Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v ukrajinskom Koveli 30. júla 2024. (Genya SAVILOV / AFP cez Getty Images)

Zelenskyj nepriamo potvrdil vojenskú ofenzívu Ukrajiny v Rusku

Ukrajinská armáda sa snaží „vytlačiť vojnu na územie agresora“, povedal Zelenskyj v sobotu (10. 8.).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvýkrát nepriamo priznal, že Ukrajina vedie vojenskú ofenzívu na ruskom území v súvislosti so správami Moskvy, že od minulého týždňa ukrajinské sily útočia v Kurskej oblasti.

Ukrajinská armáda sa snaží „vytlačiť vojnu na územie agresora“, povedal Zelenskyj v preloženom vyhlásení.

„Ukrajina dokazuje, že skutočne vie, ako obnoviť spravodlivosť, a vyvíja presne ten druh tlaku, ktorý je potrebný… tlak na agresora,“ poznamenal s odkazom na Rusko.

Neupresnil povahu vojenskej operácie a nepovedal konkrétne, či k nej dochádza na ruskom území.

Presné ciele operácie zostávajú nejasné a ukrajinskí vojenskí predstavitelia sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili. Vojenskí experti špekulujú, že cieľom je pravdepodobne odlákať ruské rezervy preč od intenzívnych bojov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Poradca ukrajinského prezidenta naznačil, že to môže posilniť pozíciu Kyjeva v prípadných budúcich rokovaniach s Ruskom.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová však 11. augusta skonštatovala, že Ukrajina sa vpádom do Kurska dopúšťa teroristických útokov.

„Nepochybujeme o tom, že organizátori a páchatelia týchto zločinov, vrátane ich zahraničných iniciátorov, sa za ne budú zodpovedať,“ povedala. „Tvrdá reakcia Ruska nebude trvať dlho.“

Ruská armáda uviedla, že boje s ukrajinskými silami v Kursku prebiehali od 6. augusta. Ruský prezident Vladimir Putin označil ukrajinský postup za „rozsiahlu provokáciu“.

Kyjev a Moskva popierajú, že by sa vo vojne, ktorá si vyžiadala tisíce civilných životov a vysídlenie miliónov Ukrajincov, zameriavali na civilistov.

Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa štátnych médií uviedlo, že v noci z 10. na 11. augusta v Kursku zničilo štyri taktické balistické rakety Tochka-U a 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Začiatkom 11. augusta predstavitelia mesta Kursk informovali, že v meste bolo zranených 13 ľudí po tom, čo úlomky zničenej ukrajinskej rakety dopadli na deväťposchodovú obytnú budovu. Na snímke, ktorú zverejnil starosta Kurska, bolo vidieť plamene stúpajúce cez rozbitý obytný blok obklopený zuhoľnatenými troskami.

Alexej Smirnov, súčasný gubernátor Kurskej oblasti, nariadil miestnym úradom v ohrozených oblastiach urýchliť evakuáciu civilistov. Podľa ruských štátnych tlačových agentúr bolo evakuovaných viac než 76 000 ľudí.

Ruská komisárka pre ľudské práva Taťjana Moskalkovová povedala, že zaslala OSN výzvu, aby odsúdila konanie Ukrajiny v Kursku. V príspevku na Telegrame sa Moskalkovová vyslovila, že komisára OSN pre ľudské práva žiada, aby „prijal opatrenia na zabránenie hrubému masovému porušovaniu ľudských práv“.

Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že boje prebiehajú takmer 20 kilometrov hlboko vo vnútri Kurskej oblasti, čo niektorých z nich vedie k otázke, prečo tem Ukrajina dokázala tak ľahko preniknúť.

Nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny v aktualizácii počas víkendu skonštatovala, že ruské sily v Kursku „sa pravdepodobne začali adekvátnejšie brániť ukrajinským útokom po príchode nových brancov a po návrate bojaschopnejšieho personálu z frontových oblastí na Ukrajine“.

„Tempo potvrdeného postupu ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa spomalilo po údajnom zapojení rôznych ruských vojenských jednotiek v Kurskej oblasti,“ uviedli zástupcovia mimovládky. Dodali, že cezhraničná operácia „ohrozuje Kremeľ potenciálnou politickou krízou kvôli príčinám úmrtí ruských brancov“.

„Ruská opozícia a sociálne médiá začali 10. augusta šíriť prvé sťažnosti rodinných príslušníkov ruských brancov kvôli účasti ruských brancov v operáciách obrany ruských hraníc,“ uviedol inštitút.

Cez víkend Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry OSN pre atómovú energiu, varoval, že ako Rusko tak aj Ukrajina by mali byť počas bojov v Kurskej oblasti opatrné, pretože sa nachádzajú v blízkosti Kurskej jadrovej elektrárne.

„V tejto chvíli by som chcel vyzvať všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť, aby sa zabránilo jadrovej havárii s možnými vážnymi rádiologickými následkami,“ vyhlásil šéf agentúry OSN.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj