Streda 23. októbra, 2024
Študentky so svojimi mobilnými telefónmi po vzhliadnutí výsledkov maturitnej skúšky 7. júla 2015 na strednej škole Georges Brassens v Paríži (Martin Bureau/ AFP/ Getty Images)
,

Zákaz mobilných telefónov funguje, tvrdia riaditelia škôl

Rozhodnutie vlády štátu Nový Južný Wales z roku 2023 zakázať používanie mobilných telefónov v tisícoch tried verejných škôl funguje, vyplýva z prieskumu medzi viac ako 1 000 riaditeľmi škôl – 95 % z nich uviedlo pozitívne výsledky.

Z prieskumu, ktorý uskutočnilo štátne ministerstvo školstva, vyplynulo, že 81 % riaditeľov sa zhodlo na tom, že sa zlepšilo vyučovanie žiakov, 87 % uviedlo, že žiaci sú v triede menej rozptyľovaní, a 86 % uviedlo, že sa zlepšila socializácia.

Zákaz bol zavedený na začiatku 4. semestra v roku 2023. „Po roku je jasné, že to bolo správne rozhodnutie,“ uviedol premiér Chris Minns vo vyhlásení z 21. októbra.

„Bez rozptyľovania mobilným telefónom vo vrecku sa študenti mohli sústrediť na výuku a zároveň si vybudovať bližšie vzťahy so svojimi spolužiakmi. Ide tiež o podporu učiteľov nášho štátu, aby mohli viesť zaujímavé hodiny bez rozptyľovania sociálnymi médiami.“

Riaditeľka strednej školy Riverstone Rosemary Daubneyová uviedla, že študenti sú počas vyučovania viac sústredení a zákazu pripisuje aj zvýšenú športovú aktivitu svojich študentov. „Počas prestávok som zvykla vidieť študentov, ako sedia osamote a pozerajú do obrazoviek,“ povedala. Teraz sa však venujú hrám, ako je kontaktný futbal a basketbal. „Smejú sa, behajú, zabávajú sa a komunikujú medzi sebou.“

Riaditeľ strednej školy Kurri Kurri Alan Hope uviedol, že zavedenie univerzálnej politiky podporilo zamestnancov pri vedení pokojných a koncentrovaných tried. Študenti sa teraz zapájajú do športových súťaží v čase obeda, čitateľských klubov a šachových klubov.

Podľa vicepremiérky a ministerky školstva Prue Carovej zákaz znamená, že študenti „sú menej vyrušovaní a prichádzajú do tried pripravení učiť sa“.

V štátoch Nový Južný Wales, Viktória, Západná Austrália, Tasmánia, Queensland a Južná Austrália zakázali používanie telefónov v štátnych školách. Mnohé miesta, ktoré obmedzovali používanie telefónov v školách pred Austráliou, však teraz svoje rozhodnutie zmenili.

Napríklad niekoľko školských obvodov v Kanade zaviedlo úplný zákaz a potom ho zrušilo, pretože bolo príliš ťažké ho dodržiavať. Teraz umožňujú učiteľom, aby sa rozhodli tak, ako to vyhovuje ich triedam.

Aj mesto New York urobilo v tejto otázke obrat, čiastočne preto, že rodičom to sťažilo kontakt s ich deťmi.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj