Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotka: vgnk/pixabay

Zahraniční študenti z Ukrajiny zápasia so štúdiom na Slovensku 

Ukrajinskí deviataci, ktorí sa rozhodli pre štúdium na Slovensku, čelia problémom pri písaní monitoru. Testy sú vypracovávané v slovenskom jazyku a mnohí zo študentov mali problémy s porozumením a zvládnutím zadania. Ich výsledky boli často podpriemerne nízke, čo ohrozuje ich šance na prijatie na lepšie stredné školy. 

Aj keď ukrajinskí študenti dosahovali vynikajúce výsledky vo svojej domovskej škole na Ukrajine, pri písaní monitoru zo slovenčiny zaznamenali v priemere len 25 %. Tento problém odráža neschopnosť  vzdelávacieho systému pripraviť ich na dostatočnú úroveň slovenského jazyka. Na tento veľký neúspech nášho školského systému poukazuje pre RTVS aj Mária Wagingerová, odborníčka na školstvo z Únie miest Slovenska. 

Možné úľavy v novom školskom roku 

Deti, ktoré sa neprebojovali cez testy, majú menšiu pravdepodobnosť dostať sa na kvalitnú strednú školu alebo gymnázium, hoci preukazujú vysoký talent. Mnohí z nich sa tak môžu ocitnúť na odborných učilištiach. Aj prijímacie skúšky na stredné školy prebiehajú v slovenskom jazyku. 

Opatrenia pre tento rok pripravoval ešte bývalý minister školstva Branislav Gröhling. Nové vedenie rezortu však tieto úpravy nezaviedlo. Aktuálny minister školstva má v pláne zachovať testovanie pre ukrajinských deviatakov, avšak s možnými úľavami. 

Prečítajte si aj