Štvrtok 19. septembra, 2024
»

Zdravá mrkvová nátierka

Stalo sa vám už, že ste vyčerpali všetky nápady na zdravé raňajky a už neviete, čím spestriť váš jedálniček? Ak by ste radi vyskúšali niečo nové, ponúkame vám jednoduchý a rýchly recept na zdravé a chutné raňajky, ktorými nepohrdnú ani vegetariáni, ba ani milovníci mäsa. 

Výrazná chuť mrkvovej nátierky vás milo prekvapí a vaše telo ocení prínosy vitamínov, živín, antioxidantov a vlákniny, ktoré mrkva obsahuje. Patrí totiž medzi najbohatší zdroj betakaroténov.

Betakarotén sa mení v organizme na vitamín A, ktorý pomáha pečeni pri vylučovaní toxínov z tela. Redukuje žlč a tuk v pečeni. Ďalej je mrkva bohatá na vitamíny B, C, D, E, obsahuje minerály, stopové prvky, horčík, vápnik a železo. 

Biely jogurt obsahuje laktobacily a jogurtové kultúry; cesnak priaznivo pôsobí na trávenie a imunitu. 

Príprava nátierky vám nezaberie veľa času a možno si ju obľúbite natoľko, že ju budete do jedálnička zaraďovať častejšie, než ste si mysleli. Niet nad čaro doma pripravenej zdravej nátierky, na ktorú sa doma vždy nájdu suroviny. 

Je to vynikajúci štart do nového dňa, ale kľudne si ju doprajte aj neskôr. Odkedy si ju pripravujeme, spotreba mrkvy sa v našej domácnosti výrazne zvýšila.

Suroviny:                                            

3 väčšie mrkvy

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 lyžička horčice

1 balenie bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

70 g masla

štipka soli (podľa chuti)

štipka čierneho korenia

Očistenú mrkvu postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, prelisovaný strúčik cesnaku a zvyšok surovín. 

Poriadne zamiešame, kým sa hmota spojí. Môžeme ihneď podávať. V chladničke vydrží aj 4 dni.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj