Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustrácia Epoch Times

Výskum: Deti z rodín bez otcov sú najviac ohrozené psychickými poruchami a problémovým správaním

Podľa správy, ktorú zverejnil nezávislý výskumný inštitút America First Policy Institute (AFPI), približne každé štvrté dieťa v USA žije v rodine bez otca, čo má nesporne negatívny vplyv na správanie detí a ich duševné zdravie.

Na základe porovnania niekoľkých  desiatok štúdií uskutočnených v rokoch 1987 až 2022 zistil inštitút AFPI jasnú súvislosť medzi výchovou detí v rodinách bez otca a vývojovými problémami, počnúc zlými známkami, úzkosťou samovraždami až po násilné správanie, užívanie drog a kriminalitu.

Podľa amerického Úradu pre sčítanie ľudu žije v Amerike približne 18,3 milióna detí bez prítomnosti otca v rodine, čo predstavuje približne každé štvrté americké dieťa. Osemdesiat percent domácností s jedným rodičom je bez otca.

„Deti s aktívne zapojeným otcom dosahujú v škole oveľa lepšie výsledky,“ uvádza AFPI, pričom pravdepodobnosť opakovania ročníka je o 33 % nižšia a pravdepodobnosť dobrých známok o 43 % vyššia.

Z údajov vyplýva, že v prípade prítomnosti otca v rodine strávi priemerný chlapec v školopovinnom veku priemerne 30 minút týždenne rozhovorom s otcom tvárou v tvár, zatiaľ čo 40 až 60 hodín týždenne strávi na internete, hraním videohier alebo sledovaním televízie.

Zdá sa však, že aj toto malé množstvo spoločne stráveného času má veľký význam. V správe sa uvádza, že vplyv absencie otcov je „závratný“, keďže u detí bez otcov sa výrazne  zhoršilo ich duševné zdravie a správanie.

„Tieto deti sú často oproti iným deťom poznačené nižším sebavedomím a nedokážu pochopiť, prečo ich otcovia opustili. To vedie k celému radu emocionálnych problémov, ako je úzkosť, sociálna uzavretosť a depresia, a tiež k zvýšenému riziku samovrážd a iných foriem sebapoškodzovania,“ uvádza AFPI.

Údaje amerického ministerstva spravodlivosti naznačujú, že hoci táto skupina zahŕňa iba štvrtinu všetkých mladistvých, 63 % samovrážd mladých ľudí sa vyskytuje v rodinách bez otca, rovnako ako 85 % detí s poruchami správania.

Takisto je zrejmá spojitosť s kriminalitou a vzatím do väzby. „Niektoré údaje naznačujú, že u detí bez otca je 20-krát vyššia pravdepodobnosť, že im bude hroziť väzenie,“ uvádza sa v správe. Odhaľuje tiež, že absencia otcovského vedenia je oveľa závažnejším faktorom kriminality mládeže ako absencia príjmu otca.

Problémy spojené s neúplnými rodinami, a najmä s neprítomnosťou otcov, sú odborníkom v tejto oblasti dobre známe, uvádza sa v správe: „71 % učiteľov a 90 % pracovníkov orgánov činných v trestnom konaní uvádza, že nedostatočný rodičovský dohľad v rodinách je hlavným faktorom, ktorý prispieva k výskytu násilia na školách.“

Prieskum Rasmussen z roku 2022 ukázal, že 84 % Američanov verí, že stabilná rodina je základom silného národa. Sú tiež presvedčení, že rodičia nesú hlavnú zodpovednosť za výchovu svojich detí – alebo by aspoň mali. Len 11 % respondentov uviedlo, že za výchovu detí je zodpovedná spoločnosť. Šesťdesiatpäť percent bolo presvedčených, že deti vyrastajúce bez otca, čelia v živote značným nevýhodám.

AFPI uviedla, že sa chce zamerať na prekážky v uzatváraní manželstva a starostlivosti o rodinu, ktoré sú zakotvené vo federálnej daňovej a sociálnej politike a zmeniť ich na legislatívnej aj politickej úrovni. Organizácia si je však zároveň vedomá toho, že neexistuje žiadne „univerzálne“ vládne riešenie tejto krízy.

„Američania sa domnievajú, že zodpovednosť za starostlivosť o deti bez otcov nesie skôr komunita ako vláda,“ uviedla inštitúcia a dodáva, že miestne cirkvi a náboženské organizácie môžu zohrávať pozitívnu úlohu, rovnako ako aj mentorské programy, športové kluby a rôzne možnosti občianskej služby.

AFPI uviedla, že významné osobnosti národa, ako sú herci, športovci, celebrity a hudobníci, by mali zosilniť kampaň a „posunúť dôležitosť otcovstva do povedomia verejnosti“. Riešenie otázky otcovstva by podľa organizácie mohlo mať zjednocujúci vplyv na celú spoločnosť.

Viacerí republikánski zákonodarcovia boli v posledných rokoch aktívni pri predkladaní prorodinných zákonov. Najmä senátor Marco Rubio predložil sedem návrhov zákonov, ktoré sa snažia pomôcť mladým rodinám a sú zamerané predovšetkým na tehotné ženy a novorodičky.

Vzhľadom k tomu, že mnohé rodiny majú v súčasnosti dva príjmy, rodičovstvo je často zaťažené nabitým programom. „Zákony v našej krajine by sa mali snažiť vytýčiť nový smer a pomôcť rodičom zladiť výchovu detí, prácu a iné priority každodenného života,“ napísal Rubio začiatkom tohto roka.

Pôvodný článok.

Prečítajte si aj