Sobota 6. júla, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ Schwoaze)
»

Záujem o jednodňové diaľničné známky v Česku je vysoký – oplatí sa to?

Minister dopravy ČR na svojom účte X 27. júna uviedol, že sa jednodňové diaľničné známky tešia veľkému záujmu. „Blížime sa k 500 000 predaných kusov. Aj to svedčí o tom, že ich zavedenie bolo správnym krokom,“ uviedol politik.

Jednodňové diaľničné známky boli v Českej republike zavedené od marca tohto roku. V súčasnosti ich ponúkajú aj Rakúsko a Maďarsko, obľúbené tranzitné krajiny pri ceste na Jadran. Slovensko zatiaľ možnosť jednodňovej známky nezaviedlo.

Sú jednodňové diaľničné známky pre vodičov naozaj také ekonomicky zaujímavé? To závisí od uhla pohľadu. Majú totiž jedno veľké obmedzenie, a to, že platia len v daný deň, t. j. nie 24 hodín, ale od 00:01 do 23:59 daného dňa.

V Českej republike stojí jednodňová známka 200 Kč (8 eur). Ak cestujete na jednorazový výlet a vrátite sa v ten istý deň, ide o skvelú voľbu. Ak by ste sa však chystali napríklad do Chorvátska a nestihli by ste prejsť cez Česko pred polnocou, už by sa vám viac oplatila 10-dňová známka, ktorá stojí 270 Kč (11 eur). Podobne aj návšteva večerného koncertu alebo predstavenia v Prahe alebo Brne sa vám neoplatí za jednodňovú známku, ak by ste sa vracali domov po polnoci.

Rovnaké časové obmedzenie platí aj pre rakúske a maďarské jednodňové známky a aj v týchto krajinách je rozdiel medzi jednodňovou a desaťdňovou známkou pomerne malý (pozri tabuľku). Ak viete, že sa z Chorvátska vrátite do 10 dní, oplatí sa vám preto kúpiť si desaťdňovú známku pre Rakúsko alebo Maďarsko.

Kde kúpiť diaľničné známky

Najlacnejší, najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob je kúpiť si diaľničné známky online priamo od ich vydavateľa. Nižšie uvádzame prehľad oficiálnych webových stránok v jednotlivých štátoch:

Česko edalnice.cz

Slovensko eznamka.sk

Maďarsko ematrica.nemzetiutdij.hu

Rakúsko shop.asfinag.at

V Nemecku sú diaľnice bezplatné, v Poľsku sa v súčasnosti platí len za diaľnice A2 (www.autostrada-a2.pl) a A4 (www.autostrada-a4.com.pl).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj