Nedeľa 7. júla, 2024
Na snímke uprostred bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová. (Zdroj: FB / Zuzana Čaputová)

Z. Čaputová rešpektuje nález Ústavného súdu v prípade trestných kódexov

Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje stredajší (3. 7.) nález Ústavného súdu SR, ktorý v prevažnej časti nekonštatoval protiústavnosť novely trestných kódexov. Na sociálnej sieti ďalej poukázala na to, že napadnutím novely na Ústavnom súde SR len vecne realizovala svoju ústavnú právomoc.

„O opodstatnenosti podrobiť novú právnu úpravu prieskumu Ústavným súdom svedčí to, že niektoré jej časti boli súdom označené za protiústavné,“ zdôraznila.

K výzve na ospravedlnenie skonštatovala, že ani v tomto prípade nepoužívala osobné útoky, ale vecne realizovala svoju ústavnú právomoc. „Vecná kritika je a má zostať rešpektovanou súčasťou každej zdravej demokracie,“ dodala.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa okrem iného netýka ani zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Predseda súdu Ivan Fiačan priblížil, že vyslovený nesúlad s ústavou sa týka ustanovení o treste prepadnutia majetku a tiež prechodných ustanovení súvisiacich s premlčaním.

Súd vyslovil za nesúladné s ústavou aj prechodné ustanovenie, ktoré malo ministrovi spravodlivosti umožniť podať dovolanie v neprospech obvineného spätne do troch rokov v prípade dohôd o vine a treste schválených pred 15. marcom 2024. Tiež možnosť využiť nezákonne získaný dôkaz v trestnom konaní v prospech obvineného.

Prečítajte si aj