Streda 31. júla, 2024
Grécko zaviedlo 6-dňový pracovný týždeň (Pixabay/ KVNSBL)

Zatiaľ čo Európa experimentuje so 4-dňovým pracovným týždňom, Grécko zvyšuje na 6-denný

V čase, keď vlády niektorých vyspelých krajín zvažujú zavedenie 4-ňového pracovného týždňa, Grécko sa rozhodlo ísť opačnou cestou a zvýšilo počet pracovných dní.

V júli vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý umožňuje zamestnancom pracovať až 48 hodín týždenne namiesto doterajších 40 hodín. O tejto správe informoval denník Guardian.

Nová legislatíva sa vzťahuje len na súkromný sektor s nepretržitou prevádzkou a vybrané priemyselné odvetvia. Zamestnanci budú môcť pracovať 2 hodiny denne navyše alebo jednu 8 hodinovú zmenu, za ktorú dostanú 40 % príplatok k dennej mzde.

Grécke ministerstvo práce a sociálneho zabezpečenia poznamenalo, že toto opatrenie sa nijako nedotýka stanoveného 5-dňového pracovného týždňa, ktorý je nariadený zákonom. „Namiesto toho slúži na riešenie naliehavých prevádzkových požiadaviek, ktoré nie je možné uspokojiť prostredníctvom dostupnej ponuky špecializovaných pracovníkov,“ dodalo ministerstvo.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis pri obhajobe nového zákona, ktorý je súčasťou rozsiahlejšieho balíka o pracovnom práve, uviedol, že nová legislatíva predíde dvojitému problému, ktorým je pokles počtu obyvateľov a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Premiér ďalej dodal, že „jadro tejto legislatívy je priateľské voči zamestnancom, je hlboko orientované na rast… a Grécko sa tým vyrovná zvyšku Európy“.

Odhaduje sa, že od konca roka 2009, keď v Grécku vypukla takmer desaťročie trvajúca dlhová kríza, emigrovalo približne 500 000 väčšinou mladých a vzdelaných Grékov. Zásluhu na úspešnom hospodárskom návrate krajiny má súčasný premiér.

Nie všetci však s rozhodnutím vlády súhlasia. Odporcovia tvrdia, že reforma narúša právnu ochranu a v mene flexibility ruší dlhoročné práva zamestnancov.

4-dňový pracovný týždeň v Európe a na Slovensku

Niektoré európske krajiny začínajú experimentovať s modelom kratšieho pracovného týždňa. Podľa informácií BBC sa 4-dňový pracovný týždeň vyskúšal na Islande, kde mal „ohromujúci úspech“. Výsledok ukázal, že produktivita na väčšine pracovísk zostala rovnaká alebo sa zvýšila.

Slovenská premiér premiér Robert Fico povedal na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose: „Myslím si, že Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré zavedú 4-dňový pracovný týždeň ako experiment, samozrejme.“

Na Slovensku je pri súčasnom nastavení legislatívy možné využívať o jeden deň nepretržitého odpočinku naviac. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) vysvetlil: „Už dnes zákonník práce pozná skrátenie na štyri dni, ale je to na základe rozhodnutia zamestnávateľa.“ Podľa jeho slov sa už niekoľko individuálnych projektov zaviedlo, kde si konkrétne firmy, poisťovne, či konzultačné spoločnosti odskúšali praktické fungovanie a na základe výsledkov sa rozhodnú, či si také nastavenie ponechajú. Tomáš si to však nevie predstaviť napríklad vo výrobnej sfére, ktorá je nastavená na zmeny.

Podľa šéfa rezortu práce je pri tejto téme potrebné zvážiť dve možnosti: „Či skrátiť teda pracovný týždeň na 4 dni, ale tak, aby pracovný deň alebo pracovný čas trval 10 hodín, alebo naozaj ubrať jeden deň z pracovného týždňa aj za cenu skrátenia času.“ Je pripravený o téme diskutovať pri povolaniach, kde je to možné a len v prípade, ak nedôjde ku kráteniu miezd.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj