Nedeľa 8. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednáša prejav počas 21. samitu dialógu Šangri-La v hoteli Shangri-La v Singapure 2. júna 2024. (Foto: Nahm Nguyen/AFP via Getty Images)

Zelenskyj obvinil Čínu, že bráni iným krajinám v účasti na mierovej konferencii o Ukrajine

„Bohužiaľ, Čína v súčasnosti bezvýhradne pracuje na tom, aby zabránila krajinám zúčastniť sa na mierovom samite,“ povedal Zelenskyj 2. júna na bezpečnostnej konferencii Šangri-La v Singapure.

Čína je „nástrojom v Putinových rukách“, povedal Zelenskyj a obvinil Rusko, že využíva čínsky vplyv a čínskych diplomatov na to, aby „urobilo všetko pre narušenie mierového samitu“.

Čína nie je v ukrajinskom konflikte neutrálna

Zelenskyj tiež kritizoval „niektoré hlavy štátov a vlád“, ktoré zatiaľ neprejavili ochotu zúčastniť sa na konferencii. Doteraz tak však urobilo viac ako 100 štátov a organizácií, pokračoval Zelensky a vyzval štáty z ázijsko-tichomorského regiónu, aby sa k nim pripojili.

Čína sa vo vzťahu k vojne na Ukrajine prezentuje ako neutrálna strana. Spojenci Ukrajiny však obviňujú Peking, že neodsúdil ruskú agresívnu vojnu. Kremeľský vodca Vladimir Putin navštívil Čínu od začiatku vojny niekoľkokrát.

30. mája hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning označila účasť Číny na mierovej konferencii vo Švajčiarsku za „náročnú“ vzhľadom na „charakter stretnutia“, „nespĺňaktoré  čínske požiadavky a očakávania medzinárodného spoločenstva“.

Konferencia bez Ruska

Rusko nebolo pozvané na stretnutie, ktoré sa uskutoční 15. a 16. júna pri švajčiarskom meste Luzern. Zelenskyj vyzval Čínu a amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa na nej zúčastnili.

Konferencia predchádza samitu G7 v Taliansku, ktoré susedí so Švajčiarskom, takže sa očakáva, že sa na nej osobne zúčastnia mnohé hlavy štátov a vlád. Jednou z otázok zatiaľ je, či sa na konferencii osobne zúčastní prezident USA Biden.

V Singapure sa Zelenskyj stretol aj s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom na osobnom stretnutí. Okrem iného rokovali o medzinárodnej koalícii, ktorá má vybaviť Ukrajinu stíhačkami F16, a o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vysvetlil Zelenskyj.

Podľa Pentagonu Austin potvrdil záväzok USA voči „koalícii vyše 50 štátov“ po boku Ukrajiny.

Stretnutie v Bürgenstocku

Cieľom stretnutia v švajčiarskom Bürgenstocku je rokovať o komplexnom, spravodlivom a trvalom mierovom riešení pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty OSN a začať mierový proces. Ten má byť založený na 10-bodovom mierovom vzorci ukrajinského prezidenta Zelenského a ďalších návrhoch.

Všetky zúčastnené štáty by mali mať možnosť prispieť svojimi nápadmi a víziami pre mier. Švajčiarsko pozvalo viac ako 160 delegácií z celého sveta vrátane krajín G7, G20, BRICS, EÚ a medzinárodných organizácií. Doteraz svoju účasť potvrdilo viac ako 70 štátov, väčšinou na úrovni predsedov vlád, vrátane EÚ, Indie, Nemecka, Kanady a Poľska.

Samitu predchádzali štyri prípravné stretnutia na konzultačnej úrovni, naposledy v Davose v polovici januára 2024. Švajčiarsko viedlo predbežné rozhovory so zástupcami EÚ, Číny, Indie, Južnej Afriky, Brazílie, Etiópie a Saudskej Arábie. A Švajčiarsko dúfa, že samit pripraví pôdu pre mierový proces, do ktorého bude zapojené aj Rusko.

Čo obsahuje Zelenského desaťbodový mierový vzorec?

Desaťbodový mierový vzorec ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý bol oznámený 11. októbra 2022, obsahuje tieto body:

  1. Radiačná ochrana a jadrová bezpečnosť: Rusko by malo stiahnuť všetky stíhačky z ukrajinských jadrových elektrární a odovzdať ich kontrolu Ukrajine.
  2. Potravinová bezpečnosť: Má sa obnoviť Čiernomorská obilná iniciatíva, ktorá umožní vývoz potravín z Ukrajiny.
  1. Energetická bezpečnosť: Mala by sa chrániť kritická infraštruktúra Ukrajiny a mali by sa zaviesť cenové obmedzenia na ruské energetické zdroje.
  1. Prepustenie všetkých väzňov a deportovaných: prepustenie vo formáte „všetci za všetkých“, ako aj Ukrajincov nezákonne deportovaných do Ruska.
  1. Vykonávanie Charty OSN a obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny.
  1. Stiahnutie ruských vojsk a zastavenie bojových akcií z územia Ukrajiny.
  2. Spravodlivosť: Zriadenie osobitného tribunálu pre ruské vojnové zločiny a mechanizmu odškodnenia.
  1. Okamžitá ochrana životného prostredia pred škodami spôsobenými vojnou.
  2. Zabránenie eskalácii prostredníctvom primeraných bezpečnostných záruk pre Ukrajinu.
  3. Potvrdenie ukončenia vojny prostredníctvom oficiálneho dokumentu po vykonaní jednotlivých bodov.

Čína nemá záujem o stretnutie s Ukrajinou

Zelenskyj tvrdí, že pred rokom telefonicky diskutoval s vodcom ČKS Si Ťin-pchingom o „podpore územnej celistvosti Ukrajiny, našej suverenity a našich pozícií“.

„Prisľúbil mi, že Čína bude stáť bokom a nebude podporovať Rusko zbraňami. Dnes sú tu rôzne signály od rôznych spravodajských [agentúr] vrátane [ukrajinskej], že nejakým spôsobom, nejakým spôsobom sa niektoré veci dostávajú na ruské trhy cez Čínu… Existujú určité prvky ruských zbraní, ktoré pochádzajú z Číny,“ povedal.

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina sa už viackrát pokúsila stretnúť s čínskymi predstaviteľmi vrátane Si Ťin-pchinga a zaslala im pozvanie na samit, ale neúspešne.

„Žiaľ, Ukrajina nemá s Čínou žiadne silné kontakty, pretože Čína o ňu nestojí.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj