Štvrtok 19. septembra, 2024
Prúd vody tečie pozdĺž rieky Belá počas silného dažďa 14. septembra 2024 v Mikuloviciach v Českej republike.V dôsledku silných dažďov, ktoré sa prehnali Českou republikou, Poľskom, Nemeckom, Rakúskom a Slovenskom, boli vydané výstrahy pred extrémnym počasím a povodňami. (Foto: Gabriel Kuchta/Getty Images)

Záplavy v strednej a východnej Európe si vyžiadali najmenej 10 obetí, tisíce ľudí bolo evakuovaných

Rumunsko, Českú republiku, Poľsko, Slovensko a Maďarsko zasiahli v posledných dňoch silné dažde.

Záplavy v strednej Európe si vyžiadali smrť najmenej 10 ľudí a evakuáciu desiatok tisíc ľudí, pričom mestá a priemyselné areály v krajinách od Poľska po Rumunsko zasiahla stúpajúca voda po niekoľkých dňoch výdatných dažďov.

Podľa úradov búrka Boris spôsobila 15. a 16. septembra rozvodnenie riek v strednej a východnej Európe, keďže dažde sa začali 13. septembra. V dôsledku toho boli továrne a obchody nútené pozastaviť prevádzku a vo viacerých regiónoch boli zavedené mimoriadne opatrenia.

V Českej republike museli evakuovať viac ako 12 000 ľudí a premiér Petr Fiala vo vyhlásení na sociálnej sieti X zvolal na 16. septembra mimoriadne zasadnutie vlády.

V Litovli sa vyliala rieka Morava, ktorá zaplavila približne 70 % mesta a vynútila si zatvorenie škôl a zdravotníckych zariadení, uviedol starosta vo videu na Facebooku.

V Prahe boli nasadené protipovodňové zábrany.

V Ostrave bol podľa hovorcu spoločnosti zatvorený chemický závod BorsodChem, ktorý čiastočne vlastní čínska spoločnosť Wanhua Chemical Group. Spoločnosť OKK Koksovne, jeden z najväčších výrobcov koksu v Európe, zastavila chemickú výrobu, ale naďalej udržiava koksárenské batérie na minimálnej úrovni, uviedol hovorca Jindřich Vaněk.

„Začala stúpať voda a došlo k porušeniu protipovodňových zábran,“ povedal. „Sme bez elektriny a naše batérie ohrievame koksárenským plynom, udržiavame ich na technologickom minime.“

Elektrárenský a teplárenský závod Veolia Energie v Treboviciach, ktorý sa nachádza deväť kilometrov od hraníc s Poľskom, prerušil v dôsledku povodňových škôd dodávky teplej vody a tepla do veľkej časti Ostravy, uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. „V súčasnosti sú dodávky tepla a teplej vody v Ostrave prerušené… Kľúčové technológie zostali nepoškodené, a preto v prípade priaznivého vývoja situácie odhadujeme obnovenie dodávok v priebehu niekoľkých dní.“

Poľsko oznámi katastrofu

Námestník poľského ministra vnútra Czeslaw Mroczek 16. septembra pre poľský rozhlas uviedol, že za posledných 24 hodín bojovali so záplavami tisíce hasičov, policajtov a vojakov. Uviedol, že vláda stále pracuje na určení rozsahu škôd.

„Ako vláda avizovala, prijme rozhodnutie o zavedení stavu prírodnej katastrofy … Konzultujeme to s miestnymi guvernérmi,“ povedal Mroczek.

Premiér Donald Tusk 15. septembra vyzval obyvateľov, aby počúvali varovania pred evakuáciou. „Žiaľ, na mnohých miestach sme opakovane svedkami prípadov, keď niektorí obyvatelia ignorujú stupeň nebezpečenstva a odmietajú sa evakuovať,“ uviedol vo vyhlásení.

V Rumunsku záplavy postihli osem žúp, uviedla pohotovostná jednotka krajiny. Premiér Marcel Ciolacu navštívil župu Galati, kde sa našli štyria mŕtvi ľudia. Asi 5 000 domov bolo poškodených a 25 000 bolo bez elektrickej energie.

„Prioritou je samozrejme záchrana životov. V tejto chvíli máme všetky potrebné logistické prostriedky na rýchly zásah,“ povedal Ciolacu.

Ničivé záplavy

Hlavné mesto Slovenska Bratislava aj maďarská metropola Budapešť sa pripravovali na to, že Dunaj stúpne. Južné Nemecko a niektoré časti Rakúska zasiahli silné dažde.

Maďarský premiér Viktor Orbán 16. septembra na X uviedol, že z dôvodu „extrémnych poveternostných podmienok a pokračujúcich povodní v Maďarsku“ odložil všetky medzinárodné záväzky.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom vyhlásení na X uviedla, že je „srdečne solidárna so všetkými, ktorých postihli ničivé povodne v Rakúsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku“.

„V myšlienkach som s obeťami a ich rodinami,“ uviedla. „Ďakujem všetkým, ktorí pomáhajú, za ich neúnavnú prácu. EÚ je pripravená poskytnúť podporu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj