Nedeľa 8. septembra, 2024
Robotník prechádza okolo bytového komplexu vo výstavbe budovaného čínskou developerskou spoločnosťou Evergrande vo Wuhane v stredočínskej provincii Hubei 28. september 2023 (STR/ AFP via Getty Images)

Z Číny odchádza výroba do iných štátov. Prečo je to tak? (Komentár)

Prečo budú pracovné miesta z Číny vo veľkom prúdiť do Indie.

Počas štyroch desaťročí sa Čína rýchlo – hoci nerovnomerne – rozvíjala vďaka zdanlivo nekonečnému prílevu zahraničných investícií a technologického know-how zo Západu, neobmedzenej lacnej pracovnej sile a obrovským otvoreným trhom, ktoré túžili kúpiť všetko, čo sa vyrobilo.

Západ spravil Čínu bohatou

V dôsledku toho svetové výrobné centrá rýchlo mizli, najmä v Spojených štátoch, pretože firmy sa sťahovali do Číny, aby zostali konkurencieschopné voči mnohým čínskym výhodám súvisiasich s nákladmi. Celé priemyselné odvetvia ako v Európe, tak aj v Spojených štátoch – od textilného priemyslu cez elektroniku, automobilové súčiastky, počítače až po vysoko strategické vojenské systémy – zanikli v priebehu niekoľkých rokov, ak nie zo dňa na deň. Odhaduje sa, že len v rokoch 2001 až 2018 zaniklo v USA v prospech Číny viac ako dva milióny pracovných miest v spracovateľskom priemysle.

V Číne vznikla stredná trieda a odhaduje sa, že v rokoch 1979 – 2014 sa 800 miliónov ľudí vymanilo z chudoby. Vznikla aj vyššia trieda s „novými peniazmi“, obchodníci, technologickí magnáti a výrobcovia mimoriadne zbohatli, rovnako ako členovia Čínskej komunistickej strany (ČKS). Tá je teraz stranou multimilionárov a miliardárov. Ešte pred niekoľkými rokmi (pred covidom-19) sa čínsky komunistický vodca Si Ťin-pching chválil, že za nebývalý rast a úspech Číny je priamo zodpovedná len ČKS.

Tie časy sú už preč.

Predpovedaný pád

Koniec veľkej a dlhej rastovej jazdy Číny na rozvojovej horskej dráhe bol do istej miery predvídateľný, rovnako ako to, že Čína teraz padá dolu. Pozorovatelia Číny ako je Gordon Chang (a skromne aj ja) to predpovedali už roky, ak nie, v Changovom prípade, desaťročia. Hoci nikto (pokiaľ viem) nepredpokladal covid-19, predĺžené lockdowny zavedené čínskym režimom sú súčasťou dlhého radu chybných krokov a ekonomických deformácií, ktoré katalyzovali prebiehajúci kolaps, ktorý Čína teraz zažíva.

ČKS zisťuje, že spoliehaním sa na zahraničný kapitál a technológie (dlhodobé zneužívanie obchodných partnerov), ekonomikou založenou na úplatkárstve, deformáciami trhu s nehnuteľnosťami a bezuzdným okrádaním vlastných ľudí nakoniec začnú platiť zákony klesajúcich výnosov. Väčšina čínskych obchodných partnerov, či už zo Západu alebo zo samoúčelnej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta, už neverí ČKS, že obchoduje férovo, a chce sa zbaviť svojich rizík voči Číne. Veľké spoločnosti ako Apple, ktoré pomáhali vybudovať čínsky high-tech sektor, opúšťajú krajinu, rovnako ako mnohé ďalšie.

Čína je nahraditeľná

Negatívne faktory sa neustále sčítavajú. Dopad krízy v oblasti nehnuteľností, ktoré tvorili až tretinu čínskeho hrubého domáceho produktu, sa naďalej prejavuje v ekonomike, rovnako ako kultúrne odcudzenie starnúcej populácie, ktorej počet rýchlo rastie.

