Pondelok 16. septembra, 2024
Minerály medi na výstave v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši (foto: Dáša Orfánusová)

Výstava v Liptovskom Mikuláši ukrýva dva najslávnejšie slovenské minerály

V Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa včera uskutočnila prednáška o dvoch najslávnejších slovenských mineráloch – Libethenit a Euchroit. Zároveň sa otvorila pre verejnosť výstava Minerály medi.

Na prednáške sa stretli odborníci na baníctvo a minerály, ale aj laici z verejnosti. Prednášal doc. RNDr. Stanislav Jeleň, CSc. vysokoškolský učiteľ na UNB v Banskej Bystrici, vedecký pracovník na Ústave vied o Zemi a nadšený zberateľ minerálov.

Prečo práve Libethenit a Euchroit? Slovensko v roku 2023 oslávilo 200-ročnicu prvoopisu týchto dvoch minerálov. August Breithaupt pomenoval v roku 1823 minerál Libethenit podľa názvu obce Ľubietovej. Euchroit dostal názov podľa smaragdovozelenej farby (gr. euchors – niečo veľmi pekne zafarbené). Tieto minerály sú vzácne kvôli tomu, že obsahujú fosfor, preto sa odlišujú aj od ostatných minerálov.

Minerály medi boli používané v stredoveku ako prírodné farby (zelená a modrá) pri maľbe obrazov a fresiek v kostoloch. Majster Pavol z Levoče kupoval farby na svoje diela zo Španej doliny a nešlo o lacnú záležitosť, dodal prednášateľ.

MUDr. Andrej Sitár zo Španej doliny počas voľnej diskusie uviedol, že Slovensko vyvážalo medenú rudu do celého sveta a v oblasti baníctva sme boli významnou lokalitou. Meď zo Slovenska sa vraj našla aj v platidlách za otrokov v Afrike.

Verejnosť môže navštíviť výstavu Minerálov medi v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši do 30.4.2024.

Prečítajte si aj