Piatok 20. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej komisie po ich rokovaniach v Kyjeve 4. novembra 2023. (Anatoli Stepanov/AFP via Getty Images)

Zelenského „víťazný plán“ a reakcie z Moskvy

Ukrajinský prezident chce čoskoro predstaviť „víťazný plán“. Predstavil už štyri jeho hlavné prvky. Reakcie z ruskej strany na seba nenechali čakať. Moskva je pripravená na rokovania bez „ultimát“.

Volodymyr Zelenskyj v utorok 27. augusta v Kyjeve novinárom povedal, že by chcel Spojeným štátom predstaviť plán, ktorý by ukázal, ako môže Ukrajina ukončiť vojnu s Ruskom diplomatickými a ekonomickými prostriedkami. Tento nový „plán víťazstva“ chce v septembri predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Ruské vedenie reagovalo okamžite.

Zelenskyj: Úspech plánu víťazstva závisí od prezidenta USA

Ukrajinský prezident má v úmysle predstaviť plán Bidenovi na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Svoje predstavy predstaví aj dvom kandidátom na prezidenta USA Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi.

Úspech plánu závisí od prezidenta USA, povedal Zelenskyj. „Či nám sľúbi to, čo je v tomto pláne, alebo nie,“ dodal.

Zelenskyj v utorok na tlačovej konferencii prezradil niektoré podrobnosti. Citoval ho denník Ukrajinska pravda:

„Máme plán na víťazstvo Ukrajiny. Nie som si istý, či vám môžem povedať všetko. Jeden jeho prvok a časť sa už uskutočnila, a to je územie [ruského] Kurska. Druhým je strategické miesto Ukrajiny vo svetovej bezpečnostnej infraštruktúre. Tretím prvkom je silný balík s cieľom prinútiť Rusko diplomatickými prostriedkami ukončiť vojnu. A štvrtý prvok je ekonomický. Nebudem podrobne rozoberať všetky tieto body. Ale plán je pripravený,“ povedal.

Vedenie dialógu s ruskou hlavou štátu je v súčasnosti bezpredmetné, pretože Vladimir Putin nechce, aby sa vojna proti Ukrajine ukončila diplomatickou cestou, zdôraznil prezident na tlačovej konferencii. „Zdá sa, že Putin je na to diplomaticky pripravený, ale [chce, aby sa Ukrajina] vzdala 30 percent svojho územia,“ pokračoval Zelenskij.

Kremeľ komentuje Zelenského plán

Tlačový hovorca ruského prezidenta zdôraznil, že Rusko pokračuje vo svojej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine. A to napriek tomu, že Kyjev vyjadril „plány na víťazstvo nad Ruskou federáciou“, uviedol v stredu podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS Dmitrij Peskov. „Nie je to prvýkrát, čo sme počuli takéto vyhlásenia od predstaviteľov kyjevského režimu“.

K Zelenského kroku sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Uviedla, že „nedávne udalosti [v Kurskej oblasti] opäť odhalili skutočnú nacistickú povahu súčasnej kyjevskej vlády a tých, ktorí za ňou stoja“.

Ďalej dodala, že ak by mal Kyjev skutočne záujem o mier, zaujímal by sa o už navrhnuté mierové iniciatívy – vrátane ruskej mierovej iniciatívy. Zacharovová vysvetlila, že Putin 14. júna na stretnutí s vedením ministerstva zahraničných vecí načrtol podmienky urovnania situácie na Ukrajine.

Patrí medzi ne stiahnutie ukrajinských ozbrojených síl z Donbasu a Novorosie a odmietnutie členstva Kyjeva v NATO. Putin tiež požaduje zrušenie všetkých západných sankcií voči Rusku a záväzok Ukrajiny, že sa nezapojí do jadrového programu a bude bezjadrová.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj