Nedeľa 22. septembra, 2024
Ilustračné foto (Image by DC Studio on Freepik)

Výskumníci z Južnej Kórey ovládali na diaľku mozog myší a ich správanie

Tím výskumníkov z Inštitútu pre elementárnu vedu (IBS) a Yonsei univerzity v Južnej Kórei vyvinul novú metódu ovplyvňovania mozgu pomocou nanočastíc a magnetického poľa.

Výskumníci neinvazívnou cestou implantovali nanočastice do mozgu myší. Následne tieto nanočastice stimulovali ich mozgové neuróny pod vplyvom magnetického poľa.

„Táto pokročilá technológia využíva magnetické pole a zmagnetizované nanočastice na selektívnu aktiváciu cielených mozgových obvodov,“ uvádza vo svojej správe IBS.

Jedná sa o magno-genetickú technológiu s názvom Nano-MYSEĽ (anglicky Nano-MIND). Tá podľa IBS umožňuje vzdialene riadiť jednotlivé oblasti mozgu zvierat a regulovať jeho zložité funkcie ako emócie, spoločenské správanie a motiváciu.

„Ide o prvú technológiu vo svete, ktorá voľne riadi konkrétne oblasti mozgu pomocou magnetického poľa,“ uviedol Jinwoo Cheon, riaditeľ IBS.

Myši počas experimentu „prestali byť hladné“

Výskumníci realizovali na myšiach tri rôzne experimenty. V jednom z nich zvýšili u myší stimuláciou neurónov chuť na jedlo. Tie potom skonzumovali až o 100% viac krmiva. Potom výskumníci znížili ich apetít až o 50 %.

V ďalšom experimente výskumníci vyvolali u myší, ktoré ešte nerodili, ich materské pudy. „Aktivácia týchto neurónov u myších samíc ne-matiek významne zvýšila opatrovateľské správanie, napríklad prinášanie mláďat do hniezda, podobne ako u myších matiek,“ konkretizujú výskumníci v správe.

Magno-genetika by mohla v budúcnosti pomôcť aj pri liečení ľudských neurologických porúch, napr. pri depresiách, napísal vedecký internetový časopis Futurism.

Štúdia juhokórejských vedcov bola v júli 2024 zverejnená v prestížnom časopise Nature.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj