Nedeľa 8. septembra, 2024
Pracovníci stoja pred loďou Exemplar (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU), ktorú si prenajalo Fínsko na výmenu ruského plynu, v prístave Inkoo západne od Helsínk 30. decembra 2022. (Foto: JUSSI NUKARI/Lehtikuva/AFP via Getty Images)
»

Vývoz ruského plynu do Európy opäť rastie. EÚ chce zamedziť medzerám v sankciách

EÚ sa ruského zemného plynu nezbaví. Práve naopak: od septembra 2022 sa dovoz tohto fosílneho paliva výrazne zvýšil. Kde sú medzery?

Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa Európska únia rozhodla v rámci možností bojkotovať dodávky zemného plynu z Ruska. EÚ sa však zatiaľ nepodarilo znížiť dodávky plynu na nulu a stať sa tak nezávislou od ruského plynu.

Naopak, v súčasnosti sa zdá, že dovoz z Ruska opäť rastie. Ako uviedol denník Handelsblatt vo svojom utorkovom vydaní, v máji 2024 EÚ doviezla z Ruska približne o 30 % viac zemného plynu ako v septembri 2022.

V máji 2021 bol dovoz stále na úrovni približne 15 miliárd metrov kubických. Po začiatku ruskej invázie do susednej krajiny klesol mesačný objem dovozu do septembra 2022 na 3,7 miliardy metrov kubických. To zodpovedá poklesu o viac ako 75 %.

V porovnaní s týmto údajom došlo do mája 2024 k výraznému zvýšeniu mesačného dovozu na 4,8 miliardy metrov kubických, čo predstavuje nárast o takmer 30 %.

Medzera v oblasti LNG

Plyn z Ruska sa do EÚ dostáva buď vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG) loďou, alebo prostredníctvom plynovodu TurkStream, alebo cez Ukrajinu.

Dovoz LNG sa na jar 2024 zvýšil o takmer 40 % v porovnaní so septembrom 2022. EÚ v roku 2023 rozšírila svoje dovozné kapacity LNG o 17 %.

Na dovoz ruského skvapalneného zemného plynu sa nevzťahujú žiadne sankcie EÚ. Koncom júna 2024 EÚ zakázala len používanie prístavov EÚ na prekládku ruského LNG. Rusko teraz pracuje na vlastnom prekladacom termináli v Murmansku.

Až 20. júna sa štáty EÚ dohodli na novom balíku sankcií voči Rusku. Komisia EÚ chce podľa Bruselu tento balík využiť na „maximalizáciu vplyvu existujúcich sankcií uzavretím medzier“. Cieľom je aj ruský priemysel skvapalneného zemného plynu.

V pozadí tohto rozhodnutia sú dôkazy, že Rusko naďalej predáva veľké množstvá ropy a zemného plynu na svetovom trhu prostredníctvom tieňovej flotily. Dánsko napríklad skúma spôsoby, ako obmedziť plavbu schátraných tankerov prepravujúcich ruskú ropu cez Baltské more.

Nemecký poslanec za stranu Zelených Felix Banaszak však vyjadril pochybnosti, či sú plány EÚ uskutočniteľné. „Vynakladáme mnoho miliárd eur z verejných zdrojov na honosnú infraštruktúru na dovoz LNG, aby sme boli nezávislí od ruského plynu,“ povedal pre Handelsblatt. „Napriek tomu sa dovoz z Ruska zvyšuje. A Európa dáva peniaze do Putinovej vojnovej pokladnice. To nejde dokopy.“ Nemecká vláda by mala presadzovať prísne sankcie voči ruskému plynu.

Energetický expert Andreas Schröder z analytického inštitútu ICIS bol tiež „skeptický k účinnosti sankcií EÚ“. Ako povedal Schröder pre Handelsblatt, len 25 % dodávok LNG z Ruska do Európy sa tam prekladá a prepravuje mimo EÚ. Zvyšných 75 % spotrebuje samotná EÚ. Tejto väčšej časti sa sankcie netýkajú.

Niektoré štáty EÚ, ako napríklad Rakúsko, majú s Ruskom uzavreté dlhodobé dovozné zmluvy. Ďalšími priamymi odberateľmi ruského plynu sú Slovensko, Česká republika a Maďarsko.

40 miliárd eur pre Rusko

Dodávky plynu z Ruska sa v prvom štvrťroku tohto roka podieľali na bilancii EÚ 18 %. Pre Rusko to znamená pokračujúce konštantné príjmy. Organizácia Centrum pre výskum energetiky a čistého ovzdušia (CREA) monitoruje sumy, ktoré v rámci tohto obchodu prúdia z EÚ do Ruska.

Podľa denníka Handelsblatt CREA zistila, že táto suma spočiatku výrazne klesala od septembra 2022 do polovice roka 2023. Jedným z dôvodov bol pokles cien plynu. V posledných mesiacoch sa však výdavky krajín EÚ na tento účel opäť zvýšili: 1, 5 miliardy eur len v máji 2024.

Od začiatku vojny vo februári 2022 EÚ previedla Rusku na vývoz plynu celkovo približne 40 miliárd eur.

Komisia EÚ je presvedčená, že Rusko tieto peniaze používa na financovanie vojenských operácií na Ukrajine.

Treba však mať na pamäti, že v rokoch pred útokom na Ukrajinu boli transfery EÚ za ruský plyn primerane vyššie vzhľadom na výrazne vyššie objemy dovozu. EÚ zároveň v súčasnosti nie je z pohľadu Ruska jediným významným odberateľom zemného plynu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj