Pondelok 16. septembra, 2024
Vedci zistili, že látky obsiahnuté v čiernom a zelenom čaji môžu potláčať niektoré subvarianty omikronu. Ilustračné foto. (voľné dielo, Mareefe / Pexels)
,

Výskum: čierny a zelený čaj môžu inaktivovať omikronové subvarianty Covidu-19

Japonskí vedci sa rozhodli preskúmať rôzne potraviny a zložky, ktoré môžu potlačiť jeden z variantov vírusu SARS-CoV-2. 

Keďže vírus, ktorý spôsobuje ochorenie covid 19, časom mutuje, vznikajú varianty a subvarianty odlišné od pôvodného vírusu SARS-CoV-2. Na základe nedávnej štúdie uskutočnenej v Japonsku sa zistilo, že zelený čaj (japonská sencha), matcha a čierny čaj môžu účinne inaktivovať určité subvarianty omikronu.

Okrem toho, sliny vyprodukované po konzumácii cukríkov obsahujúcich zelený alebo čierny čaj vykazovali in vitro (v skúmavke) inaktivujúce vlastnosti, ktoré znižovali infekčnosť vírusu.

Vírus covid-19 sa šíri predovšetkým slinami infikovaných osôb vrátane bezpríznakových nositeľov. Sliny obsahujúce vírus sa uvoľňujú počas rozprávania, kýchania alebo kašľania a vytvárajú kvapôčky a aerosóly, ktoré sa rozptyľujú do ovzdušia.

Profesor Osam Mazda a jeho výskumný tím z Kjótskej prefektúrnej lekárskej univerzity v Japonsku sú presvedčení, že potlačenie aktivity vírusu v slinách je nevyhnutné na zabránenie vzniku infekcie. Vo svojej predošlej štúdii zistili, že polyfenoly obsiahnuté v zelenom a čiernom čaji znižujú v podmienkach in vitro infekčnosť vírusu v ľudských slinách. Polyfenoly v čaji sa dokážu viazať na hrotový proteín vírusu a zabrániť mu tak infikovať bunky.

V ich novej štúdii publikovanej 3. októbra v časopise Scientific Reports sa uvádza, že zelený čaj, matcha a čierny čaj rýchlo a účinne potláčajú niektoré subvarianty omikronu.

Jeden z experimentov tejto štúdie zahŕňal sedem zdravých dobrovoľníkov, ktorí konzumovali cukríky obsahujúce zelený čaj, čierny čaj a následne aj bez čajových prísad, a odobrali sa im sliny. 

Zistilo sa, že sliny odobraté bezprostredne po konzumácii cukríkov s obsahom zeleného alebo čierneho čaju obsahovali vysoké koncentrácie čajových polyfenolov vrátane epigalokatechín galátu (EGCG) a teaflavín digalátu. Keď vedci zmiešali vzorky slín s raným kmeňom vírusu omicron BA.1 na 10 sekúnd, pozorovali rýchlu inaktiváciu vírusu slinami obsahujúcimi čajové polyfenoly. Potlačujúci účinok sa však postupne znižoval 5 až 15 minút po vysadení cukríkov.

Výskumný tím sa domnieva, že ak infikované osoby konzumujú cukríky obsahujúce zelený alebo čierny čaj, môže to byť užitočné na inaktiváciu vírusu, zníženie vírusovej záťaže v ústnej dutine a gastrointestinálnom trakte a zabránenie šíreniu vírusu na neinfikované osoby v okolí.

Ďalší experiment zahŕňal lúhovanie čierneho, zeleného a matcha čaju v horúcej vode a následné zmiešanie vírusovej suspenzie s čajovými nápojmi po dobu 10 sekúnd, po ktorom nasledovalo hodnotenie virulencie vírusu. Výsledky odhalili, že infekčnosť BA.1 a ďalších subvariantov omikronu sa znížila na menej ako jedno percento.

Ilustračná fotografia (foto: Mareefe / Pexels)

Potlačiť vírus dokázal nielen čerstvo uvarený čaj, ale rovnako výrazne znížili infekčnosť omikrónových subvariantov BA.1, BA.5 a BQ.1.1 aj balené nápoje zo zeleného čaju zakúpené v obchodoch s potravinami. Neboli však účinné proti subvariantu BA. 2.75.

Štúdia tiež zistila, že rôzne subvarianty omikronu majú na čajové polyfenoly rôznu citlivosť. Napríklad EGCG v koncentrácii 1000 μM dokázal inaktivovať viac ako 99 % vírusov BA.1 a BA.5. Vírusy BA.2, BA.2.75, XBB.1 a BQ.1.1 však zostali pri rovnakej koncentrácii EGCG infekčné.

Čierny čaj, ktorý sa vyrába oxidáciou zelených čajových lístkov, sa vyznačuje žiarivo červenooranžovou farbou nálevu vďaka premene čajových polyfenolov na teaflavíny. Keď vedci aplikovali na omikron koncentrácie teaflavínu podobné tým, ktoré sa nachádzajú v čiernom čaji, zaznamenali výrazné zníženie virulencie vírusov BA.1, XE, BA.5, XBB.1 a BQ.1.1. Rovnaká koncentrácia teaflavínu však mala len malý účinok na BA.2 a BA.2.75.

Výskumný tím už dávnejšie uviedol, že ak počas stolovania v reštaurácii podržíme čaj v ústach 10 sekúnd pred jeho prehltnutím, môžeme dočasne inaktivovať vírus v slinách, čo môže znížiť riziko prenosu nákazy kvapôčkami a skupinových infekcií. Vedci však tiež poukázali na to, že napriek vysokému obsahu katechínov v čajových lístkoch je náročné, aby sa dostali do krvného obehu a uplatnili svoje účinky v celom tele.

Katechíny potláčajú replikáciu vírusov

Okrem toho, že sa čajové polyfenoly viažu na hrotový proteín vírusu a tým znemožňujú jeho infekčnosť, predchádzajúci výskum odhalil aj ich ďalšie antivírusové vlastnosti. Vedci z Národnej taiwanskej univerzity zistili skúmaním na zvieratách, že katechíny môžu potláčať replikáciu koronavírusu, posilniť adaptívnu imunitu a zlepšiť akútne poškodenie pľúc.

Profesor Čiang-Ting Čchen, dekan na fakulte biologických vied Národnej taiwanskej štandardnej univerzity spolu so svojím výskumným tímom uviedol, že keď koncentrácia katechínov dosiahne viac ako 195 mikrogramov na mililiter, dokáže potlačiť enzým spojený s replikáciou vírusov a infekcií.

Z údajov o konzumácii katechínu u ľudí vyplýva, že imunitné CD8+ T-lymfocyty si dokážu udržať maximálnu hodnotu po dobu 4 až 5 hodín. U dospelého človeka s hmotnosťou 50 kg môže denný príjem celkového množstva 2,5 gramu katechínov rozdelený do 2 až 3 dávok vytvoriť dostatočnú koncentráciu v krvnom obehu na to, aby potenciálne potlačil replikáciu koronavírusu v ľudskom tele.

Profesor Čchien zdôraznil, že hoci pitie zeleného čaju môže zabezpečiť prísun katechínov, táto dávka nemusí byť dostatočná na inhibíciu vírusu. Okrem toho katechíny použité v experimente boli extrahované profesionálnymi technikami a neobsahujú kofeín, čím sa líšia od katechínov nachádzajúcich sa v bežne dostupnom zelenom čaji.

Hlavný autor práce a technický dozorný pracovník na taiwanskom ministerstve zdravotníctva a sociálnych vecí Čih-Čching Jang uviedol, že počas covidovej pandémie sa vyskytlo mnoho potvrdených prípadov pacientov, ktorí sa nakazili aj napriek tomu, že dostali dve dávky vakcíny. Preto vyjadril nádej, že konzumáciou katechínov je možné posilniť imunitu a odolnosť organizmu voči ochoreniu covid-19.

Navyše EGCG vykazuje inhibičné účinky aj na iné vírusy. Časopis British Journal of Pharmacology vypracoval ich zoznam, ktorý okrem iného zahŕňa vírusy HIV, hepatitídy B a chrípky.

Aký druh čaju si zvoliť – čierny alebo zelený?

Čierny a zelený čaj obsahuje rôzne skupiny čajových polyfenolov a všetky z nich majú antivírusové vlastnosti. Takže ktorý z nich by ste si mali vybrať? Lin Guej, lekár tradičnej čínskej medicíny z Taiwanu hovorí, že podľa tradičnej čínskej medicíny sa čajové lístky považujú za ochladzujúce. 

Proces výroby čaju, ktorý zahŕňa praženie a oxidáciu, však môže zmeniť jeho charakter. Zelený čaj, ktorý neprešiel oxidáciou, má zvyčajne chladivý charakter, zatiaľ čo čierny čaj, ktorý prešiel oxidáciou, vykazuje teplejší charakter a zahrieva telo.

Lin vysvetľuje, že pre ľudí s teplou telesnou konštitúciou, ktorí často pociťujú sucho a horkosť v ústach, mávajú zápchu a sú náchylní na akné, je vhodná konzumácia zeleného čaju. 

Naproti tomu pre ľudí s chladnou telesnou konštitúciou, ako sú napríklad tí, ktorí majú často studené končatiny, sú citliví na studený vietor a majú riedku stolicu, je vhodnejšie piť čierny čaj. Je dôležité poznamenať, že ženy by sa mali vyhnúť nadmernej konzumácii zeleného čaju počas menštruácie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj