Piatok 13. septembra, 2024
Hlavný tréner tímu Slovenska Craig Ramsay sa pozerá z lavičky na semifinálový zápas medzi Fínskom a Slovenskom počas zimných olympijských hier v čínskom Pekingu 18. februára 2022. (Foto: Elsa/Getty Images)
»

Za Slovensko o OH 2026 zabojujú aj hráči z ruskej KHL. Šatan hovorí o rôznych názoroch a jednom spoločnom cieli

Slovenskú reprezentáciu čakajú po dvoch rokoch zmeny. Na turnaji o postup na zimné olympijské hry 2026 v Taliansku sú po prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nominovaní aj hráči z ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Rozhodnutie umožniť hráčom z KHL účinkovať v národnom tíme prichádza po intenzívnej diskusii a prieskume názorov medzi klubmi. Prezident hokejového zväzu Miroslav Šatan zdôrazňuje, že konečné rozhodnutie vychádza výlučne zo športových dôvodov a nezohľadňuje politické aspekty. Športový redaktor sa domnieva, že oddeliť šport od politiky jednoducho nejde.

Na posledných MS nás hráči z KHL nereprezentovali, oficiálny zákaz však nemali

Na súpiske mužstva Craiga Ramsayho pre kvalifikačný turnaj o postup na zimné olympijské hry 2026 v Taliansku sú uvedené mená hokejistov z ruskej KHL. V zápasoch proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu nás od 29. augusta do 1. septembra v Bratislave budú reprezentovať hráči ruských klubov Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška. V nominácii prekvapivo chýbajú hráči zo zámoria Peter Cehlárik, Juraj Slafkovský a Erik Černák.

Hráči KHL sa v slovenskej reprezentácii neobjavili od začiatku ruskej invázie. Naposledy reprezentovali Slovensko na šampionáte v roku 2022. Hoci vtedy už rusko-ukrajinský konflikt prebiehal, Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) im v tom čase ešte udelil výnimku, pretože hráči mali platné kontrakty, ktoré podpísali pred začiatkom vojny a tiež nemali všetci možnosť z Ruska odísť.

Už pred tohtoročnými majstrovstvá sveta (MS) v českej Ostrave bola otázka vhodnosti ich nominácie intenzívne diskutovaná. Členovia Výkonného výboru SZĽH vtedy túto problematiku uzavreli tým, že podľa nich každý výkonný hokejista so slovenským občianstvom má právo reprezentovať krajinu na medzinárodných podujatiach, avšak z rozličných dôvodov reprezentanti pôsobiaci v KHL neboli v tom čase pre národný tím k dispozícii.

Ešte ako predseda strany Hlas-SD a kandidát na prezidenta sa do tejto debaty zapájal aj Peter Pellegrini, keď vyjadril presvedčenie, že politika do športu vôbec nepatrí. Na druhej strane zároveň vyzval SZĽH, aby umožnili hokejistom z KHL reprezentovať Slovensko na MS v hokeji 2024.

„Blížia sa MS v hokeji a u nás sa otvorila nezmyselná téma, že títo hokejisti by nemali reprezentovať Slovensko. Vyzývam preto Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať také rozhodnutie, ktoré znemožní týmto hráčom reprezentovať našu vlasť,“ napísal Pellegrini na sociálnej sieti.

Prieskum mienky hokejových klubov

Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz na aprílovom zasadnutí Kongresu SZĽH inicioval prieskum, prostredníctvom ktorého zisťovali názor klubov s hlasovacím právom na Kongrese ohľadom zaradenia hráčov KHL do reprezentácie. Otázka znela nasledovne: 

„Ste za to, aby v budúcej sezóne 2024/25 hráči so slovenským pasom, ktorí majú platnú zmluvu s mužstvom KHL v období vojny na Ukrajine, boli nominovaní do slovenskej reprezentácie?“

Výsledky prieskumu hovoria, že 52 % klubov, ktoré sa na zisťovaní názoru zúčastnili, podporilo účasť hráčov z KHL v reprezentácii, 38 % bolo proti a 10 % sa zdržalo hlasovania. „Hokejové hnutie sa v názorovom prieskume teda prikláňa k verzii, že reprezentácia by mala byť na jednotlivých turnajoch v čo najsilnejšom možnom zložení, bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov. Tréneri národného mužstva tak budú mať pri nominácii na medzinárodné turnaje voľnú ruku a bude na jednotlivých hráčoch, či nomináciu do reprezentácie prijmú,“ píše sa v oficiálnom stanovisku SZĽH.

Konečné rozhodnutie odhlasoval Výkonný výbor SZĽH a neprezentoval ho ako rozhodnutie klubov, ale ako svoje vlastné, skonštatoval Mráz. Uvedené zdôraznil aj generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo, podľa ktorého je konečné rozhodnutie v kompetencii Výkonného výboru, nie klubov. Ohľadom detailov ankety povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii, že SZĽH bol predstaviteľmi klubov požiadaný, aby detailnejšie informácie o ich hlasovaní neboli verejné.

Šéf SZĽH Miroslav Šatan podčiarkol, že pri výbere nominácie zohľadňovali výlučne športové aspekty. „Vieme, že ľudia majú rôzne názory, ale my chceme bojovať o úspech a toto je naša filozofia. Sme športová organizácia a nechceme riešiť nič iné,“ poznamenal.

Je možné oddeliť politiku od športu?

Podľa redaktora portálu šport.sk Martina Toth-Vaňa nie je možné oddeliť politiku od športu. „KHL vznikla ako politický nástroj, ako nástroj propagandy Vladimira Putina,“ upozorňuje redaktor a poznamenáva, že by našiel niekoľko príkladov politizovania športu v ruskej lige. Ako príklad uviedol symboly „Z“ na štadiónoch, či vojenské dresy.

„O súťaži [KHL] je pritom známe, ako súznie s postojom diktátora Putina. Hráči z tejto ligy si nie raz obliekli dresy s propagandistickými nápismi a znakmi, zápasy všeobecne sprevádzajú symboly podporujúce Rusko v prebiehajúcom konflikte na Ukrajine. Šatan o tom nechcel na pondelkovej tlačovej konferencii nič počuť. ‚Hovoríte svoj názor,‘ oponoval novinárom, keď mu pripomenuli zločiny KHL,“ poznamenal iSport.cz.

Krajiny ako Švédsko, Fínsko či Česko majú zákaz reprezentovať hráči z ruskej ligy. Slovensko sa zároveň zaradilo medzi prvé európske krajiny, ktoré nebudú brániť hráčom z KHL v prístupe do národného tímu. Na tohtoročných majstrovstvách mali hráčov z tejto ligy iba Francúzi a Kazachovia. „Hráčov z KHL mali napríklad Slovinci alebo Francúzi. Vo Švédsku, Fínsku alebo Česku by to bolo neprípustné. Tam to hneď zakázali,“ naznačil Toth-Vaňo a doplnil, že napríklad v Lotyšsku bola účasť hráčov z ruskej ligy v národnom tíme zakázaná zákonom.

Na pondelnajšej tlačovej konferencii redaktor SME Stanislav Benčat pripomenul situáciu pred OH 2014 v ruskom Soči, ktorých sa napokon Šatan ako hráč kvôli svojmu názoru nezúčastnil. Šéf slovenského hokeja odpovedal: „Myslím si, že tam práve manažment urobil tú chybu, že napriek tomu, že kabína by bola okej a hrala by za Slovensko, tak napriek tomu ich rozdelil na polovicu. My dnes túto chybu nerobíme. Tí hráči vedia hrať jeden s druhým a chcú hrať jeden s druhým.“

Šatan: Kabína môže byť rozdelená, ale máme spoločný cieľ

Nominácia, na zozname ktorej sú aj hráči z KHL, vyvolala pozornosť ešte pred oficiálnym zverejnením. Diskusiu rozprúdil hokejista Mário Grman, ktorý sa pochválil pozvánkou do reprezenácie vo videu na Telegrame. „Áno, máme tu osem alebo deväť hráčov, posledné roky to bola ťažká situácia. Ale teraz sa zmenila vláda na Slovensku, a tým sa to zmenilo. Takže nás teraz môžu zavolať,“ uviedol.

Šatan priznal, že kvôli Grmanovej poznámke o zmene vlády zvažoval jeho vylúčenie z reprezentácie. Napokon tak neurobil. „Sme apolitická organizácia. Je to jeho osobné vnímanie a my s ním absolútne nesúhlasíme. Máme úplnú voľnosť a nikto na nás netlačí,“ ubezpečil Šatan na tlačovej konferencii.

Podobne sa vyjadril aj kanadský tréner našej reprezentácie Ramsey. „Jediný tlak, ktorý cítim, je, aby sme vytvorili dobrý tím s dobrou atmosférou a rozvíjali hráčov. Vždy hovorím, že mojou hlavnou úlohou je robiť z hráčov lepších ľudí,“ povedal.

Jednou z komplikácií pri tvorbe nominácie bola aj možná absencia Martina Pospíšila, jedného z našich najlepších hráčov z posledných majstrovstiev sveta, ktorý z dôvodu účasti hráčov z ruskej ligy začal zvažovať, či sa k tímu vôbec pripojí. „Som človek, ktorý má morálne zásady, cez ktoré sa dá ťažko prejsť. Je to ťažká situácia, keďže si môžem splniť sen zahrať si s bratom,“ naznačil.

Šatan absolvoval so súrodencami Pospíšilovcami rozhovor, čím zabezpečil, že sa napokon rozhodli pridať k tímu. Podľa Šatanových slov sa SZĽH nechce zaoberať ničím, čo nesúvisí s hokejom. Chcú zostať neutrálni a verí, že všetci pochopia, že cieľom je kvalifikovať sa na ZOH. „Nikto nechce zmeniť jeho názor. Vieme, že spoločnosť je rozdelená a možno aj v našej kabíne budú dva názory, ale chceme ukázať, že sa vieme spojiť a hrať pre spoločný cieľ,“ uzavrel ohľadom situácie s Martinom Pospíšilom.

Ramsay doplnil, že najdôležitejšie pre neho je, aby sa každý hráč plne stotožnil s cieľom národného tímu. „Trénoval som hráčov z rôznych krajín, a keď sa dostali do NHL, kvalita tímu sa zlepšovala. Keď sa hráči dostanú do šatne, mali by sa identifikovať s tímom. Musia hrať ako jeden celok, veď ide o národný tím Slovenska. Toto je kľúčový faktor.“

V kvalifikácii o olympijské hry nám pomôžu siedmi hráči z kanadsko-americkej NHL: Tomáš Tatar, Martin Feherváry, Šimon Nemec, Miloš Kelemen, Patrik Koch, Martin Pospíšil a Pavol Regenda. Najviac reprezentantov príde z českej ligy (9). Slovenskí hokejisti na posledných zimných OH v Pekingu 2022 získali bronzovú medailu.

Prečítajte si aj