Pondelok 16. septembra, 2024
Fotografie časti titulnej stránky správy Beneath the Harbor: Hong Kong 's Leading Role in Sanctions Evasion publikované na webe thecfhk.org (The Epoch Times)

Z Hongkongu sa stalo centrum pre obchádzanie sankcií uvalených na Rusko, Irán a Severnú Kóreu

Podľa správy vypracovanej americkým právnikom Samuelom Bickettom, ktorý v Hongkongu pôsobil po dobu deviatich rokov, hrá dnes Hongkong významnú úlohu v obchádzaní sankcií uvalených na Rusko, Irán a Severnú Kóreu.

Hongkonská spoločnosť zmenila po tom, čo v roku 2020 Stály výbor politbyra Čínskej komunistickej strany (ČKS) formálne schválil kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti pre územie Hongkongu, čím zároveň porušil dohodu s Britániou o autonómii ostrova.

„Hongkong bol donedávna považovaný za špičkové svetové finančné centrum, ktorého vplyvu konkurovali iba New York a Londýn,“ uvádza správa Výboru pre slobodu v Hongkongu (CFHK) a dodáva, že „po prevzatí celkovej politickej kontroly Čínou slúži Hongkong prioritám Pekingu, a to aj na úkor globálnej bezpečnosti“.

„Hongkong sa riadil zásadami právneho štátu a vďaka dodržiavaniu medzinárodných štandardov sa stal dôveryhodným partnerom pre celý svet. To všetko sa však zmenilo,“ uvádza správa CFHK.

Správa skúma „ústrednú úlohu Hongkongu pri uľahčovaní prevodu peňazí a obmedzených technológií do Ruska, Iránu a Severnej Kórey, troch krajín, na ktoré medzinárodné spoločenstvo uvalilo sankcie za ich destabilizujúcu činnosť“.

Pre rastúce spojenectvo medzi Ruskom, Iránom, Severnou Kóreou a Čínou sa stal podľa správy práve Hongkong „v mnohých ohľadoch centrom“ pre „podkopávanie sankcií a ohrozovanie globálnej bezpečnosti a stability“.

Cez územie Hongkongu má dochádzať k „pašovaniu vojenskej technológie, peňazí a zakázaného tovaru“, čím sa docieli obchádzanie uvalených sankcií.

Konkrétne sa má jednať o sprostredkovanie obchodov s ropou a plynom z Iránu či Ruska, ďalší predaj „tovaru dvojakého použitia“ pre civilný a armádny sektor (polovodiče, čipy, pokročilé technológie, kovy a suroviny).

Správa ďalej uvádza, že Hongkong hrá „ústrednú úlohu v dovoze súčiastok do dronov a rakiet do Iránu, ktorý ich potom poskytuje Rusku a destabilizačným ozbrojeným skupinám na Blízkom východe“.

Obchádzanie sankcií podľa českého projektu Sinopsis umožňujú „pomalé reakcie a nedostatočná flexibilita západných vlád a bezzubosť Bezpečnostnej rady OSN, ktorej stálymi členmi s právom veta sú aj Rusko a Čína“.

Problém je spojený s vojnovým úsilím Ruska na území Ukrajiny, ktoré podľa správy priamo podporuje Irán spolu so Severnou Kóreou dodávkami zbraní a aktívnou pomocou v obchádzaní sankcií.

Situácia v Hongkongu je ďalším potvrdením toho, že čínsky režim v skutočnosti podporuje inváziu ruských vojsk na Ukrajinu (hoci oficiálne vyhlasuje, že je „neutrálny“), ako aj ďalšie aktivity spojené s ozbrojenými konfliktmi v okolí štátu Izrael.

Podľa serveru Sinopsis môže Západ na Hongkong „tlačiť iba nepriamo, napríklad prostredníctvom finančných inštitúcií“.

„Miestne banky sa otvorenému porušovaniu sankcií snažia kvôli svojim globálnym operáciám vyhýbať, aby neriskovali odstrihnutie od medzinárodného finančného systému,“ uvádza autorka Sinopsis Kamila Hladíková.

Nariadenie vydané administratívou amerického prezidenta Joea Bidena z decembra 2023 umožňuje uvaľovať sankcie na zahraničné banky v Hongkongu. Avšak sankcie uvalené zo strany USA, Európskej únie a OSN sú údajne obchádzané a zatiaľ proti tomu neexistuje účinná obrana.

Ako uvádza správa, pokiaľ sú sankcie uvalené na konkrétne firmy v Hongkongu, sú obratom zakladané nové firmy, ktoré v operáciách pokračujú.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj