Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková)

Zdravotnícke organizácie budú dostávať príspevky od poisťovní v splátkach

Štyrom zdravotníckym organizáciám budú zdravotné poisťovne vyplácať príspevky v štvrťročných splátkach, nie v plnej výške na začiatku roka ako doteraz. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá od augusta nadobudne účinnosť.

Príspevky sa organizáciám, teda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, operačným strediskám tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby, Národnému centru zdravotníckych informácií a Národnému inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve dosiaľ vyplácali do 20. januára. Po novom budú splátky vo výške 25 percent z výšky príspevku dostávať v termínoch 20. januára, 20. apríla, 20. júla a 20. októbra kalendárneho roka.

Od augusta začnú platiť aj zmeny pre Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Po novom bude môcť minister zdravotníctva odvolať riaditeľa a člena dozornej rady bez udania dôvodu. Upravia sa aj podmienky výberu šéfa NIHO.

Účinnosť od augusta nadobudne aj novela zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Reflektovať má na prebiehajúce hodnotenia vnútorných systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania vo vzťahu k neukončeným habilitačným konaniam a inauguračným konaniam a vo vzťahu k podávaniu žiadostí o akreditáciu študijných programov.

Prečítajte si aj