Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia z Moel Famau, Mold, Wales (Ambitious Studio* - Rick Barrett / Unsplash)

Wales: poľnohospodárstvo s nulovými emisiami povedie k zásadnej redukcii dobytka a pracovných síl

Waleská vláda odhaduje, že jej plány na klimaticky čisté poľnohospodárstvo spôsobia obrovské zníženie stavov dobytka, najmä dojníc.

Pred Vianocami zahájila waleská vláda vedená progresívnymi labouristami konzultácie o konečných návrhoch Schémy trvalo udržateľného poľnohospodárstva.  Jeho cieľom je „vyrábať potraviny udržateľným spôsobom, zmierňovať klimatické zmeny a prispôsobovať sa im“.

Podľa dokumentu „Potenciálne ekonomické dopady schémy udržateľného poľnohospodárstva“ sa celková strata produkcie odhaduje na 125 miliónov libier (144 mil. €) a zníženie počtu dobytka o 122 000 kusov, čo je takmer 11 %-ný pokles. Počet pracovníkov na waleských farmách sa zníži o rovnaké percento.

V dokumente sa tiež uvádza, že „vzhľadom na chovateľské limity na zachovanie a udržanie poloprírodných biotopov“ bude dopad „najvyšší na mliekarenské farmy, ale aj na špecializované ovčie farmy“.

Waleskí poľnohospodári pre denník The Epoch Times uviedli, že podľa nich systém dotácií pre farmy po brexite, ktorý je odvodený a závislý od „rewildingu“, spôsobí masaker. Rewilding je módny prístup k ochrane prírody, ktorého cieľom je obnoviť pôvodné ekosystémy a minimalizovať zásahy človeka do prírody.

Pre poľnohospodárov to znamená napríklad vysádzať viac stromov, znížiť počty hospodárskych zvierat, prestať regulovať vodné toky, prestať používať pesticídy a umelé hnojivá, zatrávňovať menej úrodnú pôdu atď.

Lesley Griffithsová, ministerka pre záležitosti vidieka a Severný Wales, vo svojom konzultačnom dokumente o agroenvironmentálnom platobnom systéme uviedla, že „naliehavosť klimatickej a prírodnej krízy nemožno podceňovať“.

Vláda navrhuje, aby sa okrem produkcie potravín aspoň 10 % každej farmy aktívne spravovalo ako biotop v prospech voľne žijúcich živočíchov. Ďalej sa uvádza, že do roku 2030 by sa na každej farme malo dosiahnuť minimálne 10 %-né pokrytie stromami.

Bez farmárov nebude jedlo

Steve Evans, farmár, ktorý sa zaoberá produkciou mlieka v Pembrokeshire v západnom Walese, pre denník The Epoch Times povedal, že waleská vláda sa snaží bagatelizovať „extrémne ťažkosti“, ktoré čakajú farmárov a národ. „Spotrebitelia sa musia mať na pozore, pretože to povedie k inflácii u potravín. Spôsobí to úplný masaker“.

Na svojom profile na X farmár napísal: „Vyzerá to, že nás čaká niečo podobné, čo zažívajú holandskí farmári“. Rachel Evansová, riaditeľka organizácie Countryside Alliance Wales, pre denník The Epoch Times uviedla, že akékoľvek zníženie počtu hospodárskych zvierat v „takom rozsahu, na aký sa zameriavajú, skutočne znamená menej farmárov na našom vidieku“.

„Poviem vám na rovinu, že v tejto krajine to nie je udržateľné. Vojna na Ukrajine ich ničomu nenaučila? Musíme udržať našich farmárov na pôde, pretože bez farmárov nebudú potraviny,“ myslí si Evansová a dodáva: „Bude to znamenať hrozbu pre naše dedičstvo, našu kultúru a waleský jazyk, pretože, keď vezmete tieto farmárske rodiny preč, vytrhnete srdce vidieckej ekonomiky.“

Domino efekt

Zástupkyňa waleského vidieka tiež varuje, že masívny dominový efekt by mohol mať dlhodobé dopady na miestne komunity, keďže v oblasti bude žiť menej rodín, deti budú chodiť menej do školy, zníži sa míňanie peňazí v miestnej ekonomike, atď.

Evansová neverí, že vo Walese dochádza k nadmernému spásaniu, ako tvrdia environmentalisti podporujúci rewilding. Podľa nej sú po celom Walese horské pastviny tak zarastené, že ľudia cez ne už neprechádzajú, pretože sa v nich pasie výrazne menej oviec a dobytka.

Hovorkyňa Národnej únie poľnohospodárov Walesu (NFU Wales) odkázala The Epoch Times na svoje nedávne vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že „ide o najväčší posun v poľnohospodárskej politike za poslednú generáciu a vyzývame všetkých poľnohospodárov, aby sa zapojili“.

Hovorca waleskej vlády uviedol e-mailom pre Epoch Times, že „ekonomický odhad je dôležitou prácou, ktorá pomohla pri našich konzultáciách, aby sa tieto otázky mohli riešiť“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj