Piatok 5. júla, 2024
Policajné hliadky pred bytom predsedu vlády Roberta Fica (SMER-SD) 30. mája 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Zatiaľ nie je isté, či bude atentátnik Cintula uznaný za plne trestne zodpovedného, kľúčové bude posúdenie jeho duševného stavu

David Lindtner je bývalý sudca a prokurátor, v súčasnosti advokát a poradca predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). V prípade atentátu na premiéra je v procesnom postavení splnomocneného zástupcu poškodeného, má teda prístup k vyšetrovaciemu spisu, no rešpektuje informačné embargo, preto mohol v relácii TA3 odpovedať na otázky len v takej miere, aby neohrozil priebeh vyšetrovania.

David Lindtner v Téme dňa vysvetlil, že premiér Fico je z trestnoprávneho hľadiska procesne považovaný za poškodeného, preto v tomto štádiu nie je jeho advokátom. „Ja som mal práve dnes možnosť zoznámiť sa s celým vyšetrovacím spisom, bol som doňho nahliadnuť v Nitre na NAKA. Ten spis obsahuje prakticky všetko, čo ja považujem za dôležité v tomto štádiu trestného konania,“ priblížil. 

Lindtner víta, že Generálna prokuratúra SR uvalila na prípad informačné embargo. „V prípade, že by túto trestnú vec dozorovala bývalá špeciálna prokuratúra, tak by z toho znova bolo obrovské mediálne divadlo a predpokladám, že  úniky z toho spisu by boli masívne,“ uviedol.

„Súčasťou vyšetrovacieho spisu je aj príkaz na vyšetrenie duševného stavu. Nie je to nič neobvyklé, je to absolútne štandardný postup v takýchto prípadoch, pretože treba vyhodnotiť všetky okolnosti na strane páchateľa,“ povedal. Až na základe tohto vyhodnotenia je možné skonštatovať jeho plnú trestnú zodpovednosť.

Lindtner sa nechcel bližšie vyjadriť k vyšetrovaniu možnosti, že mal páchateľ komplicov. „Vo vyšetrovacom spise sa nachádzajú skutočnosti, ktoré sú dôležité pre posúdenie vyšetrovateľky,  prípadne prokurátora na to, aby mohli vyhodnocovať rôzne verzie,“ naznačil.

Bleskové vymazanie FB profilu strelca

Promptné odstránenie facebookového účtu strelca spoločnosťou META označil Lindtner ako závažnú skutočnosť. „My z hľadiska uplatňovania práv poškodeného sa budeme samozrejme zaoberať aj týmito vecami,“ podotkol. Postoj spoločnosti META ho vďaka skúsenosti s vymazaným účtom Ľuboša Blahu, ktorého vo veci zastupoval, príliš neprekvapuje, avšak z pohľadu bývalého prokurátora a sudcu ho to predsa len určitým spôsobom zaskočilo. „Ide o to, že tu súkromná spoločnosť nejakým spôsobom zasiahla do aktuálne prebiehajúceho vyšetrovania a ja osobne to nepovažujem za šťastný krok, pretože okrem právnej roviny je tu aj rovina konšpiračná – ako ľudia emotívne vnímajú takéto postupy,“ povedal Lindtner. Poukázal na to, že keby META týmto spôsobom nezakročila, mali by bezprostredný prístup k faktom, ktoré mohli ovplyvniť rozhodnutie páchateľa. Postup spoločnosti je podľa neho z trestnoprávneho hľadiska neštandardný a vyvoláva otázky.

Lindtnerov subjektívny názor na kvalifikáciu skutku

Útok na predsedu vlády je zatiaľ kvalifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu, atentátnik takúto kvalifikáciu odmieta. Tvrdí, že chcel Roberta Fica len postreliť, preto údajne mieril na nohy. Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevylučuje ani možnosť kvalifikovať tento čin ako útok na ústavné zriadenie Slovenskej republiky. Lindtner uvítal, že je v hre aj táto kvalifikácia. Neprekvapuje ho, že bezprostredne po útoku bol skutok kvalifikovaný ako úkladná vražda, keďže na prvý pohľad vykazuje všetky obligatórne znaky tohto trestného činu.

„Ja zastávam právny názor, že sa jedná nepochybne a jednoznačne o trestný čin teroristického útoku,“ dodal a vysvetlil, že stále hovorí v rovine dôvodného podozrenia, aby nebola porušená prezumpcia neviny. 

„Sú tam naplnené obligatórne pojmové znaky z hľadiska úmyslu toho páchateľa, pretože toto je predčasne dokonaný trestný čin,“ skonštatoval. „A v tomto prípade sú podľa mňa naplnené dokonca tri predpoklady trestnej zodpovednosti za túto kvalifikáciu.” Páchateľ podľa neho konal s úmyslom poškodiť ústavné zriadenie, ktorého súčasťou sú aj ústavní činitelia – teda aj premiér, ďalej s úmyslom závažným spôsobom zastrašiť obyvateľstvo a poslednou alternatívou páchateľovho konania malo byť ovplyvnenie krokov vlády. 

„Čo je podstatné, aby vláda niečo konala alebo opomenula. Tak konala – aby vyvážala zbrane na Ukrajinu, to uviedol. A aby niečo opomenula, teda prestala s legislatívnymi zmenami na úrovni mediálnych zákonov, čiže aj toto je splnené,“ povedal Lindtner. Vysvetlil, že páchateľ musí vo svojom úmysle nejakým spôsobom konať a v tomto prípade skutočne konal. „Ten akt viedol k ohrozeniu života a zdravia,“ pripomenul a komentoval páchateľovo tvrdenie, že nechcel premiéra Fica zabiť, ale len postreliť a poškodiť mu zdravie, čo je práve jedným z obligatórnych pojmových znakov tejto skutkovej podstaty. Objasnil, že nie je podstatné, či mal v úmysle zabiť ho, alebo mu poškodiť zdravie. „V tomto prípade je z môjho pohľadu v danom štádiu trestného konania podľa mňa dostatočne zrejmé, že tento skutok je možné kvalifikovať ako trestný čin teroristického útoku.“

Porovnanie s tragickou udalosťou v Teplárni

Práve tragická udalosť v Teplárni bola bývalým špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom kvalifikovaná ako teroristický útok, s čím sa Lindtner nestotožňuje. „Tam nebolo naplnené prakticky nič z toho, čo som teraz uviedol, a jediné, čo bolo možné naplniť, bol ten úmysel zastrašiť obyvateľstvo,“ povedal a doplnil, že v takom prípade by ale bolo možné kvalifikovať týmto spôsobom každý trestný čin úkladnej vraždy. Bola to podľa neho moderná kvalifikácia, ktorá vo verejnosti mimoriadne rozdúchala vášne. 

Návrh na vzatie do väzby 

Lindtner komentoval aj podanie návrhu na vzatie útočníka na Roberta Fica do väzby z dôvodov preventívnej a tiež útekovej väzby. „Ja osobne ako bývalý sudca sa absolútne stotožňujem s tým záverom sudcu pre prípravné konanie, že ustálil dôvod preventívnej väzby, pretože tam nie je možné vylúčiť, že by v takomto konaní pokračoval, avšak absolútne sa nestotožňujem s útekovou väzbou,“ uviedol. Skutočnosť, že páchateľovi hrozí mimoriadny trest podľa Lindtnera neznamená, že by človek v jeho veku utiekol pred trestným stíhaním, rešpektuje však rozhodnutie súdu. 

Prečítajte si aj