Utorok 1. októbra, 2024
Dron s komármi (Screenshot WMP)

Výskumníci vypúšťajú „drony proti komárom“ na obmedzenie výskytu horúčky dengue

Tím výskumníkov zo Svetového programu proti komárom (WMP) na austrálskej Monash University spolu s odborníkmi z IT spoločnosti WeRobotics navrhli automatizovaný systém na vypúšťanie infikovaných tropických komárov (Aedes aegypti) pomocou dronov, ktorý má pomôcť znížiť výskyt horúčky dengue.

Drony vypúšťajú komáre infikované baktériou Wolbachia v cielených oblastiach v jednotlivých dávkach po 150 komárov. Jeden dron môže naraz niesť až 160 000 infikovaných komárov.

Podľa WMP môžu baktérie Wolbachia vstreknuté do komárov zabrániť tomu, aby sa komáre nakazili horúčkou dengue. Predpokladá sa, že ak infikované komáre neochorejú na horúčku dengue vďaka baktériám Wolbachia, nemôžu ju potom prenášať na ľudí.

Vedci z WMP tvrdia, že baktéria Wolbachia pôsobí ako blokátor mnohých vírusov v telách komárov, nie je škodlivá pre ľudské zdravie a nepredstavuje hrozbu pre životné prostredie.

Na ostrove Fidži lietali „komárie“ drony

Výskumníci testovali tento systém s dronmi na ostrove Fidži v meste Nausori, kde počas niekoľkých mesiacov vypustili desaťtisíce komárov na rôznych miestach s celkovou rozlohou 200 hektárov.

„Vyvinuli sme plne automatizovaný systém dávkového vypúšťania komárov do vzduchu pomocou automatických dronov. Pritom vypúšťame menšie skupiny komárov na určitom väčšom území,“ píšu výskumníci v štúdii uverejnenej v júli 2024 v online časopise Science Robotics.

„Účinnosť tohto systému sme preukázali označením pôvodných zdrojových vzoriek hmyzu, ich vypustením a opätovným zachytením týchto komárov. Potom sme preukázali, že pomocou metódy leteckého vypúšťania môžeme výrazne rozšíriť Wolbachiu medzi populáciu tropických komárov, ktorá pôvodne nebola ovplyvnená touto baktériou.“

Podľa tejto štúdie bola Wolbachia rok po vypustení stále prítomná v 60 percentách miestnej populácie komárov. Výskumný tím verí, že bude môcť použiť automatizovaný systém dronov na postupné vypúšťanie komárov vo väčších oblastiach.

Systém vypúšťania komárov pomocou dronov sa testuje aj v iných krajinách sveta

WMP už experimentuje s vypúšťaním infikovaných komárov Aedes aegypti v 14 krajinách. Jedným zo sponzorov WMP je Gatesova nadácia.

Bill Gates finančne podporuje aj iné podobné výskumy komárov. Nadácia Gatesa napríklad sponzorovala britskú spoločnosť Oxitec, ktorá pred niekoľkými rokmi vypustila stovky miliónov geneticky modifikovaných komárov v Spojených štátoch a Brazílii s cieľom vyhubiť druhy komárov, ktoré prenášajú rôzne nebezpečné choroby.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj