Pondelok 16. septembra, 2024
Bratislavský hrad 16. decembra 2023 (FOTO TASR - Dano Veselský)

Združenie „Zachráňme hrady“ víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými

Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.

Mazúr poukazuje tiež na to, že financie na mzdy pracovníkov budú zabezpečené z Európskeho sociálneho fondu (ESF) a projekt sa tým vráti k modelu, ktorý sa rozbehol v roku 2011.

„Na mnohých hradných pamiatkach práce výrazne posunú,“ konštatuje R. Mazúr. Oceňuje aj fakt, že podľa odhadov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by v novej fáze projektu malo nájsť prácu na obnove kultúrneho dedičstva približne 400 osôb.

„Bolo by veľmi vhodné, keby sa ešte podarilo navýšiť aj rozpočet dotačného programu Ministerstva kultúry (MK) SR Obnovme si svoj dom, z ktorého je možné čerpať prostriedky na obnovu pamiatok v kritickom stavebno-technickom stave,“ dodal.

Predstavitelia rezortov kultúry a práce v pondelok (18. 12.) informovali, že projekt obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných bude môcť pokračovať aj v nasledujúcom období. Na obnovu hradov, zámkov, kaštieľov a iných pamiatok bude možné získať v rokoch 2024 až 2025 prostriedky z ESF vo výške 12,5 milióna eur, 15-percentným kofinancovaním sa na programe bude podieľať aj štát. Projekt je už schválený, realizácia by sa mala začať na jar 2024.

Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje na Slovensku od roku 2011, v prvých rokoch kombinoval dotačné prostriedky rezortov kultúry a práce. V posledných dvoch rokoch boli aktivity naviazané na projekt zvýšenia zamestnanosti príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít.

Prečítajte si aj