Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednáša prejav počas 21. samitu dialógu Šangri-La v hoteli Shangri-La v Singapure 2. júna 2024. (Foto: Nahm Nguyen/AFP via Getty Images)

Zelenskyj: Kyjev predstaví lídrom USA plán na ukončenie vojny s Ruskom

Ukrajina vypracovala plán na ukončenie prebiehajúceho konfliktu s Ruskom, ktorý plánuje predložiť vedúcim predstaviteľom USA, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Hlavným bodom tohto plánu je prinútiť Rusko ukončiť vojnu,“ povedal Zelenskyj 27. augusta. „Veľmi si to želám.“ Zdôraznil však, že akékoľvek dohodnuté riešenie by malo byť „spravodlivé pre Ukrajinu“.

V roku 2022 Rusko napadlo – a fakticky anektovalo – rozsiahle územia východnej a juhovýchodnej Ukrajiny. Odvtedy medzi oboma krajinami naďalej zúri vojna a Kyjev, podporovaný svojimi západnými spojencami, prisľúbil, že získa späť všetky stratené územia.

Zelenskyj v rozhovore s novinármi uviedol, že prebiehajúca ofenzíva Kyjeva v ruskej Kurskej oblasti, ktorá trvá už štvrtý týždeň, je súčasťou tohto plánu. Neposkytol ďalšie podrobnosti, ale vyjadril nádej, že niekedy na budúci mesiac predloží túto iniciatívu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Zelenskyj tiež dúfa, že plán predloží aj viceprezidentke USA Kamale Harrisovej a bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorí sú kandidátmi hlavných strán na prezidenta.

Zelenskyj tiež uviedol, že sa plánuje zúčastniť na nadchádzajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku a že dúfa, že sa čoskoro stretne s Bidenom.

Žiadne kompromisy

Po ruskej invázii v roku 2022 Zelenskyj zakázal ukrajinským predstaviteľom komunikovať s Moskvou – v akomkoľvek rozsahu – dovtedy, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin.

„S Putinom nemôžu byť žiadne kompromisy,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii 27. augusta. „Dialóg je dnes v zásade prázdny a bezvýznamný, pretože [Putin] nechce ukončiť vojnu diplomatickou cestou.“

Minulý týždeň však Jurij Ušakov, vysokopostavený Putinov poradca, uviedol, že mierové rozhovory v súčasnosti neprichádzajú do úvahy z dôvodu pokračujúcej cezhraničnej ofenzívy Kyjeva v Kursku.
„Vzhľadom na tú trúfalosť [v Kursku] nebudeme rokovať,“ povedal, čím zopakoval predchádzajúce vyhlásenia Putina aj ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Ušakov však povedal, že ruský návrh – ktorý v júni sformuloval sám Putin – zostáva na stole. Časový rámec prípadných budúcich rozhovorov podľa neho „závisí od situácie, a to aj na bojisku“.


Ukrajinskí predstavitelia v predchádzajúcich vyjadreniach uviedli, že kurská ofenzíva bola zameraná predovšetkým na posilnenie vyjednávacej pozície Kyjeva. Moskva však uviedla, že podľa nej bolo hlavným cieľom operácie – ktorý sa nepodarilo dosiahnuť – obsadiť alebo znefunkčniť kurskú jadrovú elektráreň, ktorá zásobuje elektrinou viaceré regióny Ruska.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj