Štvrtok 19. septembra, 2024
Pavel Durov, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Telegram, hovorí na pódiu s moderátorom Mikeom Butcherom počas prvého dňa TechCrunch Disrupt v roku 2015 v San Franciscu, Kalifornia (Steve Jennings/ Getty Images for TechCrunch)

Zázračné programátorské dieťa, miliardár, „ruský Zuckerberg“. Kto je Pavel Durov?

Večný nomád, občan niekoľkých štátov, zakladateľ a CEO komunikačnej platformy Telegram Pavel Durov bol v sobotu večer nečakane zadržaný francúzskou políciou po pristátí na parížskom letisku Le Bourget v jeho súkromnom tryskáči. Obvinenia naň uvalené sa týkajú práve jeho sociálnej siete Telegram a údajne nedostatočného moderovania obsahu. Na jeho obranu sa vyjadril napríklad vlastník sociálnej siete X Elon Musk.

Začiatky kariéry

Pavol Valerjevič Durov sa narodil 10. októbra 1984 vo vtedajšom Leningrade (súčasnom Petrohrade), ale časť detstva prežil v Taliansku, kde jeho otec pracoval. Durov bol podľa informácie serveru Forbes vynikajúci študent, ktorý absolvoval základnú školu pre mimoriadne nadané deti. V jedenástich rokoch sa začal zaujímať o programovanie. Na sieti Telegram minulý rok k 11. výročiu založenia platformy napísal: „Keď som mal v roku 1995 jedenásť, sľúbil som si, že každý deň budem múdrejší, silnejší a slobodnejší.“

Nakoniec vyštudoval filozofickú fakultu na univerzite v Petrohrade. V tom čase už vytvoril svoju prvú sociálnu sieť pre študentov a učiteľov. Po ukončení štúdií spolu s bratom Nikolajom a spolužiakom Vjačeslavom Mirilašvilim začali pracovať na sociálnej platforme s názvom VKontakte, ktorá bola oficiálne spustená v júni 2007. Po spustení rýchlo získavala na obľube a podľa Forbes mala za pol roka dosiahnuť miliónovú užívateľskú základňu. O rok neskôr sa počet užívateľov mal rozrásť na desať miliónov. Dnes sa považuje za jednu z najpopulárnejších sociálnych sietí v Rusku, tamojšiu obdobu Facebooku.

V nevôli ruských úradov

Po raketovom začiatku sa o Durova podľa iRozhlasu začali zaujímať ruské úrady: „V decembri 2011 sa pred jeho bytom v Petrohrade objavili ozbrojení agenti ruskej bezpečnostnej služby, ktorí požadovali, aby na sieti zablokoval účet Alexeja Navalného a ďalšie aktivity ruskej opozície. Durov neuposlúchol a namiesto toho zverejnil tento zážitok na internete.“

V roku 2012 bol obvinený z trestného činu, ale obvinenie bolo neskôr stiahnuté. V rovnakom roku mala podľa serveru smartmania.cz prebehnúť aj séria transakcií, pri ktorých väčšina akcií Telegramu údajne prešla z pôvodných spolumajiteľov na osoby blízke predstaviteľom ruskej vlády. Durov mal potom nasledujúceho roku predať svojich zvyšných 12 % VKontakte a spoločnosť Mail.ru (takzvaná provládna sociálna sieť) sa stala väčšinovým vlastníkom platformy. V roku 2014 Durov oficiálne skončil v pozícii generálneho riaditeľa krátko po ruskej anexii Krymu, kedy podľa iRozhlasu odmietol odovzdať Kremľu osobné dáta lídrov ukrajinskej opozície. Sám Durov o svojom prepustení hovorí, že išlo o nepriateľské prevzatie sociálnej siete osobami sympatizujúcimi s Vladimírom Putinom.

Opustenie Ruska

Krátko po strate VKontakte Durov opustil Rusko. Je občan niekoľkých krajín vrátane Svätého Krištofa a Nevisu v Karibiku. Občianstvo údajne získal po tom, čo krajine daroval štvrť milióna dolárov na rozvoj cukrovarníctva. V roku 2021 získal občianstvo aj vo Francúzsku. V súčasnej dobe žije v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Podľa jeho slov hovorí deviatimi cudzími jazykmi vrátane perzštiny a latinčiny.

Telegram

Sociálnu platformu Telegram spustil Durov spolu s bratom Nikolajom v roku 2013. O svojom bratovi povedal v rozhovore s americkým publicistom Tuckerom Carlsonom, že bol od útleho veku zázračný matematik. A počas detstva stráveného v Taliansku vystupoval v talianskej televízii, kde v priamom prenose riešil kubické rovnice a opakovane získal zlaté medaily na Medzinárodnej matematickej olympiáde.

Durov o Telegrame tvrdí, že vďaka šifrovaniu zabezpečuje ochranu používateľských dát a slobodu slova. Odmieta moderovanie obsahu, ktorý podľa neho má byť dostupný všetkým s akýmkoľvek názorom. Nie je jasné, kde presne má spoločnosť oficiálne sídlo, pretože je podľa Durova zaregistrovaná hneď v niekoľkých štátoch a jej zamestnanci sú ako „nomádi“.

V súčasnosti má Telegram podľa agentúry Reuters 900 miliónov aktívnych užívateľov. Tento úspech vyzdvihol Durova medzi najbohatšie osoby planéty. Americký Forbes odhaduje jeho majetok na 15,5 miliardy dolárov (cca 14 miliárd eur).

Slobodný priestor alebo miesto pre zločin

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stal jedným z hlavných zdrojov informácií, ktoré znepriatelené strany zverejňujú o vývoji konfliktu. Reuters podotýka, že obsah na telegramových kanáloch býva niekedy zavádzajúci a brutálny. Platformu ako jeden z hlavných komunikačných nástrojov používa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho spolupracovníci. Prostredníctvom nej šíri informácie aj Kremeľ, ruská vláda alebo ruskí vojnoví blogeri. Pre Rusov ide o jedno z mála miest, kde sa môžu dostať k správam o dva a pol roka trvajúcej vojne.

V roku 2015 útočníci zahájili streľbu do civilistov v centre Paríža, okrem iného aj v klube Bataclan. K teroristickému útoku sa vtedy prihlásil Islamský štát, zomrelo pri ňom 129 ľudí. Pri následnom vyšetrovaní vyšlo najavo, že útočníci útok dohadovali niekoľko mesiacov dopredu, okrem iného aj na zašifrovanej platforme Telegramu, píše iRozhlas.

Durov v rozhovore na CBS reagoval slovami, že „nie je možné udeliť jednu výnimku polícii bez toho, aby ste neohrozili súkromnú komunikáciu stoviek miliónov ľudí“.

Podľa iRozhlasu sa v jednej z telegramových skupín radikalizoval aj útočník na Slovensku, ktorý v gay bare zabil dvoch ľudí. „Obsah tam je skutočne od mačiatok po odrezané hlavy,“ povedal v rozhovore pre Radiožurnál analytik Josef Šlerka.

Zatykač

Podľa francúzskych úradov vydali zatykač na Pavla Durova v súvislosti s nedostatočným moderovaním obsahu. Nástroje, ktoré Durovom riadená platforma ľuďom ponúka, z neho majú robiť spolupáchateľa obchodu s drogami, pedofilných trestných činov a podvodov.

Denník Epoch Times nemal možnosť tvrdenia médií o Durovovi overiť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj