čo ju znovu dostalo na lôžko.

„Nemôžem ani cvičiť čchi-kung!“ Celú noc plakala, zachvátená beznádejou. Nasledujúce ráno sa rozhodla, že by sa nemala tak ľahko vzdať. Vydržala bolesť, zišla dole k počítaču a pokračovala v hľadaní informácií o Falun Gongu na internete, kde našla hlavnú knihu tejto praxe „Zhuan Falun“.

Prečítanie knihy Čuan Falun ňou hlboko otriaslo. Našla odpovede na mnohé otázky. Zarezonovalo s ňou učenie knihy o tom, že má byť dobrým človekom nasledovaním princípov pravdivosti, súcitu a znášanlivosti vo všetkom čo robí. Kniha vysvetľovala, že „znášanlivosť“ neznamená len potláčať hnev navonok, zatiaľ čo vo vnútri sa človek stále cíti rozrušený, ale skutočne úplne odstrániť hnev. Zamýšľala sa nad svojimi častými hádkami s manželom, po ktorých sa cítila smutná, no napriek tomu nedokázala ovládať svoj temperament. Myslela si, že keby dokázala praktizovať tieto princípy, bola by skutočne cnostným človekom. V skutočnosti, keby to dokázal každý, svet by bol oveľa lepším miestom.

Po dočítaní knihy si pomyslela: „Aj keby sa moja choroba nezlepšila, budem žiť podľa zásad vyučovaných  v knihe Čuan Falun.“

Zmiernenie bolesti za jedinú noc

Odkedy sa u I. Murphyovej vyvinula fibromyalgia, musela si každé ráno postupne rozhýbať každý sval a trvalo jej približne 30 minút, kým si mohla sadnúť.

Nasledujúce ráno, po dočítaní knihy Čuan Falun, chcela pohnúť končatinou s očakávaním obvyklej bolesti. Stalo sa však niečo zázračné. „Zvyčajne som mohla končatinami pohnúť len trochu, ale v tej chvíli som dokázala zdvihnúť ruku s úplnou ľahkosťou.“ 

Posadila sa, dala nohy na zem a plynulo zišla dolu. Všetko bolo ako pred autonehodou.

I. Murphyová sa potom začala učiť 5. cvičenie Falun Gongu – meditáciu v sede. Spočiatku sa obávala, že sa jej vykĺbi bedrový kĺb, ale po vyše polhodinovom sedení nielenže zostal na svojom mieste, ale cítila sa aj fyzicky príjemne, čo ju naplnilo radosťou.

Zázrak, ktorý sa nedá vedecky vysvetliť

I. Murphyová, ktorá v minulosti viedla biomedicínsky výskum na Katedre molekulárnej biológie a biofyziky Connecticutskej univerzity, uviedla, že moderná medicína nemá vysvetlenie, ako môže fibromyalgia zo dňa na deň zmiznúť. Poznamenala: „Je toho oveľa viac, čo nevieme, v porovnaní s tým, čo vieme.“

V štúdii uverejnenej v časopise Nature Reviews Rheumatology v roku 2011 sa zdôrazňuje, že napriek významnému výskumu fibromyalgie v posledných rokoch jej patofyziológia stále nie je úplne pochopená, pričom mechanizmy vzniku sa u jednotlivých pacientov líšia. Klinická liečba je stále vo fáze pokusov a omylov a účinnosť liekov proti bolesti je veľmi obmedzená. 

Okrem toho, nefarmakologické metódy, ako napríklad cvičenie a kognitívno-behaviorálna terapia, môžu priniesť lepšie výsledky ako lieky, no napriek tomu nie sú široko využívané.

Od augusta 2007 uplynulo viac než desať rokov a I. Murphyová je teraz zdravšia a silnejšia ako pred ochorením. Svoje uzdravenie považuje za „zázrak“.

„Vždy som verila v existenciu Boha, ale bola to len akási vzdialená nádej. Nikdy som si nemyslela, že stretnem Boha, ale v skutočnosti sa cezo mňa prejavil. Len som ho nevidela na vlastné oči.“

Aktuálna fotografia I. Murphyovej. (So súhlasom Isabelly Murphyovej)

Falun Gong výrazne zlepšuje zdravie

Falun Gong je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších kultivačných cvičení mysle a tela. V roku 1992 ho predstavil majster Li Chung-č a do roku 1999 bol počet praktizujúcich v Číne 70 až 100 miliónov.

V 90. rokoch uskutočnila Všeobecná správa športu Číny dobrovoľný prieskum praktizujúcich Falun Gongu. Z desaťtisícov opýtaných 77,5 % uviedlo úplné alebo výrazné uzdravenie z chorôb a ďalších 20,4 % zaznamenalo zlepšenie. V súčte dosiahla celková miera účinnosti 97,9 percenta.

Štúdia z roku 2020, ktorej sa zúčastnilo viac ako 1 000 taiwanských praktizujúcich Falun Gongu, zistila, že u osôb s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, cukrovka, problémy s pľúcami a vysoký krvný tlak, došlo po praktizovaní Falun Gongu k 70- až 89-percentnému zlepšeniu alebo uzdraveniu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj