Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia.

Zálohovému systému nápojových fliaš sa na Slovensku darí. Vyzbieraných je už 1,3 miliardy fliaš a plechoviek

V Správe o činnosti Správcu zálohového systému sa uvádza, že za prvý polrok 2023 sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek a od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy zálohovaných nápojových obalov.

Miera návratnosti nápojových obalov do systému zálohovania (vychádzajúca z dát za prvý polrok 2023) dosiahla úroveň 88% a od spustenia systému zálohovania je to 77%. Cieľ je stanovený na 80% návratnosť.

„V súčasnosti garantujeme, že sa minimálne 55% materiálu zo zálohovaných obalov dokáže využiť na výrobu nových nápojových obalov. Našim cieľom je, aby sme zefektívňovali recykláciu a aby toto číslo aj naďalej rástlo,“ povedal generálny riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Systém zálohovania bol na Slovensku spustený 1. januára 2022. Celkovo sa tak vďaka efektívnej preprave prijalo a spracovalo v triediacom takmer 10 000 ton plastového materiálu a viac ako 3 200 ton materiálu z plechoviek.

Od spustenia zálohovania bolo na trh uvedených približne 1,7 miliardy nápojových obalov. Väčšinu z nich, konkrétne 57%, tvorili plastové fľaše. Zvyšných 43% predstavovali nápoje v plechovkách.

Najviac obalov sa od začiatku zálohovania vyzbieralo v Bratislavskom (202 miliónov) a Nitrianskom kraji (188 miliónov). Nasledovali Košický (173 miliónov), Trnavský (164 miliónov), Prešovský (153 miliónov), Žilinský (153 miliónov) Banskobystrický (145 miliónov) a Trenčiansky kraj (129 miliónov).

Jednou z hlavných úloh zálohovania je podpora obehového hospodárstva a recyklácie v rámci princípu „z fľaše do fľaše“ a „z plechovky do plechovky“. To znamená, že vyzbieraný materiál je predovšetkým využívaný na rovnaký účel, na aký bol pôvodne vyrobený. Cieľom tejto obehovosti je, aby sa materiál nevyhadzoval a nerecykloval iba jednorazovo, ale bol otáčaný v uzavretom materiálovom kruhu.

Takmer tri štvrtiny z 3147 obchodných miest využíva automatizovaný odber obalov v podobe zálohomatov, zvyšných 26% percent prevádzok využíva ručný odber nápojových obalov.

Prečítajte si aj