
Zdravie po japonsky: Oriešky v octe na chudnutie, lepšiu pleť a viac energie
Marinovanie orieškov v jablčnom octe pomáha účinne zmierňovať únavu a podporuje rozklad tukov, čím prispieva k zdravšiemu chudnutiu.
Ami Shibataová, 57-ročná japonská umelkyňa, vzbudzuje obdiv svojou štíhlou postavou, hoci v minulosti vážila o 17 kilogramov viac, než váži teraz.
Jedným zo zásadných zvykov, ktoré považuje za kľúčové pri svojej strate hmotnosti, je konzumácia orieškov marinovaných v jablčnom octe – ide o zmes rôznych druhov orechov naložených v spomínanom jablčnom octe. Tento nezvyčajný stravovací návyk okrem podpory chudnutia môže zároveň zlepšovať krvný obeh, prispievať k zdraviu pleti a zmierňovať pocity vyčerpania.
Niektorí ľudia sa možno obávajú, že oriešky kvôli vysokému obsahu tuku a kalórií prispejú k priberaniu na váhe. Oriešky sú však bohaté na bielkoviny a obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá zvyšuje pocit sýtosti a pomáha predchádzať prejedaniu. Výskum ukazuje, že zaradenie orieškov do stravy súvisí s menším priberaním na váhe v dlhodobom horizonte.
Cesta premeny Ami Shibataovej
Pred vyše desiatimi rokmi vyzerala Ami úplne inak. Do svojich každodenných jedál začala pridávať rozličné druhy ovocia a zeleniny marinované v octe ako prílohy, a postupne si všimla, že jej hmotnosť sa začala znižovať.
„Podarilo sa mi zhodiť 17 kilogramov, a moja pleť aj celkové zdravie sa výrazne zlepšili,“ povedala. Spomedzi všetkých jedál marinovaných v jablčnom octe, ktoré si obľúbila, zostávajú oriešky naložené v octe jej najobľúbenejšou voľbou už mnoho rokov. Najradšej má mandle, arašidy a vlašské orechy pripravené týmto spôsobom.
Aby lepšie pochopila účinky orieškov marinovaných v jablčnom octe, Ami ich raz zámerne na mesiac vynechala zo stravy. Najvýraznejším rozdielom, ktorý zaznamenala, bola únava – často sa prebúdzala s pocitom nezvyčajného vyčerpania. Keď však opäť začala jesť oriešky, zistila, že jej energia sa vrátila a už sa necítila tak rýchlo unavená.
„Ráno sa prebúdzam plná energie, ruky a nohy už nemám studené a moja pleť viac žiari,“ uviedla.
Podobné skúsenosti jej potvrdili aj ďalší ľudia, ktorí vyskúšali oriešky marinované v jablčnom octe. Mnohí spomenuli zlepšenie trávenia, a jedna žena okolo štyridsiatky prezradila, že schudla 5 kilogramov.
Čo o konzumácii octu hovorí výskum
Ocot obsahuje vysoké množstvo kyseliny octovej, ktorá aktivuje citrátový cyklus a premieňa tuky a cukry na energiu, vysvetľuje Sachiko Murakamiová, japonská registrovaná dietologička. Tento proces pomáha účinne zmierňovať únavu a podporuje rozklad tukov, čím napomáha chudnutiu.
Navyše, aminokyseliny prítomné v octe prispievajú k spaľovaniu tukov a zlepšujú metabolizmus pleti, čo vedie k jej zdravšiemu stavu.
V randomizovanej, dvojito zaslepenej a placebom kontrolovanej štúdii rozdelili 120 účastníkov s nadváhou a obezitou do štyroch skupín. Účastníci v troch skupinách denne prijímali 5 mililitrov, 10 mililitrov alebo 15 mililitrov jablčného octu, zatiaľ čo štvrtá skupina dostávala placebo.
Výsledky preukázali, že konzumácia jablčného octu počas štyroch až dvanástich týždňov viedla k výraznému zníženiu telesnej hmotnosti, hladiny glukózy v krvi, triglyceridov (typu tuku v krvi) a cholesterolu – a to bez akýchkoľvek zaznamenaných vedľajších účinkov.
Ako pripraviť oriešky marinované v octe
Ingrediencie:
- 50 až 100 gramov nesolených orieškov podľa vášho výberu
- 100 mililitrov jablčného octu
- 15 gramov hnedého cukru
- 20 mililitrov vody (množstvo upravte podľa chuti a preferovanej kyslosti)
Príprava:
V hrnci zmiešajte jablčný ocot s hnedým cukrom a zahrievajte na nízkej až strednej teplote, kým sa cukor úplne nerozpustí. Po rozpustení cukru odstavte hrniec z ohňa a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu. Nesolené oriešky vložte do čistej sklenenej nádoby a zalejte ich vychladnutou zmesou tak, aby boli úplne ponorené. Nádobu uzatvorte a uložte do chladničky na najmenej tri dni pred konzumáciou. Pre najlepšiu chuť a kvalitu ich spotrebujte do jedného mesiaca.
Ami odporúča pre zvýraznenie chuti marinovať arašidy so šupkou, pridať škoricu k mandliam a pri vlašských orechoch použiť bobkové listy.
Úloha orieškov marinovaných v octe z hľadiska zdravia
Ako umelkyňa sa Ami neraz borila s pracovnými zdravotnými ťažkosťami, ako sú bolesti v krížoch a stuhnuté ramená. Keď do svojej stravy zaradila oriešky marinované v jablčnom octe, zaznamenala výrazné zlepšenie svojho stavu, čo pripisuje zlepšenému krvnému obehu.
Oriešky môžu napomáhať zdraviu cievneho systému, čo zohráva dôležitú úlohu pri dlhovekosti a zdravom starnutí, tvrdí Michiya Igase, riaditeľ Centra pre prevenciu starnutia a medicínu na Univerzitnej nemocnici Ehime v Japonsku. Odporúča denne zjesť malú hrsť orieškov – približne 30 gramov, pretože tieto plody pomáhajú chrániť cievy pred starnutím a podporujú udržiavanie zdravej hmotnosti.
Šupky arašidov, mandlí a vlašských orechov oplývajú polyfenolmi – mocnými antioxidantmi, ktoré regulujú telesné funkcie, bránia starnutiu buniek a ciev a zároveň zlepšujú prekrvenie organizmu.
Doktorka Yoshihiko Watanabeová, japonská odborníčka na hypertenziu, radí marinovať oriešky so šupkami, aby si zachovali svoje najlepšie prínosy. Pridanie bylín či korenín, ako je napríklad vanilka, dokáže navyše zvýrazniť nielen chuť, ale aj arómu tejto lahôdky.
Mandle marinované v jablčnom octe tvoria u Ami základ rituálu krásy a starostlivosti o hmotnosť, prezradila. Mandle sú bohaté na vitamín E, čo je jeden z najúčinnejších antioxidantov, ktorý spomaľuje procesy starnutia.
Arašidy marinované v jablčnom octe jej dodávajú príval energie a posilňujú celkovú pohodu, uviedla Ami. „Už päť arašidov ráno mi dodá vitalitu. Často sa na ne spolieham, keď sa ponáhľam,“ uviedla.
Pre Ami sú vlašské orechy marinované v jablčnom octe neoceniteľné – zvlášť preto, že rada holduje alkoholu. Štúdia z roku 2023 naznačila, že extrakt z vlašských orechov môže chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným konzumáciou alkoholu. Okrem toho výskum potvrdil, že strava bohatá na vlašské orechy prospieva zdraviu mozgu.
Hoci oriešky marinované v jablčnom octe ponúkajú množstvo zdravotných výhod, tí, ktorí trpia alergiou na oriešky, by sa im mali vyhnúť, pretože by mohli vyvolať nežiaduce reakcie.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK