Pondelok 16. septembra, 2024
Chien-Hua Kuo trpela mnoho rokov endometriózou, ale po štyroch mesiacoch praktizovania Falun Gongu jej príznaky zmizli. Tu je nedávna fotografia pani Kuo (So súhlasom Chien-Hua Kuo)

Vyliečená z endometriózy: žene s ťažkými menštruačnými bolesťami príznaky náhle zmizli

Taiwanka Chien-Hua Kuo, ktorá trpela endometriózou, často kvôli silným menštruačným bolestiam omdlievala. Napriek tomu, že podstúpila operáciu, pri ktorej boli odstránené endometriómy vaječníkov (čokoládové cysty), stav sa čoskoro opakoval. Ako sa jej nakoniec podarilo menštruačné bolesti prekonať?

Bolesti u pani Kuo začínali prvý deň menštruácie a boli také silné, že druhý alebo tretí deň často omdlievala. V dôsledku toho si musela každý mesiac vziať aspoň jeden deň voľna, či už v škole alebo v práci, aby si počas menštruácie oddýchla.

Menštruačné bolesti sa zhoršujú

Menštruačné bolesti pani Kuo sa na čas zlepšili, ale po pôrode vo veku 36 rokov sa zhoršili a znemožnili jej pokračovať v zamestnaní. Vyhľadala lekára a bola jej diagnostikovaná endometrióza a endometriómy vaječníkov. V tomto období sa jej rodina stretla s finančnými problémami a ona bola preťažená, keď sa snažila skĺbiť prácu, starostlivosť o malú dcéru a starostlivosť o hospitalizovaného svokra.

Endometrióza je stav, keď tkanivo podobné maternicovej výstelke rastie mimo maternice. To spôsobuje silné panvové bolesti, najmä počas menštruácie, a môže tiež viesť k problémom s počatím. Pokiaľ toto tkanivo rastie na vaječníkoch, môže v závažných prípadoch vytvárať endometriómy. Americká štúdia preukázala, že 11 % žien v reprodukčnom veku trpí endometriózou. Iná štúdia naznačila, že chronický stres môže rozvoj tohto ochorenia urýchliť.

Pani Kuo podstúpila operáciu, pri ktorej jej boli odstránené endometriómy vaječníkov, ale príznaky sa jej vrátili už niekoľko mesiacov po operácii. Lekár jej vysvetlil, že to súvisí s jej zdravotným stavom, a odporučil: „Ak budú bolesti ďalej neznesiteľné, vráťte sa na ďalší operačný zákrok“.

Pani Kuo vedela, že ďalšia operácia nie je uskutočniteľná – nemala nikoho, kto by sa o ňu staral, a ani nikoho, kto by viedol domácnosť.

Začala teda hľadať a skúšať alternatívne terapie, vrátane cvičení a čchi-kungu, ale nič sa neosvedčilo. V tej dobe pani Kuo, ktorá trpela každý mesiac, takmer stratila nádej, že sa jej stav ešte niekedy zlepší.

Rozhlasové vysielanie viedlo k zlomu

Taiwan často zasahujú tajfúny. V júli 2000, počas jedného takého tajfúnu, sa 37-ročná pani Kuo snažila počúvať najnovšie správy, ale namiesto toho nečakane narazila na vysielanie o Falun Gongu.

Falun Gong sa riadi zásadami pravdivosti, súcitu a znášanlivosti a skladá sa z piatich súborov cvičení vrátane meditácie.

V rozhlasovom vysielaní hovorila pozvaná žena o tom, že jej manžel mal mnoho zdravotných problémov, ktoré cvičenie Falun Gongu očividne vyliečilo, a že sa mu tiež zlepšila povaha. Vo vysielaní bolo tiež spomenuté, že lekcie sú ponúkané zadarmo. Pani Kuo, ktorá zápasila s finančnými problémami, sa to teda rozhodla vyskúšať.

Jej prvé skupinové cvičenie Falun Gongu sa konalo v parku neďaleko jej domova. Po dopoludňajšom sedení pocítila výrazné zlepšenie svojej fyzickej kondície.

