Štvrtok 19. septembra, 2024
Policajt sa pozerá na ľudí, ktorí sa zhromaždili v Prestone v Anglicku, aby protestovali proti rasizmu na možnom mieste stretnutia krajne pravicových demonštrantov proti imigrantom. Prevažná väčšina očakávaných akcií po celej krajine sa však v stredu nekonala. 7. 8. 2024 (Foto: Jeff J Mitchell/ Getty Images)

Za zdieľanie urážlivého obsahu vás môžu zatknúť, varoval anglický prokurátor

Riaditeľ prokuratúry pre Anglicko a Wales Stephen Parkinson varoval, že zdieľanie urážlivého materiálu na internete môže byť považované za trestný čin. Medzitým prebieha masové zatýkanie účastníkov demonštrácií.

Trestný čin podnecovania k rasovej nenávisti podľa Parkinsona spočíva vo „zverejňovaní alebo šírení materiálu, ktorý je urážlivý alebo hanlivý a ktorý je určený alebo môže vyvolať rasovú nenávisť“.

„Ak to prezdieľate, potom to znovu zverejníte a potenciálne sa dopustíte tohto trestného činu. A máme špecializovaných policajtov, ktorí prehľadávajú sociálne médiá. Ich úlohou je vyhľadávať takýto materiál a potom vykonávať identifikačné zatýkanie a tak ďalej,“ uviedol šéf prokuratúry v televíznom rozhovore pre Sky News a dodal: „Ľudia si môžu myslieť, že nerobia nič škodlivé. Robia a ponesú za to následky.“

Veľká Británia zažila v uplynulom týždni vlnu demonštrácií a násilných výtržností, aké tu neboli od roku 2011. Podľa odborníkov je za nimi dlhoročná nespokojnosť britskej verejnosti s migračnou politikou vlády, ktorá nedokázala skrotiť prílev nelegálnych prisťahovalcov do krajiny.

Medzitým prebiehajú razie proti protestujúcim. Parkinson uviedol, že v súvislosti s protestmi bolo doteraz zatknutých približne 120 ľudí. Niektorí z nich sa už dostavili na súd v zrýchlenom konaní, zatiaľ čo iní na súd ešte len čakajú. Policajní predstavitelia už varovali účastníkov nepokojov, že môžu „očakávať zaklopanie na dvere“, uvádza denník Independent. Proces s dvoma výtržníkmi na liverpoolskom korunnom súde sa konal za účasti televíznych staníc.

Hlavný radca Parkinson pre agentúru PA povedal: „Všetci sme čítali alebo videli v správach zmienky o krajne pravicových skupinách, ktoré zverejňovali informácie napríklad o menovaných osobách alebo imigračných právnych firmách a nabádali k činnostiam, ktoré sa týchto osôb dotýkali.“

Polícia a ďalšie jednotky boli v stredu pripravené zasiahnuť proti viac ako 100 plánovaným protestom proti ilegálnej imigrácii a ďalším 30 protidemonštráciám po celej krajine, ale veľká väčšina z nich sa neuskutočnila.

Podľa Martina Brunta, spravodajcu Sky News, je dôvodov viac, ale medializované tresty pre protestujúcich, zverejnenie ich mien a tvárí a početná prítomnosť polície zrejme odradili krajne pravicových aktivistov od ďalšieho vyvolávania nepokojov. Mnohí z nich si podľa neho tiež uvedomili, že pred identifikáciou ich neochráni ani baklava, ani rúška, keďže vyšetrovatelia sa orientujú aj podľa ďalších detailov, ako sú tetovania alebo iné charakteristické znaky.

Nigel Farage, šéf parlamentnej strany Reform, pre televíziu Talk TV uviedol, že premiér Keir Starmer sa v imigračnej otázke nechystá urobiť nič, a z Británie sa preto stane Francúzsko, kde sa pouličné výtržnosti objavujú nečakane a nárazovo.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj