Štvrtok 19. septembra, 2024
Dr. Gunther von Hagens, anatóm plastinujúci telá na výstavu Body Worlds (Foto: Body Worlds/Getty Images)

Výstava BODY WORLDS dostane pokutu od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

Výstava BODY WORLDS, spustená v piatok 13. októbra 2023 v Bratislave, vyvoláva právne a etické otázky. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ) identifikoval porušenie Zákona o pohrebníctve, za čo chce organizátorom uložiť pokutu vo výške 20 000 – 50 000 eur. 

Ako sme už informovali, výstava sa stala predmetom politických diskusií a petícií zo strany rôznych skupín a jednotlivcov. KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) vyzvalo členov vlády, aby sa zasadili za prešetrenie výstavy a jej okamžité zastavenie. CitizenGo, organizácia zameraná na petície, uverejnila verejnú výzvu na ukončenie výstavy a dôstojné pochovanie tiel. 

Právna analýza

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku vypracoval v októbri 2023 právnu analýzu s názvom Zákonnosť výstavy mŕtvych ľudských tiel Body Worlds.

Analýza poukazuje na to, že výstava mŕtvych ľudských tiel BODY WORLDS je v rozpore so slovenským Zákonom o pohrebníctve.

V právnej analýze sa uvádza, že Zákon o pohrebníctve ukladá povinnosť zaobchádzať s ľudskými pozostatkami dôstojne a výstava BODY WORLDS túto povinnosť porušuje. Zákon vo všeobecnosti zakazuje vystavovať ľudské pozostatky a povoľuje to len za veľmi špecifických podmienok (pri archeologických nálezoch, náboženských relikvií a podobne). Výstava BODY WORLDS podľa analýzy nespĺňa žiadnu z týchto výnimiek. 

Navyše zákon zakazuje zaobchádzať s ľudskými pozostatkami spôsobom, ktorý sa dotýka etického cítenia verejnosti. Významná časť verejnosti pokladá výstavu BODY WORLDS za neetickú.

Z uvedených dôvodov dospela právna analýza k záveru, že výstava BODY WORLDS je v rozpore so Zákonom o pohrebníctve a mala by byť zakázaná. 

Pokuta od RÚVZ Bratislava

Redakcia Epoch Times Slovensko oslovila RÚVZ Bratislava so žiadosťou o stanovisko k legálnosti výstavy BODY WORLDS.

RÚVZ evidoval viaceré podnety o organizovaní tohto podujatia a odborní pracovníci úradu následne vykonali dozor v súlade so Zákonom č. 131/2010 Z.z. o pohrebníctve. V rámci tohto dozoru identifikovali porušenie zákona v časti, ktorá sa týka vystavovania ľudských pozostatkov. 

Účastník konania sa dopustil správneho deliktu na úseku pohrebníctva, za čo regionálny úrad verejného zdravotníctva v zmysle zákona o pohrebníctve uloží pokutu vo výške od 20.000 eur do 50.000 eur,ˮ vyjadrila sa pre Epoch Times hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. 

Zároveň sme boli informovaní o tom, že správne konanie, vzhľadom na potrebné úkony vyplývajúce zo zákona o správnom konaní, ešte nie je ukončené.

Prečítajte si aj