Navyše začala čítať základný text Falun Gongu „Zhuan Falun“ a zažila zvláštny pocit. „Cítila som, ako mi celým telom prechádza teplý prúd, čo bolo veľmi príjemné. Tento pocit mizol, keď som knihu nečítala. Trvalo to asi šesť mesiacov a potom to úplne zmizlo,“ spomínala.

Po praktizovaní Falun Gongu mizne bolestivá menštruácia

Keď začala praktizovať Falun Gong, jej menštruačné bolesti sa postupne zlepšili. Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti s omdlievaním počas menštruácie sa však obávala, že by mohla omdlieť, keby cvičila počas menštruácie. Preto sa počas prvých troch mesiacov praktizovania Falun Gongu rozhodla počas menštruácie necvičiť.

Dve staršie ženy, ktoré s pani Kuo praktizovali Falun Gong, sa dozvedeli o jej situácii a povedali jej, že skupinové cvičenie môže byť obzvlášť prospešné. Povzbudili ju, aby sa zúčastnila vonkajších skupinových sedení aj počas menštruácie.

Prvý deň menštruácie v štvrtom mesiaci praktizovania sa teda pani Kuo rozhodla pripojiť k skupine napriek bolestiam brucha. Akonáhle začala meditovať, bolesti brucha sa rozptýlili a ona pocítila úľavu. Asi po polhodine meditácie ju však začali intenzívne bolieť nohy. Predtým bola schopná sedieť len pol hodiny.

„Tentoraz som ale bolesť vydržala a vydržala som sedieť 40 minút, kým som nakoniec rozložila nohy,“ povedala. Na konci tohto meditačného sedenia jej menštruačné bolesti úplne zmizli. Odvtedy pokračovala v usilovnom cvičení a už viac ako 20 rokov sa teší výbornému zdraviu.

Praktizovanie navyše prinieslo výrazné zmeny v jej osobnosti. Poznamenala, že pred cvičením pôsobila navonok pokojne, ale často v sebe schovávala nevôľu. Odkedy začala praktizovať, málokedy sa cíti urazená a konflikty rieši s oveľa pokojnejším prístupom.

Potom, čo jej dlhotrvajúce menštruačné bolesti zmizli, sa aj jej manžel rozhodol začať praktizovať Falun Gong. Než začal, bola mu diagnostikovaná bronchiektázia, keď z ničoho nič začal vykašliavať krv. Napriek tomu, že užíval drahé lieky, videl len malé zlepšenie. Avšak iba dva mesiace po tom, čo začal s Falun Gongom, jeho príznaky vykašliavania krvi úplne vymizli.

Dcéra pani Kuo praktizuje Falun Gong po boku svojej matky od druhej triedy. Vynikala v štúdiu, prejavovala dobrosrdečnú povahu a stala sa z nej vynikajúca lekárka internej medicíny.

Falun Gong zlepšuje fyzickú pohodu

Falun Gong je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších kultivačných praxí mysle a tela. V roku 1992 ho uviedol majster Li Hongzhi a do roku 1999 dosiahol počet praktizujúcich v Číne 70 až 100 miliónov.

Jedným z dôvodov širokej popularity Falun Gongu je jeho prínos pre zlepšenie zdravia a liečenie chorôb. Štúdia z roku 2020, ktorej sa zúčastnilo viac ako 1 000 taiwanských praktizujúcich Falun Gongu, zistila, že u osôb s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, cukrovka, problémy s pľúcami a vysoký krvný tlak, došlo po cvičení Falun Gongu k zlepšeniu alebo uzdraveniu o 70 až 89 %. Štúdia však bola prierezová a vychádzala z vlastných odpovedí v prieskume.

Výskum: meditácia môže zlepšiť stav endometriózy:

Cvičenie Falun Gongu môže pomôcť regulovať funkciu imunitného systému, čo môže prospieť pacientkam s endometriózou, ktorých imunitný systém sa snaží eliminovať endometriálne bunky rastúce na nesprávnych miestach.

Štúdia ukázala, že endometrióza úzko súvisí s psychickým utrpením. Výsledná bolesť a neplodnosť môžu významne ovplyvniť kvalitu života pacientky a jej sebavedomie. Bolo zistené, že pacientkám pomáhajú zmierniť bolesť terapie zamerané na myseľ a telo, ako je napríklad meditácia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj