Štvrtok 19. septembra, 2024
Foto: S láskavým dovolením Yigal Carmon

Y. Carmon: „Toto sú nacistické scény. Je to hrozné.“ (Rozhovor)

Yigal Carmon, zakladateľ a riaditeľ inštitútu MEMRI špecializujúceho sa na arabský svet, povedal pre Epoch Times Israel: „Vyše desať rokov existovala nedbanlivá politika, v rámci ktorej izraelské vlády umožnili Hamasu budovať svoju vojenskú silu za katarské peniaze. Izraelská vláda je zodpovedná za budovanie vojenského impéria Hamasu v Gaze kvôli mylnému presvedčeniu, že si môže kúpiť mier.

„Je to historická katastrofa, národná trauma, ktorá sa nezmaže celé desaťročia. Hamas zmasakroval civilistov – ženy, deti, starých ľudí – v ich domovoch pri útoku, ktorý sa nepodobá na jomkipurskú vojnu, ale pripomína skôr nepokoje, ktoré sa odohrali pred holokaustom. Takto na Ukrajine operovali Einsatzgruppen – vyhladzovacie oddiely pričlenené k nemeckej (nacistickej) armáde. Na fronte s Ruskom boli štyri takéto vyhladzovacie oddiely. Chytali Židov v mestách, dedinách a na uliciach a zabíjali ich,“ povedal pre izraelský denník Epoch Times Yigal Carmon, zakladateľ a riaditeľ inštitútu MEMRI, ktorý sa špecializuje na arabský svet a poskytuje aktuálne a komplexné informácie z primárnych zdrojov.

„Včera som sa rozprával so svojimi dcérami. Povedal som im: ‚Predstavte si, že ste uprostred holokaustu a nacisti strieľajú. Toto sú nacistické scény. Je to hrozné.“

Prečo si myslíte, že sa to všetko stalo?

K súčasnej katastrofe nedošlo kvôli nedostatku informácií, ale kvôli nesprávnemu vnímaniu. My v inštitúte MEMRI sme v septembri a októbri uverejnili varovanie, v ktorom sme hovorili o príznakoch naznačujúcich blížiacu sa vojnu. Šírili sme to, ale nikto tomu nevenoval pozornosť. Civilisti tvrdili, že hovorili armáde o manévroch, ktoré videli, ale armáda povedala: „To nič nie je.“

Táto katastrofa sa nestala nám, my sme si ju spôsobili sami. Vyše desať rokov existovala nedbanlivá politika, v rámci ktorej izraelské vlády umožnili Hamasu budovať svoju vojenskú silu za katarské peniaze. Za posledné desaťročie ide o 1,5 miliardy dolárov. Vybudovali podzemnú sieť tunelov, obrovský raketový systém, obrovskú jednotku špeciálnych síl a sofistikované nástroje. To všetko sa dialo s aktívnou podporou izraelskej vlády, ktorá verila, že si kupujeme mier.

Tento príbeh o ‚kupovaní mieru‘ je taký absurdný, že mu ľudia dnes neveria, ale taká bola politika viac ako desať rokov. V praxi sme si Hamas nekúpili, predali sme svoje životy a bezpečnosť na dlhé roky. Z tohto úderu sa nebudeme schopní spamätať niekoľko desiatok rokov. Izraelské vlády sú zodpovedné za vybudovanie vojenského impéria Hamasu v Gaze z mylného presvedčenia, že si môžu kúpiť mier.

Myslíte si, že sa otvorí ďalší front proti Hizballáhu?

Neviem, či sa Hizballáh pripojí alebo nie, ale môžem vám povedať, aké úvahy ho môžu odradiť od pripojenia. Prvou úvahou je, že Izrael im povedal, že ich vráti do doby kamennej. Ako sa vrátite do doby kamennej? Nuž, Izrael nemá odpoveď na 140 000 rakiet v Libanone, takže jediné, čo môže urobiť, je spraviť nálet lietadiel, ktoré zasiahnu elektrické, vodovodné a kanalizačné systémy. Predstavte si Bejrút, mesto s dvoma miliónmi obyvateľov, bez kanalizácie. Je to návrat do doby kamennej so strašnými nákazlivými chorobami. Ak ich to odradí, tak preto, že Izrael takto vymaže Libanon z povrchu zemského.

Nie je to tak, že by sa o tom nehovorilo. Gadi Eizenkot (náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl – IDF) to povedal asi pred piatimi alebo šiestimi rokmi. Povedali to šéfovia bezpečnostných zložiek a je to počuť aj v Libanone. Ak budú proti nám používať rakety, budú vymazaní z povrchu zemského.

A čo arabskí Izraelčania? Máte nejaké spravodajské informácie o tom, že by sa mohli zapojiť do boja proti Izraelu?

Nie, pravdepodobne dokazujú svoju lojalitu. Momentálne takéto informácie nemáme. Chápu izraelskú bolesť. Žijú s nami a nechcú, aby tu vládol Hamas alebo Hizballáh. Vedia, čo je izraelská vláda v porovnaní s vládou týchto organizácií.

Čo sa dá teraz robiť? Čo ďalej?

Vojenský arzenál Hamasu pochádza z Iránu. Ale kapacity a systémy im pomohol vybudovať Katar. Katar je nepriateľským štátom Izraela. Podporuje terorizmus – Al-Káidu, ISIS, Moslimské bratstvo, Taliban a tiež Hamas. V celej Európe sú proti nemu vedené súdne procesy. Plánovač útokov z 11. septembra Khalid Sheikh Mohammed sa skrýval v Katare, kým ho Američania nechytili. Nehovorím to ja, povedal to Richard Clarke, poradca prezidentov Clintona a Busha ml. pre spravodajské záležitosti.

Preto je Katar stredobodom pozornosti. Katar má vysielaciu stanicu. Dnes je to vysielacia stanica Mohammeda Deifa (vojenského veliteľa Brigád Izz ad-Dín al-Kassám – vojenského krídla Hamasu). Vysiela na šialených frekvenciách. Má emisárov v celom Izraeli, ktorí zbierajú informácie o tom, kam dopadli rakety Hamasu, a odovzdávajú ich ďalej, aby sa Hamas mohol prispôsobiť. Robí to z jeruzalemského technologického parku. Tam sa nachádzajú kancelárie tejto vysielacej stanice.

Prečo Izrael túto stanicu nezruší?

Boh vie…

Prečítajte si aj