Pondelok 16. septembra, 2024
Slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka sa raduje zo zlatej medaily. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)
»

Zázračný obrat: slovenský paracyklista J. Metelka získal zlatú medailu po nevídanom priebehu (+Video)

Neuveriteľný priebeh mal finálový duel stíhacích pretekov na 4000 m v dráhovej cyklistike na paralympijských hrách v Paríži. V kategórii C4 sa v ňom stretol slovenský reprezentant Jozef Metelka s novým svetovým rekordérom Archie Atkinsonom z Veľkej Británie.

Napriek tomu, že Metelka zvíťazil v tejto disciplíne na dvoch predchádzajúcich paralympiádach v Riu (2016) a Tokiu (2021), nebol favoritom. 37-ročný cyklistický veterán, ktorý má amputovanú časť ľavej nohy a používa protézu totiž skončil v kvalifikácii druhý. Atkinson ho dokázal poraziť rozdielom triedy. Náš reprezentant sa pritom k svetovému rekordu, ktorý zajazdil v roku 2021 v Tokiu priblížil na dvadsaťosem stotín sekundy. Atkinson ho však dokázal zlepšiť o neuveriteľných päť sekúnd.

Zdalo sa preto, že o držiteľovi zlatej medaily je rozhodnuté už pred pretekom. Finálová jazda skutočne prebiehala podľa očakávania. Brit si hneď od začiatku vytvoril jasný náskok, ktorý každým kolom ešte zväčšoval. Po polovici pretekov bol Atkinson na najlepšej ceste nášho reprezentanta dokonca dobehnúť. Ak by sa mu to podarilo, preteky by sa automaticky skončili a získal by zlato.

V poslednom kilometri však nastal zlom. Malá medzera medzi Metelkom a Atkinsonom začala rásť. Slovák sa od Brita viditeľne vzdialil a favorit už toho mal podľa výrazu tváre dosť. Stále však disponoval pohodlným náskokom na to, aby preteky doviedol do víťazného konca. V predposlednom kole sa stalo niečo nevídané. Suverénny Brit spadol a skončil pod svojím bicyklom na zemi. Metelka udivene sledoval celú situáciu, keď prechádzal okolo ležiaceho Atkinsona. Gestom si potvrdil s rozhodcami, že ho oči neklamú a on si skutočne po odkrúžení posledného kola prevezme opäť zlatú medailu.

„Bolo v tom viac šťastia ako rozumu. Toto sa nestalo asi od čias dinosaurov, je to niečo totálne neočakávané,“ skonštatoval Metelka.

„O zlatom hetriku sa mi zhruba polroka dozadu mohlo iba snívať. UCI i viaceré federácie zamiešali karty, keď upravili pravidlá, a tak jazdím proti súperom s dvoma nohami.(…) Druhá vec je, že môj bicykel nie je zďaleka taký dobrý, ako majú Briti, či Američania. Tá technológia uletela úplne dopredu. Takže som do toho išiel s vedomím, že poriadne natrénujem a uvidíme, čo bude. Uplynulý polrok som na časovkárskom bicykli strávil toľko času, ako doteraz nikdy,“ opísal situáciu dnes už trojnásobný paralympijský víťaz Jozef Metelka.

„Archie spadol v rohu, v ktorom sa mne predtým pošmyklo koleso, keď som išiel kilometer s pevným štartom. Myslel som si, že som tam urobil nejakú ´somarinu´, ale zrejme je tam niečo na tej dráhe, možno je viac vydraná alebo niečo s lakom. Takže sa to zlato nakoniec nejakým spôsobom vydarilo. Nepochopiteľné pre mňa, ale hlavne, že to je,“ uzavrel šťastný slovenský reprezentant.

Video z finálového preteku

Prečítajte si aj