Štvrtok 19. septembra, 2024
Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová (Foto TASR/ Dano Veselský)
»

Za PS budú kandidovať do Európskeho parlamentu aj V. Cifrová Ostrihoňová a Ľ. Karvašová

Za hnutie PS budú vo voľbách do Európskeho parlamentu kandidovať aj Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová. Informoval o tom predseda hnutia Michal Šimečka na utorkovej tlačovej konferencii. Zatiaľ nepovedal, aké miesta na kandidátnej listene obsadia. Kompletný zoznam predstaví PS na jar.

Ľ. Karvašová pripomenula svoje fungovanie v diplomacii. „Som presvedčená, že Slovensko bude prosperovať len vtedy, ak bude pevnou súčasťou Európskej únie, a to nielen ekonomicky, ale aj hodnotovo. Cítim preto zodpovednosť zabojovať za myšlienky európskeho projektu na Slovensku,“ uviedla. Hovorí o potrebe proeurópskeho angažovaného Slovenska. „Moje hodnotové hranice boli prekročené a Slovensko sa dnes vzďaľuje od EÚ,“ dodala. Výzvy, ktorým sa podľa nej treba venovať, sú obnova a rekonštrukcia Ukrajiny, konkurencieschopnosť a príprava na ďalšie rozširovanie EÚ. Vo všetkých vidí aj príležitosti pre Slovensko, ako sa rozvíjať.

V. Cifrová Ostrihoňová chce byť hlasom otvoreného, férového, empatického a silne proeurópskeho Slovenska. Apelovala na účasť voličov v eurovoľbách, chce prispieť aj k jej zvýšeniu. Podčiarkla ich význam. „Vidím, ako na pôde európskeho parlamentu zástupcovia Slovenska znevažujú naše demokratické ukotvenie a pod rúškom obhajoby národných záujmov im v realite škodia,“ zdôraznila.

M. Šimečka deklaroval, že do EP nebude kandidovať nikto zo súčasných poslancov Národnej rady SR za PS. Na popredných miestach kandidátky majú byť aj doterajší europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik. Kandidátku povedie expremiér Ľudovít Ódor.

Politické strany alebo koalície môžu podávať kandidátne listiny do volieb do EP najneskôr 10. marca do polnoci. Eurovoľby sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci si budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Prečítajte si aj