Štvrtok 19. septembra, 2024
Braislavský hrad, dominanta hlavného mesta Slovenska. (Foto: Voľné dielo / pexels)

Výsledky sčítania obyvateľov SR: „najslovenskejší“ okres, ale aj Svedkovia Liehovovi

Podľa Sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 žije na Slovensku oficiálne 5 449 270 obyvateľov, z toho v mestách 53,2 % a na vidieku 46,8 % obyvateľov. 48,5 % Slovákov sú muži a 51,5 % ženy. Až 98,9 % obyvateľov s trvalým pobytom má slovenskú štátnu príslušnosť.

Na Slovensku je postavených 1 234 592 domov a 2 235 586 bytov.

Národnostne najrozmanitejším na Slovensku je okres Rimavská Sobota. Podľa trvalého pobytu tu žijú občania slovenskej, maďarskej aj rómskej národnosti. 

Druhým najrozmanitejším okresom sú Medzilaborce. Prítomní sú tu hlavne príslušníci slovenskej a rusínskej národnosti, v menšej miere rómskej.

„Najslovenskejším“ okresom z hľadiska národnosti je Námestovo. Vyše 98 % obyvateľov tu uvádza slovenskú národnosť. Z miest nad 10-tisíc obyvateľov nájdeme najvyšší podiel slovenskej národnosti v meste Dolný Kubín (94,6 % obyvateľov).

„Najslovenskejším“ regiónom je Orava.

Námestovo je aj okresom s najvyšším podielom rímskokatolíkov – až 92,4 %. Žiadny ďalší okres neuvádza nad 90 % rímskokatolíkov.

A do tretice – Námestovo je aj okresom s najvyšším podielom obyvateľov so slovenským materinským jazykom (97,72 %) Okres Dunajská Streda je zasa okresom s najvyšším podielom obyvateľov s maďarským materinským jazykom (71,22 %), pričom Dunajská Streda je aj okresom s najvyšším podielom maďarskej národnosti (68,65 %).

Najväčšiu skupinu medzi vyznaniami tvoria katolíci – 59,3 %. Takmer 26 % obyvateľov so slovenskou národnosťou je bez náboženského vyznania.

Zo sídiel nad 10-tisíc obyvateľov je najvyšší podiel rozvedených v meste Lučenec (13,6 %), najvyšší podiel zosobášených vo Svidníku (47,5 %) a najvyšší podiel slobodných má mesto Trebišov (nad 50 %).

Najvyšší percentuálny podiel domácností osamelých matiek s finančne závislými deťmi je v okrese Revúca (nad 16 %).

Niečo na odľahčenie

„Ako každé vyčerpávajúce zisťovanie, aj toto odhalilo i úsmevné momenty a zaujímavosti, ktoré sa zapíšu ak nie do histórie – tak určite do pamäti obyvateľov,“ povedala pre portál Aktuality.sk hovorkyňa sčítania Jasmína Stauder.

14 207 obyvateľov Slovenska si uviedlo príslušnosť k hnutiu/vyznaniu Svedkovia Liehovovi.

Okrem Svedkov Liehovových má 1 389 stabilných fanúšikov tiež vyznanie jediizmus (Rád rytierov Jedi) inšpirované filmovou sériou Hviezdne vojny, a taktiež pastafarianizmus (prekladané aj ako špagetový príšerizmus), ktorý si uviedlo 590 obyvateľov.

Obec Slizké v okrese Rimavská Sobota s 242 obyvateľmi je v našich končinách skutočnou raritou. Až 88,84 % obyvateľov uviedlo, že je bez náboženského vyznania.

Prečítajte si aj