Prvýkrát za posledných 40 rokov totiž z Číny odchádza viac investičného kapitálu do Spojených štátov, Európy, Japonska a Južnej Kórey, než koľko sa do nej investuje. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend mal v blízkej dobe obrátiť. Výsledkom je, že čím horšia je situácia v ekonomike, tým represívnejšia musí byť ČKS, aby sa udržala pri moci. To je dosť zostupná špirála a v tejto situácii sa Čína teraz nachádza.

Stručne povedané, pokiaľ ide o svet, Čína je nahraditeľná. Priamymi príjemcami sú štáty ako India a Vietnam, pričom India môže z hospodárskeho krachu Číny vyťažiť najviac. To je jasné každému.

India bude ďalším veľkým rozvojovým príbehom

India má dobré predpoklady stať sa ďalším veľkým rozvojovým príbehom. Má rastúci počet obyvateľov, z ktorých väčšina je vysoko vzdelaná, kultúru viac orientovanú na Západ, starostlivosť o britský kolonializmus a etablované odvetvia špičkových technológií, služieb zákazníkom a automobilového priemyslu, aby sme vymenovali aspoň niektoré z nich. Naviac má tú výhodu, že je priateľská k Západu, teda že nie je Čínou.

Z hľadiska zahraničných investícií už do indického počítačového a automobilového priemyslu vo veľkom prúdi globálny kapitál. Nikto neočakáva, že by indická ekonomika s hodnotou 3,75 bilióna dolárov dnes mohla konkurovať čínskej ekonomike s hodnotou 15 biliónov dolárov, ale z hľadiska rastu je India oveľa lepšou príležitosťou. Spoločnosti by skočili po príležitosti nahradiť nepriateľské obchodné praktiky, s ktorými zápasia v Číne, ústretovejším indickým obchodným prostredím. Nedávny prieskum spoločnosti OnePoll medzi 500 americkými manažérmi ukázal, že 61 % z nich by po vybudovaní infraštruktúry presunulo svoju výrobu do Indie.

Dlhodobé trendy v prospech Indie

Zároveň ale zlé indické cesty a prekážky v distribúcii vytvárajú značné problémy v oblasti infraštruktúry, ktoré je potrebné prekonať. Niekoľko dlhodobých trendov však Indii, ktorá bude aj naďalej priťahovať pracovné miesta z Číny, praje.

Na rozdiel od Číny v Indii rastú príjmy, čo znamená zdravší domáci dopyt po tovare a službách. Indická vyššia a stredná trieda bude čoskoro predstavovať približne 400 miliónov ľudí a bude konkurovať Číne otvorenejším trhom, čo bude priťahovať prémiové výrobky. Naopak, Čína do značnej miery odmieta otvoriť svoj domáci trh Západu.

V uplynulom desaťročí indická vláda zahájila štrukturálne reformy s cieľom zlepšiť hospodárske a investičné prostredie a vytvoriť v krajine priaznivejšie podmienky pre podnikanie. Zaviazala sa tiež k digitálnej transformácii krajiny. V súčasnosti má jednu z najväčších aktívnych online populácií na svete, nízke tarify za prenos dát a široké prijatie jednotného platobného systému (Unified Payment Interface), čo viedlo k prudkému nárastu jej online ekonomiky.

Peking varuje pred desinizáciou

Reakcia ČKS na snahu Západu eliminovať riziká bola kŕčovitá a predvídateľná. Na februárovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi varoval Európu a Spojené štáty, že „ktokoľvek sa pokúsi o desinizáciu v mene znižovania rizík, dopustí sa historickej chyby“.

ČKS si nedokáže priznať, že v mnohých prípadoch bola tou „historickou chybou“ jej politika. Jej stredná trieda sa zmenšuje, rovnako ako aj jej populácia a celková ekonomika. Tieto zlyhania nie sú dôsledkom odstraňovania rizík, ale skôr priamym dôsledkom politiky ČKS.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj