Štvrtok 19. septembra, 2024
David Kozák bol hľadaný českou políciou (Foto: Policie České republiky)

Vrah z Prahy mal deň predtým zabiť aj svojho otca

Vyšinutý útočník David Kozák včera na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe po sebe zanechal 15 mŕtvych a ďalšie desiatky zranených. Následne sa zastrelil. 

Český minister vnútra Vít Rakušan útok označil za „bezprecedentne šialený čin, aký Česká republika vo svojej histórii ešte nikdy nezaznamenala“.

A to zďaleka nie je všetko. 24-ročný študent Filozofickej fakulty podľa českého policajného prezidenta Martina Vondráška mal deň predtým usmrtiť aj svojho otca. Skutok mal vykonať v obci Hostouň v kladnianskom okrese. 

„Polícia ČR prijala o 12.20 informáciu o tom, že 24-ročný muž z obce Hostouň údajne odišiel do hlavného mesta Prahy s tým, že si chce vziať vlastný život. O 12.45 sme dostali informáciu, že v tej istej obci bol nájdený muž. Zistili sme, že to je otec podozrivého, ktorý sa dnes dopustil tohto hrozného činu,“ informoval šéf českej polície.

Je však pravdepodobné, že aj tomuto hroznému činu predchádzali ďalšie zverstvá. M. Vondrášek pripustil, že policajti majú vážne podozrenie, že útočník vraždil aj na konci minulého týždňa. V Klanovickom lese vtedy neznámy páchateľ zastrelil dvoch ľudí – dospelého a dieťa.

Video zo streľby na Karlovej univerzite

Na sieti Telegram sa objavil účet s menom David Kozák

Na ruskej sociálnej sieti Telegram existoval účet s rovnakým menom a priezviskom, ako mal vrah. Mal to byť jeho denník, ktorý písal v ruštine. Podľa serveru idnes.cz boli všetky príspevky napísané v azbuke. Podľa novinára Ondřeja Soukupa však boli použité napríklad dialektické výrazy a slang, ktoré vie použiť iba niekto s rodným jazykom ruským. Či tento účet skutočne patril vrahovi, je teda otázne.

Novinár špecializujúci sa na Rusko uviedol, že tento telegramový kanál je podľa jeho názoru falošný. „Po sítích běhají odkazy na údajný telegramový kanál vraha. Dokonce policejní prezident nepřímo naznačil, že je skutečně jeho. Myslím, že je to fake,“ uviedol.

Účet na telegrame s menom David Kozák píše:

„Predstavím sa, volám sa David
Chcem strieľať v škole a možno aj spáchať samovraždu, Alina Afanaskina mi pri tom pomohla.
Vždy som chcel zabíjať, myslel som si, že sa zo mňa v budúcnosti stane maniak. Keď potom Iľnaz strieľal, uvedomil som si, že je lepšie robiť masové vraždy ako sériové. Sedel som… Čakal… Sníval… Chcel… no Alina sa stala poslednou bodkou. Akoby mi včas prišla na pomoc z neba.
Tento kanál bude dlhodobo skrytý, aj keď som ho pôvodne chcel mať verejný, ale potom som si prečítal pokyny, že by ho bolo lepšie odkryť niekoľko hodín pred streľbou. To asi urobím.
Tento kanál je denník, kde budem rozprávať o svojom živote pred streľbou.“

Za inšpiráciu pokladá prípad Aliny Afanaskinovej. 14-ročné dievča 7. decembra 2023 zabila v ruskom meste Briansk svoju spolužiačku a potom seba. Okrem toho zranila 5 ďalších spolužiakov.

Ďalším spomínaným je Iľnaz Gaľavijev. Ten v máji 2021 na strednej škole v ruskej Kazani zabil deväť ľudí – dvoch učiteľov a sedem žiakov.

Okrem iného mal D. Kozák na Telegrame po rusky napísať: „Nenávidím svet a chcem po sebe zanechať čo najviac bolesti.“

V preklade z ruštiny:

– „Pijem čaj a chcem sa zastreliť.“
– „Nenávidím svet a chcem mu priniesť čo najviac bolesti.“
– „Prekliati démoni.“
– „Zvoní mi v ušiach… ako by nejaké svetlušky došľaka. Najradšej by som si uši vytrhol.“

Podľa O. Soukupa falošnosť účtu odhaľuje časový nesúlad. „Prvý post, datovaný 9. 12., kde autor píše „Toto je môj denník o tom, ako som sa rozhodol pro schoolshooting“, bol editovaný dnes o 16:55. Teda v dobe, keď bol strelec dve hodiny po smrti. A 15 minút potom sa odkaz na kanál dostal na verejnosť.“

Prečítajte si aj