Streda 31. júla, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednáša prejav počas 21. samitu dialógu Šangri-La v hoteli Shangri-La v Singapure 2. júna 2024. (Foto: Nahm Nguyen/AFP via Getty Images)

Po ruských útokoch žiada Zelenskyj o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 8. júla oznámil, že žiada mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po tom, ako Rusko vypálilo rakety na ciele po celej krajine. Moskva poprela, že by úmyselne mierila na civilné obyvateľstvo alebo civilnú infraštruktúru.

Pri ruskom raketovom útoku po celej Ukrajine 8. júla zahynulo najmenej 31 ľudí a 154 bolo zranených, uviedli ukrajinskí predstavitelia, pričom jedna raketa údajne zasiahla veľkú detskú nemocnicu v hlavnom meste Kyjev.

„Ukrajina v súčasnosti iniciuje mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN z dôvodu ruského útoku na civilnú infraštruktúru vrátane detskej nemocnice,“ napísal Zelenskyj na sociálnej siet

Denná paľba bola zameraná na päť ukrajinských miest, pričom viac ako 40 rakiet rôznych typov zasiahlo obytné domy a verejnú infraštruktúru, uviedol. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že zachytili 30 rakiet.

„Musíme brať Rusko na zodpovednosť za teror… za príkazy na útoky,“ povedal Zelenskyj počas spoločnej tlačovej konferencie s poľským premiérom Donaldom Tuskom v Poľsku. 


V detskej nemocnici Ochmatdyt v Kyjeve záchranári hľadali obete pod troskami čiastočne zrúteného dvojposchodového krídla. Starosta mesta Vitalij Kličko na sociálnych sieťach uviedol, že hospitalizovaných je najmenej 16 ľudí, z toho sedem detí.

„Dve obete z iných okresov zomreli v nemocnici,“ napísal.

Ukrajinská bezpečnostná služba uviedla, že na mieste našla trosky ruskej riadenej strely Kh-101 a začala konanie vo veci obvinenia z vojnového zločinu. Kh-101 je strela odpaľovaná zo vzduchu, ktorá letí nízko, aby sa vyhla detekcii radarom. Ukrajina uviedla, že zostrelila 11 z 13 rakiet Kh-101, ktoré boli vypustené 8. júla.

Rusko spochybňuje tvrdenia

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily uskutočnili útoky na ciele obranného priemyslu a letecké základne na Ukrajine.

Ministerstvo uviedlo, že škody spôsobené v Kyjeve vrátane škôd v detskej nemocnici spôsobila chybná ukrajinská raketa protivzdušnej obrany, a nie ruský raketový úder. Ministerstvo priznalo, že ruské sily vypálili na Ukrajinu raketovú paľbu, ale uviedlo, že bola zameraná na vojenské letiská a továrne.

Tvrdenia kyjevskej vlády „o údajne úmyselnom ruskom útoku na civilné objekty sú absolútne nepravdivé“, uvádza sa v ruskom vyhlásení. „Početné fotografie a videá z Kyjeva nevyvrátiteľne potvrdzujú zničenie ukrajinskou protilietadlovou raketou, ktorá bola vypálená z odpaľovacieho zariadenia umiestneného vnútri mesta.“ Ministerstvo neposkytlo videá ani fotografie na podporu svojich tvrdení.

V samostatnom vyhlásení, ktoré poskytli ruské štátom podporované médiá, ministerstvo uviedlo, že jeho údery zničili tri raketové systémy vyrobené v USA, ktoré používali ukrajinské sily, a že pri jednom údere zahynulo „do 10 zahraničných špecialistov obsluhujúcich tieto systémy“.

Zasadnutie NATO

Západní lídri, ktorí podporili Ukrajinu, sa stretnú na trojdňovom samite NATO vo Washingtone, ktorý sa začne 9. júla.

Počas stretnutia vo Washingtone budú predstavitelia 32-členného vojenského bloku diskutovať o vojenskej podpore pre Ukrajinu, uviedol minulý týždeň generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Uviedol, že zúčastnené hlavy štátov sa dohodnú na „podstatnom balíku pre Ukrajinu“, ktorý bude „predstavovať most k členstvu v NATO a veľmi silný balík pre Ukrajinu na samite“.

Začiatkom júla americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine nový bezpečnostný balík v hodnote 2 miliárd USD vrátane raketových systémov, munície a protitankových zbraní.

Analýza think tanku Council on Foreign Relations, ako aj Výboru pre zodpovedný federálny rozpočet zistila, že od februára 2022 Spojené štáty poslali Ukrajine približne 175 miliárd dolárov.
Významná časť z toho, teda 61,3 miliardy dolárov, bola krajine dodaná v apríli.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj